Καζάνι που βράζει είναι η Ανατολική Μεσόγειος καθώς με επίκεντρο την κρίση στην Ουκρανία συσσωρεύονται ναυτικές μονάδες με τεράστια ισχύ πυρός και από τις δύο πλευρές.
Σε μια προσπάθεια διατήρησης ανοιχτών των διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ρώσο ομολογό του Σεργκέι Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκλησή του καθώς όπως επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών: «η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ. Αλλά, πάντα τονίζει σε όλους τους συνομιλητές ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι σημαντική» για να συμπληρώσει: «Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».
«Τονίζουμε σε όλους την ανάγκη αποκλιμάκωσης, ένα μήνυμα που δεν μεταφέρουμε όμως μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά προς όλες τις πλευρές. Οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης θα είναι εις βάρος όλων» κατέληξε.
Από την Ρωσική πλευρά πραγματικά η συγκέντρωση πυρός στην Μεσόγειο είναι εντυπωσιακή καθώς πέρα από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και τις ναυτικές μονάδες που σταθμεύουν στη Συρία, η Μόσχα τις τελευταίες δύο ημέρες έφερε στην περιοχή δύο βαρέα πυραυλοφόρα καταδρομικά κλάσης Slava. Πρόκειται συγκεκριμένα για το καταδρομικό Marshal Ustinov που μπήκε στη Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ συνοδευόμενο από την φρεγάτα Admiral Kasatonov και το αντιτορπιλικό Vice-Admiral Kulakov. Από το Σουέζ πέρασε στη Μεσόγειο το άλλο καταδρομικό της ίδιας κλάσης, το Varyag ενώ το τρίτο, το Moskva βρίσκεται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα όπου ήδη χθες πέρασαν από τα Δαρδανέλια προς εκεί 3 βαρέα αποβατικά.
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού σχεδόν όλο το Φεβρουάριο έχουν δεσμευτεί έξι περιοχές γύρω από την Κύπρο και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η περιοχή κάτω από την Κρήτη είναι δεσμευμένη από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου και είναι μέσα στον άξονα του Τουρκολιβυκού μνημονίου!
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχουν το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν στην Αδριατική με όλη την ομάδα μάχης που το συνοδεύει, ενώ πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke έχουν εντοπιστεί να πλέουν και στην περιοχή της Λήμνου εποπτεύοντας τα Στενά των Δαρδανελίων αλλά και στο Σουέζ και το Γιβραλτάρ.
Παράλληλα οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ ασκούνται σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η περιοχή που είχε δεσμευτεί προς τούτο βορείως του Ρεθύμνου έλαβε παράταση μέχρι τις 15 του μήνα ενώ στην Κύπρο από 17 Ιανουαρίου μέχρι 04 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» συνεκπαίδευση μεταξύ Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ), της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της Διοίκησης Ναυτικού και της U.S. Naval Special Warfare Task Unit Europe στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας βελτίωσης της ετοιμότητας των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή. Αυτή η εκπαίδευση ενίσχυσε τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και τ ης Κύπρου, μέσω της ανταλλαγής τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται από Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων σε τακτικό επίπεδο.
Την ώρα που Μόσχα και Ουάσιγκτον σφίγγουν τις γροθιές τους η ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Τσάρλς Ντε Γκωλ πλέει νοτίως της Κύπρου.
Πτήσεις μαχητικών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας έγιναν χθες το απόγευμα και θα επαναληφθούν την Παρασκευή 11/2 και το Σάββατο 12/2 εντός του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κύριος σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος του συστήματος αεράμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε πραγματικές συνθήκες.
Μπροστά σε αυτή την συγκέντρωση πυρός μοιάζουν ασήμαντες οι ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει σήμερα η Ελλάδα ανατολικά της Καρπάθου. Μια άσκηση που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας που κάνει λόγο για παράνομη δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας και χώρο δικής της δικαιοδοσίας ενώ η ίδια προχωρά σε δική της λίγο βορειότερα με τα όρια της περιοχής να φτάνουν 7.5 ναυτικά μίλια από την πόλη της Ρόδου.