Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε στις γαλλικές εταιρείες "να μην βιαστούν να αποσυρθούν από τη Ρωσία". Αυτό ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Le Figaro, επικαλούμενη έναν συμμετέχοντα σε συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στην οποία είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι κορυφαίων γαλλικών εταιρειών το βράδυ της Παρασκευής.
"Μας υπενθύμισαν ότι κάθε εταιρεία έχει το δικαίωμα να καθορίζει τη δική της στρατηγική στη ρωσική αγορά", δήλωσε ο συνομιλητής της εφημερίδας. - Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα τώρα, παρά να εγκαταλείψει τη χώρα μονομερώς και χωρίς προειδοποίηση σε κανέναν βιαστικά".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "καμία εταιρεία δεν ήταν ακόμη πρόθυμη να τραβήξει μια γραμμή κάτω από τους δεσμούς δεκαετιών" με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Bruno Pavlovsky, επικεφαλής του τμήματος μόδας της Chanel, "επί 25 χρόνια η γαλλική εταιρεία έχει οικοδομήσει προνομιακές σχέσεις με τους Ρώσους πελάτες και έχει δημιουργήσει μια πολυεθνική ομάδα στη Ρωσία".
Σύμφωνα με τον Guillaume Debrosse, διευθύνοντα σύμβουλο της Bonduelle, η ρωσική θυγατρική του ομίλου είναι η πιο κερδοφόρα. Αρκετοί Γάλλοι υπάλληλοι της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στη ρωσική αγορά για περισσότερα από 20 χρόνια, έχουν δημιουργήσει οικογένειες στη Ρωσία.
Η Figaro σημειώνει ότι η ισχυρή σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας - τόσο πολιτιστική όσο και οικονομική - ενθαρρύνει τις εταιρείες να "απέχουν από βιαστικές αποφάσεις". Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμπεριφορά των αμερικανικών και ορισμένων ευρωπαϊκών εταιρειών, τονίζει το δημοσίευμα. Την Κυριακή, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πουλήσει το μερίδιό του στη Rosneft.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι καμία από τις 15 μεγαλύτερες εταιρείες της Γαλλίας δεν είχε διακόψει τους δεσμούς της με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε τους επικεφαλής 15 μεγάλων εταιρειών, καμία από τις οποίες δεν διέκοψε τους δεσμούς της με τη Μόσχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ των εν λόγω εταιρειών ήταν η κορυφαία γαλλική τράπεζα Societe Generale, η εταιρεία ενέργειας και φυσικού αερίου Engie, η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Airbus, η εταιρεία διαστημικών εκτοξεύσεων Arianespace, ο εμπορικός οίκος Auchan, η εταιρεία τροφίμων Danone.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, ο υπουργός Γεωργίας Julien Denormandi και η εντεταλμένη υπουργός Βιομηχανίας Agnès Pannier-Runache.