Η Credit Suisse είχε ήδη μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, αλλά την Κυριακή, δεκάδες έγκριτες εφημερίδες και άλλοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, καθώς δημοσίευσαν αναφορές για διαρρεύσαντα τραπεζικά αρχεία που αφορούσαν 18.000 πελάτες που θεωρήθηκαν «ευαίσθητοι», «για τους δεσμούς τους με διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αυταρχικούς της Μέσης Ανατολής ή ξένους αρχηγούς κατασκοπείας».
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, η διεθνής στρατηγική βασιζόταν σε αξιωματούχους πληροφοριών από καθεστώτα που κατηγορούνταν για διαφθορά και βασανιστήρια. Αρκετοί από αυτούς τους κατασκόπους και τις οικογένειές τους κρατούσαν μεγάλα ποσά στην Credit Suisse.
Τα δεδομένα της Suisse Secrets αποκαλύπτουν ότι 15 προσωπικότητες πληροφοριών από όλο τον κόσμο, ή τα στενά μέλη της οικογένειάς τους, είχαν λογαριασμούς στην Credit Suisse. Οι λογαριασμοί, πολλοί από τους οποίους είχαν πολύ μεγάλα υπόλοιπα, εγείρουν ερωτήματα δέουσας επιμέλειας για την τράπεζα.
Αυτοί που διατηρούσαν λογαριασμούς περιλαμβάνουν αρχηγούς κατασκόπων και συγγενείς τους από την Ιορδανία, την Υεμένη, το Ιράκ, την Αίγυπτο και το Πακιστάν. Μερικοί έχουν κατηγορηθεί για οικονομικά εγκλήματα, βασανιστήρια — ή και τα δύο.
Το "Suisse Secrets" - όπως αποκαλείται η διαρροή - συντονίστηκε από το Οργανωμένο Έργο Αναφοράς Εγκλήματος και Διαφθοράς, τον ίδιο οργανισμό που πρωτοστάτησε στα "The Pandora Papers" και το "Pegasus Project", δύο προηγούμενες μεγάλες διαρροές που αφορούσαν θέματα που κυμαίνονται από την πολιτική διαφθορά, σε παράνομη παρακολούθηση με λογισμικά. Όπως και οι διαρροές "Pandora" και "Panama Papers", τα αρχεία που εκτίθενται στο "Suisse Secrets" είναι ως επί το πλείστον οικονομικά δεδομένα, όπως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και στοιχεία εσωτερικών κόκκινων σημαιών που υψώνονταν τακτικά - και συνήθως αγνοούνταν.
Τα στατιστικά στοιχεία από τη διαρροή είναι συγκλονιστικά: 18 χιλιάδες λογαριασμοί, συνολικά περιουσιακά στοιχεία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ορισμένοι από τους λογαριασμούς χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940, αλλά ακόμη και οι πιο πρόσφατες λεπτομέρειες χρονολογούνται στα μέσα της δεκαετίας του 2010, επιτρέποντας στην ομάδα δημοσίων σχέσεων της Credit Suisse αρκετή εύλογη άρνηση να επιμείνει ότι οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς που εκτέθηκαν στη διαρροή έχουν ήδη κλείσει.
Οι πελάτες που προσδιορίστηκαν στη διαρροή περιελάμβαναν εύκολα αναγνωρίσιμους ηγέτες, όπως ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ΙΙ, καθώς και ο σκιώδης αρχηγός πληροφοριών του Πακιστάν στρατηγός Αχτάρ Αμπντούρ Ραχμάν Χαν.
Πριν αναλύσουμε τα ευρήματα της έκθεσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μια εκπρόσωπος της CS είπε ότι η τράπεζα «απορρίπτει σθεναρά» τον χαρακτηρισμό των εκθέσεων για τις «επιχειρηματικές πρακτικές» της τράπεζας.
