Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

«Αχτίδα» ελπίδας για τη ρωσο-ουκρανική κρίση: «Ναι» από Μπάιντεν και Πούτιν στην πρόταση του Μακρόν για Σύνοδο Κορυφής

Χαραμάδα ελπίδας για αποφυγή του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξε η πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για συνάντηση κορυφής μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας εμφανίζονται καταρχήν θετικοί στην προοπτική της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν να θέτει ως μοναδική προϋπόθεση να μην γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H σύνοδος αυτή «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το Ελιζέ τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία όπου είχαν συσσωρευτεί χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εντείνονται μέρα με τη μέρα, καθώς τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να αποφευχθεί μία ρωσική εισβολή.

Όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική πλευρά,  θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ουκρανική κρίση, έπειτα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο με θανάτους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και την ανακοίνωση περί επικείμενης συνόδου κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να είναι παρών στο πρόγευμα των ευρωπαίων ομολόγων του.
 

Άλλα ζητήματα στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης των υπουργών θα είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Βοσνία, που βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995, και η κατάσταση στο Μαλί, όπου η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα βάλει τέλος στην στρατιωτική αποστολή της για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Σαχέλ μετά το πραξικόπημα και την δυσμενή τροπή που πήραν οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και τους εταίρους του, ειδικά το Παρίσι.

 

Γαλλία: «Σύνοδος Κορυφής μόνο αν δεν εισβάλει η Ρωσία»

 

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «καταρχήν αποδέχθηκαν» την ιδέα να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, όπως πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός τους Εμανουέλ Μακρόν. Η Σύνοδος αυτή «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το Ελιζέ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο κ. Μακρόν πρότεινε επίσης να οργανωθεί Σύνοδος με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών της γαλλικής προεδρίας.

Θα ακολουθήσει διευρυμένη Σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας, τονίζοντας πως η προετοιμασία των Συνόδων θα αρχίσει από την Πέμπτη, όταν αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ουσία θα πρέπει να προετοιμαστεί» από τους δύο ΥΠΕΞ «στη συνάντησή τους την Πέμπτη», εξήγησε το Ελιζέ. Ο κ. Μακρόν είναι διατεθειμένος να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ατζέντας, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Και τόνισαν πως η προετοιμασία των συνόδων θα αρχίσει από την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ουσία θα πρέπει να προετοιμαστεί» από τους δύο ΥΠΕΞ «στη συνάντησή τους την Πέμπτη», εξήγησε το Ελιζέ.

Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε «καταρχήν» να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη και με προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

Διαβάστε επίσης: Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον – Ποια εισβολή;

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Τα σενάρια για εισβολή στην Ουκρανία

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για αποφυγή του πολέμου και παρά την καταρχήν συμφωνία για συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν, η  Ουάσινγκτον συνεχίζει να φοβάται και να προειδοποιεί  περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Κυριακής και μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε ανταποκριτής του CBS ότι ρώσοι διοικητές έχουν λάβει εντολή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για επίθεση, τη σκυτάλη πήρε το CNN, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους.. 

Δεν «βλέπει» άμεση ρωσική επίθεση το Κίεβο, αλλά…

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν, πάντως, να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, όπως δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV, τονίζοντας ωστόσο ότι η απειλή ρωσικής επίθεσης παραμένει υπαρκτή.

«Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξουν όταν θέλουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη» είπε ο Ρεζνίκοφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «δυνάμεις κρούσεις» του ρωσικού στρατού σε κάποια πόλη γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια «επίθεση» μέσα στις επόμενες ημέρες, «αύριο ή μεθαύριο» πρόσθεσε. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013» τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