Σήμερα, η Γαλλία κατασκευάζει την νέα κλάση πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων για το γαλλικό ναυτικό. Το 1998 συγκεντρώθηκε η ομάδα του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της Naval Group και του TechnicAtome, για την επίβλεψη του σχεδιασμού του πυρηνικού υποβρυχίου. Η Naval Group ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή του σκάφους και η TechnicAtome για την κατασκευή του πυρηνικού συστήματος προώθησης. Το 2006, η γαλλική κυβέρνηση παρήγγειλε έξι νέα επιθετικά υποβρύχια, γνωστά ως κλάση Barracuda. Η κατασκευή του πρώτου υποβρυχίου ξεκίνησε το 2007.
Τελικά, η κλάση Barracuda μετονομάστηκε σε κλάση Suffren λόγω του πρώτου σκάφους. Το πρώτο υποβρύχιο λοιπόν ξεκίνησε να υπηρετεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό το 2020. Άλλα πέντε πλοία έχουν προγραμματιστεί, τεσσάρων εκ των οποίων χτίζονται ήδη. Όταν μπουν σε υπηρεσία, τα Suffren θα αντικαταστήσουν τα τωρινά πυρηνικά υποβρύχια Rubis και Amethyste. Η αντικατάστασή τους θα γίνει μία-μία, μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα Suffren σκάφη. Μόλις μπουν όλα σε υπηρεσία, τα νέα υποβρύχια θα λειτουργούν με βάση την Τουλόν και θα επιχειρούν στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η κλάση Suffren είναι αρκετά μεγαλύτερη της τωρινής κλάσης Amethyste και έχει σχεδόν διπλάσιο εκτόπισμα. Τα νέα σκάφη χρησιμοποιούν τεχνολογία των γαλλικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Triomphant, συμπεριλαμβανομένου pumpjet προωστήρα.
Τα νέα υποβρύχια είναι αρκετά stealth και λειτουργούν αθόρυβα. Φυσικά, τα Suffren είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένους αισθητήρες για την ανίχνευση άλλων υποβρυχίων.
Τα νέα γαλλικά σκάφη έχουν τέσσερεις 533 χιλιοστών σωλήνες εκτόξευσης τορπιλών και 20 θέσεις για διάφορα άλλα όπλα όπως τις F21 Artemis βαριές τορπίλες, τους Exocet SM.39 Block 2 αντιπλοϊκούς πυραύλους (εμβέλειας 50 χιλιομέτρων), τους SCALP ναυτικούς κατευθυνόμενους πυραύλους cruise (εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων) και τις FG29 νάρκες. Δύο νάρκες μπορούν να τοποθετηθούν σε μία θέση όπλων. Επιπρόσθετα, τα Suffren θα μπορούν να εκτοξεύσουν και τους MICA αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας. Τα όπλα αυτά θα μπορούν να εκτοξευτούν από τις σωλήνες εκτόξευσης τορπιλών, όπως ακριβώς και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet. Oι αντιαεροπορικοί πύραυλοι θα έχουν εμβέλεια 20 χιλιομέτρων και θα μπορούν να χτυπούν αεροσκάφη περιπολίας και ναυτικά ελικόπτερα.
Η κλάση Suffren είναι εξοπλισμένη με εξελιγμένα ηλεκτρονικά και σόναρ, όπως σόναρ αποφυγής ναρκών. Τα υποβρύχια διαθέτουν και το σύστημα αντιμέτρων Nemesis, το οποίο συνδυάζει ελιγμούς αποφυγής και ανάπτυξης αντιπερισπασμών.
Εξαιτίας των αρκετών αυτοματισμών, τα σκάφη έχουν πλήρωμα μόλις 60 μελών. Για ειδικές αποστολές, τα Suffren μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 12 κομάντο. Οι αποστολές των Suffren περιλαμβάνουν αυτές του ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιθέσεων ξηράς, επιθέσεων στόχων επιφάνειας, αναγνωριστικές και ειδικών επιχειρήσεων.
Τα πλοία λειτουργούν χάρις σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα 150 μεγαβάτ. Ο αντιδραστήρας διαθέτει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με αυτόν των κλάσεων Rubis/Amethyste. Ο συγκεκριμένος μπορεί να επιχειρεί για 10 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό, χαρακτηριστικό που έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα 7 χρόνια του αντιδραστήρα των προηγούμενων υποβρυχίων. Η ισχύς μεταφέρεται σε ηλεκτρικές μηχανές και pumpjet προωστήρα. Η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τους 25 κόμβους (46 χλμ/ώρα). Η διάρκεια των αποστολών του περιορίζεται μόνο από την παροχή φαγητού, για αυτό και οι τυπικές αποστολές διαρκούν περίπου 70 μέρες.
Η Naval Group παρουσίασε και μία έκδοση εξαγωγής με την ονομασία Shortfin Barracuda. Η κλάση προσφέρθηκε ήδη σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία. Η πρώτη παρήγγειλε 12 σκάφη, πιθανότατα για να αντικαταστήσει τα υποβρύχια κλάσης Collins. Τα μικρότερα Shorfin Barracuda θα ονομαστούν κλάση Attack και θα κατασκευαστούν κυρίως εντός της Αυστραλίας.