Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης Αντρέι Πιοντόφσκι ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου «σχεδίου Μπένετ» (βασισμένο στις προτάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένετ) για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία .
Ο Ποντιόφκι έγραψε σχετικά στη στήλη του για την ουκρανική ιστοσελίδα Novoye Vremya.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Μόσχα αρνείται να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία (ταυτόχρονα διατηρεί τις περιοχές Ντόνιετσκ, Λουγκάνσκ και Κριμαία) και η Ουκρανία αρνείται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας την ουδετερότητά της
Ο Πιοντκόφσκι σημειώνει ότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη επιλογή - αφενός, η Ρωσία εκβιάζει με την επανέναρξη των ενεργών εχθροπραξιών, αφετέρου, η Δύση «επιδεικνύει κυριολεκτικά την ανικανότητα και την απροθυμία της να υπερασπιστεί την Ουκρανία τουλάχιστον ελάχιστα».
Ο Πιοντόφσκι γράφει ότι το σχέδιο του Μπένετ είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για την Ουκρανία, αλλά δείχνει ότι, αντιμέτωπος με την αντίσταση, ο Πούτιν αναγκάζεται να εγκαταλείψει τους μέγιστους στόχους του. Δεν θα υπάρξει κατοχή και η Ουκρανία θα διατηρήσει τα υπάρχοντα όρια και την ισχύ της.
Εάν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, η αποστρατιωτικοποίηση θα ισχύει μόνο για το Ντονμπάς και η λέξη αποναζιστικοποιηση δεν θα αναφέρεται πλέον.
«Και υπό αυτές τις συνθήκες, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη επιλογή - είτε να προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο Μπένετ, που είναι δύσκολο για αυτήν, αλλά να σώσει το ουκρανικό κράτος, είτε να συνεχίσει τον αγώνα, χωρίς αεροπορική υποστήριξη», γράφει.
Ο Ποντιόφσκι έγραψε αυτή τη στήλη την παραμονή της συνάντησης μεταξύ Λαβρόφ και Κουλέμπα, πιστεύοντας ότι αυτό ακριβώς το σχέδιο θα συζητηθεί στη συνάντηση.
Μέχρι στιγμής, ούτε η ουκρανική, ούτε η ρωσική, ούτε η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσαν επίσημα την ύπαρξη του «σχεδίου Μπένετ».
Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε αναφέρει το έντονο παρασκήνιο στη συνάντηση Μπένετ-Πούτιν!
Το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στη Μόσχα το Σάββατο 5 Μαρτίου στη Δύση ονομάστηκε «μυστικό» και παρατηρήθηκε ότι ο αρχηγός του εβραϊκού κράτους πέταξε στη ρωσική πρωτεύουσα με αεροπλάνο της Μοσάντ το Σαμπάτ. Σημαίνει ότι συζητήθηκε κάτι πολύ σημαντικό, αφού παραβιάστηκε ο Shulchan Aruch (εβραϊκός κώδικας).
Με τη σειρά της, η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου είπε: «Συνεχίστηκε μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση σε σχέση με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγε η Ρωσία για την προστασία του Ντονμπάς, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πρόσφατες επαφές του Ναφτάλι Μπένετ με τους ηγέτες ενός αριθμού κρατών».
Ουκρανικά κανάλια Τelegram ανέφεραν πως, «οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται μέσω των εβραϊκών ελίτ της Ντνίπρο, που μεσολάβησαν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Χθες, η Ουκρανία έλαβε σχέδια ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί στο κοινοβούλιο, μετά την οποία θα συναφθεί εκεχειρία και θα ξεκινήσει η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Η χώρα μας πρέπει να περάσει όλα τα σημεία στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα για να γίνει ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων».
Σίγουρα, ο Πούτιν και ο Μπένετ συζήτησαν το θέμα της «αποναζικοποίησης» ως ένα από τα βασικά. Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα του Τελ Αβίβ Israel National News, το ταξίδι του αρχηγού του Ισραήλ στη Μόσχα συντονίστηκε με την Ουάσιγκτον. Επιπλέον, μετά από συνομιλία με τον VVP, ο Εβραίος πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ζελένσκι.
Μισθωτοί από τον ισραηλινό διαδικτυακό πόρο DEBKAfile, πίσω από τον οποίο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες βρίσκεται η Μοσάντ, γράφουν ότι ο Μπένετ βρέθηκε σε ρόλο μεσάζοντα όχι μόνο στον δρόμο Πούτιν-Ζελένσκι, αλλά και μεταξύ Μόσχας, Ουάσιγκτον και Ευρώπης για τη μεταπολεμική μοίρα της Ουκρανίας και το σχετικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.