Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Le Yucheng δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί "απόδειξη ότι μπλοκ όπως το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να υπάρχουν".
"Τα στρατιωτικά μπλοκ είναι απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα έπρεπε να αποτελεί παρελθόν, όπως και ο Οργανισμός του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν έχει διαλυθεί, αλλά διευρύνεται συνεχώς. Και μπορείτε να φανταστείτε πού οδήγησε αυτό: η ουκρανική κρίση ήταν μια προειδοποίηση για εμάς", δήλωσε ο Λε Γιουτσένγκ.
Ο Λε Γιουτσένγκ πρόσθεσε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στην επέκταση της συμμαχίας προς ανατολάς και δεν αποδέχεται μονομερείς κυρώσεις.
"Η Κίνα δεν αποδέχεται επίσης μονομερείς κυρώσεις που εφαρμόζονται χωρίς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χωρίς να υπάρχουν επαρκείς λόγοι που να υποστηρίζονται από το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Λε Γιουτσένγκ.
To Κίεβο καλεί την Κίνα να καταδικάσει την «βαρβαρότητα» της Ρωσίας
Η ουκρανική προεδρία κάλεσε σήμερα την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία.
«Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα.
Προσθέτει δε ότι «είναι μια ευκαιρία να καθίσουμε στο τραπέζι ως ίσοι. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να εξηγήσουν στο Πεκίνο πώς διαφέρουν τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια».
Ουσιαστικά αυτό το μήνυμα του στελέχους της ηγεσίας του Κιέβου έρχεται σε συνέχεια των πιέσεων από τις ΗΠΑ και τη Δύση προς την Κίνα να πάρει ξεκάθαρη θέση και ουσιαστικά να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες είναι αλλεπάλληλες οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου προεξάρχουσας της βιντεοσυνομιλίας του Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπινγκ.
Πάντως η Κίνα δεν δείχνει διατεθειμένη να αφήσει μόνη τη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα αιχμηρή κατά των ΗΠΑ ιδίως μέσω των δηλώσεων του εκπροσώπου του Κινέζικου ΥΠΕΞ.