Η Κάντις Σαν, εκπρόσωπος της τράπεζας, δήλωσε ότι «η Credit Suisse απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας». Είπε ότι πολλοί από τους λογαριασμούς στη διαρροή χρονολογούνται πριν από δεκαετίες σε «μια εποχή όπου οι νόμοι, οι πρακτικές και οι προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν πολύ διαφορετικές από τώρα».
Η κα. Σαν είπε ότι ενώ η Credit Suisse δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένους πελάτες, πολλοί από τους λογαριασμούς που εντοπίστηκαν στη βάση δεδομένων που διέρρευσαν έχουν ήδη κλείσει. «Από τους εναπομείναντες ενεργούς λογαριασμούς, αισθανόμαστε άνετα που ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα δέουσας επιμέλειας, αναθεωρήσεις και άλλα βήματα σχετικά με τον έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών κλεισιμάτων λογαριασμών», είπε.
Η κα. Σαν πρόσθεσε ότι η διαρροή φαίνεται να είναι μέρος «μιας συντονισμένης προσπάθειας για την απαξίωση της τράπεζας και της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς, η οποία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια».
Οι νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας την έχουν κάνει εδώ και καιρό καταφύγιο για απόκρυψη κερδών που αποκτήθηκαν παράνομα. Το 2014, ωστόσο, οι αρχές των ΗΠΑ άρχισαν να καταπολεμούν τους Αμερικανούς πελάτες των ελβετικών τραπεζών και τελικά η CS προχώρησε σε διακανονισμό όπου κατέβαλε δισεκατομμύρια ως αποζημίωση. Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Οικονομική Επιτροπή της Γερουσίας διερευνούν εάν οι Αμερικανοί συνεχίζουν να διατηρούν μη καταγεγραμμένα περιουσιακά στοιχεία στην τράπεζα. Εν τω μεταξύ, πρόσφατα δικάστηκε επειδή βοήθησε έναν Βούλγαρο σταρ της πάλης/διακινητή κοκαΐνης να ξεπλύνει εκατομμύρια.
Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τα ακόλουθα είναι μερικά από τα άτομα που κατονομάζονται στη διαρροή:
- Nervis Villalobos - πρώην υφυπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, η CS άνοιξε λογαριασμό για τον Villalobos το 2011 στον οποίο κατέθεσε εκατομμύρια παρά τις κόκκινες σημαίες από τη συμμόρφωση ότι τα χρήματα είχαν προέλθει από δημόσια διαφθορά.
- Alaa και Gamal Mubarak - οι γιοι του πρώην ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Alaa και ο Gamal διατηρούσαν έξι λογαριασμούς σε διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένου ενός που περιείχε σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια το 2003.
- Βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας - ένας από τους λίγους αξιωματούχους στις διαρροές που παραμένει στην εξουσία, είχε έξι λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός του οποίου το υπόλοιπο ξεπέρασε τα 224 εκατομμύρια δολάρια.
- Στρατηγός Αχτάρ Αμπτού Ραχμάν Χαν - Πακιστανός αρχηγός πληροφοριών από τη δεκαετία του 1980 που βοήθησε στη διοχέτευση αμερικανικών όπλων και χρημάτων στους στρατιώτες μουτζαχεντίν που πολεμούσαν μια εξέγερση κατά της υποστηριζόμενης από τους σοβιετικούς κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και του σοβιετικού στρατού. Είναι ενδιαφέρον ότι το 1985, την ίδια χρονιά που ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν ζήτησε περισσότερη εποπτεία της βοήθειας που διοχετευόταν στο Αφγανιστάν, άνοιξε λογαριασμό στο όνομα τριών από τους γιους του στρατηγού Χαν. Χρόνια αργότερα, ο λογαριασμός θα αυξανόταν σε 3,7 εκατομμύρια δολάρια.
- Σάαντ Χείρ - ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ιορδανίας, άνοιξε έναν λογαριασμό το 2003, την ίδια χρονιά που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, που τελικά θα κρατούσε 21,6 εκατομμύρια δολάρια.
