Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες για την επανέναρξη της εξόρυξης χαλκού στο Mes Aynak, στην περιοχή Logar του Αφγανιστάν, δήλωσε εκπρόσωπος του αφγανικού Υπουργείου Ορυχείων και Πετρελαίου.
Η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν ζήτησε από την China Metallurgical Group Corp (MCC Group) να συνεχίσει ένα έργο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για διάφορους λόγους. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν με κινεζική αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει στο Αφγανιστάν αργότερα αυτό το μήνα.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν τον Μάιο του 2008 μεταξύ της τότε υποστηριζόμενης από τη Δύση αφγανικής κυβέρνησης και του ομίλου MCC Group, προέβλεπαν ότι η κινεζική πλευρά θα κατέβαλε 400 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ ετησίως για μια 30ετή παραχώρηση μεταλλείων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tolo, η κινεζική εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ στην πρώτη φάση του έργου, αλλά καθυστέρησε για λόγους ασφαλείας (οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επιθέσεις και η Αλ Κάιντα ήταν παρούσα) και επειδή η περιοχή περιέχει επίσης έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
Το ορυχείο είναι μέρος της ζώνης χαλκού του Αφγανιστάν, περίπου 30 χλμ. από την πρωτεύουσα Καμπούλ, και περιλαμβάνει τα ερείπια μιας πόλης που χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια, όταν ο βουδισμός ήταν η τοπική θρησκεία.
Τα μοναστήρια, οι στούπες, τα νεκροταφεία και οι τοιχογραφίες θα πρέπει να μετακινηθούν πριν ξεκινήσει η εξόρυξη, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές αν και πώς θα γίνει αυτό.
Αν οι Κινέζοι προχωρήσουν σε ανοιχτή εξόρυξη, περισσότερα από τα μισά ευρήματα θα κινδυνεύσουν να χαθούν, ανέφερε η Wall Street Journal. Ωστόσο, τα μέρη θα πρέπει να συζητήσουν και άλλα ζητήματα.
Το συμβόλαιο του 2008 δέσμευε την Κίνα όχι μόνο να μεταφέρει τις αρχαιότητες, αλλά και να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση της περιοχής και της Καμπούλ, και έναν σιδηρόδρομο στα σύνορα με το Πακιστάν, καθώς και να διασφαλίσει ότι η επεξεργασία του χαλκού θα γίνει στο Αφγανιστάν και ότι οι ντόπιοι των οποίων η γη θα καταληφθεί θα εξαγοραστούν.
Σύμφωνα με τον Shahabuddin Dilawar, υπουργό Μεταλλείων και Πετρελαίου των Ταλιμπάν, οι Κινέζοι προσπάθησαν να αποσυρθούν από αυτές τις δεσμεύσεις.
Τα βουνά του Αφγανιστάν είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους, οι οποίοι υπολογίζονταν σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πριν από μια δεκαετία.
Η επανεκκίνηση του έργου θα επέτρεπε στους Ταλιμπάν να αποκτήσουν ρευστότητα και θα έδινε στην Κίνα μια ασφαλή προμήθεια χαλκού, ενός ολοένα και πιο σπάνιου ορυκτού.
Από τότε που οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία τον περασμένο Αύγουστο, το Αφγανιστάν έχασε τη διεθνή βοήθεια, η οποία αποτελούσε σχεδόν το 80% του κρατικού προϋπολογισμού- η επακόλουθη οικονομική κρίση έχει αφήσει το 97% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το Πεκίνο ελέγχει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των σπάνιων γαιών στον κόσμο, μια ομάδα μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή smartphones και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων.