Για όσα θέλει να διεκδικήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τη δύναμη του πολέμου μίλησε στο MEGA ο Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α.
«Ο πόλεμος ενυπάρχει στη φύση του ανθρώπου και τον σταματήσει όταν υπάρχει η ηθική τελείωση. Όταν ο άνθρωπος πει δεν θέλω να πάρω τα δικά σου αγαθά, τότε θα σταματήσει και η βία», είπε ο κ. Κρασσάς και τόνισε πως οι τελευταίες γενιές των ενόπλων δυνάμεων δεν έχουν ζήσει πόλεμο.
«Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων είναι ενδεικτικά των προθέσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Θέλει να πάρει όλη την παραλιακή πλευρά και τις ανατολικές επαρχίες, που θεωρεί ρωσόφωνες. Έχει κατακτήσει τα αντίστοιχα εδάφη και θέλει να καταλάβει όσα θέλει να διεκδικήσει όταν έρθει η ώρα των συνομιλιών. Θέλει να ενώσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, να πάρει τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, γιατί είναι σημαντικό να έχει διέξοδο προς τη θάλασσα».
Τι πρέπει να γίνει για να τελειώσει μία στρατιωτική σύγκρουση
Σύμφωνα με τον κ. Κρασσά, για να τελειώσει μία στρατιωτική σύγκρουση υπάρχουν δύο στάδια: Αρχικά, η φάση της ανακωχής ή της κατάπαυσης του πυρός. Σε αυτό το στάδιο οι δύο πλευρές αποφασίζουν και λένε ότι σταματούν τις εχθροπραξίας και συζητούν τους όρους για να σταματήσει ο πόλεμος. «Εκείνη τη στιγμή που θα πουν «παύσατε πυρ», παραμένουν όλοι στις θέσεις τους», εξήγησε στο MEGA.
Έπειτα, ξεκινάει η συζήτηση των όρων σύμφωνα με τους οποίους θα ισχύει η ανακωχή, ώστε να προχωρήσουν στους όρους και στις διαπραγματεύσεις της ειρήνης.
«Το πρόσωπο – κλειδί του πολέμου είναι ο Ζελένσκι. Όσο υπάρχει ο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να μάχονται. Η ανατροπή του, ή η σύλληψη ή η δολοφονία του θα «ρίξει» την αντίσταση του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων», είπε ο κ. Κρασσάς στο MEGA.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου, είναι δύσκολο να μπουν οι Ρώσοι στο Κίεβο, ενώ όλα θα κριθούν στο κατά πόσο θα αντέξουν οι Ουκρανοί και δεν θα παραδοθούν.
Επιπλέον, δήλωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να καταφύγει στη δύναμη των όπλων προκειμένου να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας και η αυτονομία των περιοχών του Ντονμπάς, αλλά και να αποτραπεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.