Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το χρονικό και οι λόγοι πίσω από την άνοδο και την ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργηθεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα γνώρισε «άλμα» 154,8% τον Ιανουάριο, σε σχέση με πέρυσι ενώ σημαντική είναι και η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρισμού που έφτασε στο 56,7%, με τον ετήσιο πληθωρισμό για τον Ιανουάριο του 2022 να σκαρφαλώνει στο 6,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η ιλιγγιώδης αύξηση - Οι «ημερομηνίες - κλειδιά»
Η μέση τιμή ανά ημέρα στις 2 Ιανουαρίου 2020 ήταν στα 149,6 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Έναν χρόνο αργότερα, την 11η Ιανουαρίου 2021, η τιμή εκτοξεύθηκε στα 327,1 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Ωστόσο, αυτή η άνοδος φαντάζει... μικρή συγκριτικά με τις 5 Οκτωβρίου, όταν η τιμή έφτασε το 1.417 δολάρια και την 21η Δεκεμβρίου «πέταξε» στα 2.066,1, καταγράφοντας μία κατακόρυφη αύξηση της τάξεως του ασύλληπτου 1.281,1%.
Οι λόγοι που σημειώνεται τόση ακρίβεια στο φυσικό αέριο, θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στους ακόλουθους:
Οι χώρες βγαίνουν από την κρίση του κορονοϊού.
Υπάρχει στροφή του ενεργειακού τομέα προς το φυσικό αέριο.
Η ζήτηση αυξάνεται ενώ η προσφορά όχι.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως το υγροποιημένο αέριο πωλείται στην Ασία, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες, ενώ το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης στο Χρόνινγκεν της Ολλανδίας παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Κερδίζει η Gazprom;
Πολλοί θα ρωτήσουν εάν η ρωσική Gazprom θα επωφεληθεί από την κατάσταση που διαμορφώνεται διεθνώς, με την απάντηση να είναι πιο σύνθετη.
Αφενός, ναι, καθώς τα έσοδα της εταιρείας αυξάνονται, αλλά ταυτόχρονα και όχι επειδή οι υψηλές τομές μειώνουν τη ζήτηση και αυξάνουν τον ανταγωνισμό.