- Μπίλι Ράουτενμπαχ - ένας διαβόητος μεγιστάνας ορυχείων που τελικά του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στη χρηματοδότηση των βίαιων εκρήξεων γύρω από τις εκλογές της Ζιμπάμπουε το 2008. Οι λογαριασμοί άνοιξαν εβδομάδες πριν από μια συμφωνία εξόρυξης 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και της κυβέρνησής του, σύμφωνα με το OCCRP.
- Rza και Σέιμουρ Ταλίμποφ - οι γιοι ενός ισχυρού άνδρα του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε ύποπτα τραπεζικά εμβάσματα.
- Rodoljub Radulović - γνωστός και ως Misha Banana, ο Βαλκάνιος γκάνγκστερ και λαθρέμπορος ναρκωτικών έλεγχε δύο λογαριασμούς στην Credit Suisse, με έναν να κατείχε σχεδόν 3,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Οι αναγνώστες που αναζητούν μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μπορούν να βρουν μια στον ιστότοπο του OCCRP εδώ.
Από τους δεκάδες ειδησεογραφικούς οργανισμούς στους οποίους παρασχέθηκαν έγγραφα από τη διαρροή «Suisse Secrets», κανένας δεν ήταν Ελβετικός. Αυτό είναι σχεδιασμένο, καθώς η Ελβετία έχει αυστηρούς νόμους που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να γράφουν για τα τραπεζικά αρχεία που διέρρευσαν. Αυτοί οι νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου κόβουν και τις δύο κατευθύνσεις.
Η κύρια πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη Δευτέρα αναθεώρηση των τραπεζικών πρακτικών της Ελβετίας και ενδεχόμενη συμπερίληψη της χώρας στη μαύρη λίστα της ΕΕ για τα βρώμικα χρήματα μετά τις διαρροές εγγράφων της Credit Suisse.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η συντηρητική ομάδα που κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε τη Δευτέρα την Επιτροπή της ΕΕ να «εκτιμήσει εκ νέου την Ελβετία ως χώρα υψηλού κινδύνου που κάνει ξέπλυμα χρήματος» ως μέρος της επόμενης αναθεώρηση της λίστας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη και την αναθεώρηση του καταλόγου, αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του ΕΛΚ. Ένας εκπρόσωπος επεσήμανε το γεγονός ότι η λίστα ενημερώθηκε τον περασμένο μήνα και δεν είχε οριστεί χρόνος για την επόμενη αναθεώρηση.
«Σήμερα, η Ελβετία πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα για την ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα και για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της διαφθοράς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κρατική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών του υπουργείου Οικονομικών.
«Τα ευρήματα των «ελβετικών μυστικών» υποδεικνύουν τεράστιες ελλείψεις των ελβετικών τραπεζών όσον αφορά την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος», δήλωσε ο συντονιστής του ΕΛΚ για τις οικονομικές υποθέσεις Μάρκους Φέρμπερ. «Όταν οι ελβετικές τράπεζες αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν σωστά τα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η ίδια η Ελβετία γίνεται μια δικαιοδοσία υψηλού κινδύνου», πρόσθεσε. «Προφανώς, η Credit Suisse έχει μια πολιτική να κοιτάζει από την άλλη πλευρά αντί να κάνει δύσκολες ερωτήσεις», είπε ο Φέρμπερ. Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του ομίλου, η τράπεζα είπε ότι δεν είχε τίποτα να προσθέσει.
Ο κατάλογος της ΕΕ περιλαμβάνει επί του παρόντος περισσότερες από 20 χώρες που θεωρείται ότι έχουν ελλείψεις στους κανόνες και τις πρακτικές τους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών είναι το Ιράν, η Μιανμάρ, η Συρία και η Βόρεια Κορέα. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν βρίσκεται στη λίστα.