Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει γράψει πολλάκις για την κλιμακωτή άνοδο και το σχέδιο με λεπτομέρεια μοιρογνωμονίου της Αιγύπτου στην γεωπολιτική και γεωοικονομική σκακιέρα.
Επίσης πρόσφατα ανέλυσε γιατί η Αίγυπτος γύρισε την πλάτη σε ΗΠΑ-Δύση και προτίμησε την προμήθεια του Κ9 αυτοκινούμενου πυροβόλου της Νότιας Κορέας από την στιγμή που οι Αμερικανοί μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Κάιρο.
Εν μέσω ουκρανικής κρίσης και με τις ισορροπίες ρευστές οι δύο "μονομάχοι", Ρωσία και ΗΠΑ, "παίζουν" και περιφερειακά. Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε γράψει για το ρωσικό σχέδιο στην πίσω αυλή των ΗΠΑ με το «γαϊτανάκι» βάσεών της στην Λατινική Αμερική να συντηρείται.
Τώρα η Αίγυπτος φαίνεται πως αποφασίζει να αντιπαρέλθει τις αμερικανικές ενοχλήσεις και να διαλέξει στρατόπεδο.
Το Κάιρο και η Μόσχα έχουν άριστες σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε χθες ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου.
Ο Tariq al-Mulla σημείωσε ότι πολλές ρωσικές εταιρείες εκπροσωπούνται στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, δίνοντας στίγμα για τη σημασία της ρωσο-αιγυπτιακής ενεργειακής συνεργασίας. Η οποία βέβαια δεν είναι μονάχα ενεργειακή καθώς προ διμήνου είχαμε και Ναυτικές ασκήσεις Αιγύπτου-Ρωσίας.
Αναλυτικότερα,
οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, δήλωσε στο TASS ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tariq al-Mulla στο περιθώριο της έκθεσης Egypt petroleum show 2022, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κάιρο.
"Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας. Πολλές ρωσικές εταιρείες εκπροσωπούνται στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, η Rosneft είναι εταίρος μας στο κοίτασμα Zohr [φυσικό αέριο], με μερίδιο 30%. Στον τομέα του πετρελαίου, αλληλεπιδρούμε αποτελεσματικά, για παράδειγμα, με τη Lukoil. Και ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία και η ρωσική παρουσία θα ενταθούν", τόνισε ο υπουργός.
Μιλώντας για τα σχέδια της Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα για το 2022, ο al-Mulla ανέφερε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αυξήσει το επίπεδο των εξαγωγών φυσικού αερίου.
"Αυτό που εξάγουμε είναι το πλεόνασμα που έχουμε μετά την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, οπότε αναζητούμε νέες αγορές που θα μας δώσουν πιο αποδεκτές, υψηλότερες τιμές", κατέληξε ο αξιωματούχος.
Η δήλωση μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί σήμα προς την Ευρώπη, η οποία ταλανίζεται από την ενεργειακή κρίση και προσπαθεί με...πατέντες μέσω Κατάρ ή Αλγερίας εσχάτως να ρεφάρει χωρίς παράλληλα να...στενοχωρήσει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Στο EGYPS 2022, το οποίο πραγματοποιείται στο Κάιρο στις 14-16 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν οι κορυφαίες εταιρείες ενέργειας παγκοσμίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές άλλες χώρες. Η Ρωσία εκπροσωπείται από περισσότερες από δέκα εταιρείες και οργανισμούς.