Κόσμος

Αρμένιος ΥΠΕΞ: «Bάση οριοθέτησης των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, τα σύνορα επί της Σοβιετικής Ένωσης»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, τοποθετήθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αρμενία και το Αρτσάχ, θίγοντας το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και τoυ Αζερμπαϊτζάν, την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας-Τουρκίας στο πλαίσιο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τη λεγόμενη «λογική του διαδρόμου» που εκφράζουν οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και το ζήτημα του Αρτσάχ.

Επιπλέον, σχολίασε τις δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν για τη διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τις οποίες οι Συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ δεν θα πρέπει να ασχοληθούν με τη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ επειδή έχει επιλυθεί από το Αζερμπαϊτζάν αντί των Συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και τoυ Αζερμπαϊτζάν ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας είπε:

«H Αρμενική πλευρά έχει προετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην συνοριακή γραμμή Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και την βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας και σταθερότητας και το έχει παραδώσει τόσο στη Ρωσική πλευρά όσο και - μέσω της Ρωσικής πλευράς - στο Αζερμπαϊτζάν και σε άλλους εταίρους. Τώρα περιμένουμε την απάντηση.

Τα μέτρα αυτά πηγάζουν από την κοινή και προαναγγελθείσα από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό αντίληψη σχετικά με την ταυτόχρονη απόσυρση στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές και την δημιουργία πρόσθετων μηχανισμών ασφαλείας - κάτι που έχουμε πει από την αρχή και το λέμε συνεχώς. Στην βάση της διαδικασίας οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι τα σύνορα επί της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό που συζητείται επί του παρόντος είναι η συνοριακή γραμμή μεταξύ της Σοβιετικής Αρμενίας και του Σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν, ως βάση για την ταυτόχρονη αποχώρηση των στρατευμάτων».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν για τη διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τις οποίες οι Συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ δεν θα πρέπει να ασχοληθούν με τη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ επειδή έχει επιλυθεί από το Αζερμπαϊτζάν αντί των Συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας είπε:

«Παρά τη στάση που κρατά το Αζερμπαϊτζάν εδώ και έναν χρόνο ή λίγο περισσότερο, ότι δηλαδή η διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει επιλυθεί και δεν υπάρχει ούτε διένεξη, ούτε Ναγκόρνο Καραμπάχ, είδαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ότι η υφήλιος δεν συμφωνεί καθόλου με αυτό, και η πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Μια ακόμη άλλη απόδειξη μπορεί να βρει κανείς στις θέσεις που εξέφρασαν πολλές χώρες κατά την ετήσια Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη, τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι δηλαδή υπάρχει διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της Συμπροεδρίας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τις θέσεις που εκφράστηκαν από τις χώρες. Αποτελεί το μοναδικό σχήμα που έχει μια διεθνώς αναγνωρισμένη εντολή για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Επιπλέον ο Αρμένιος ΥΠΕΞ είπε πως «ποτέ καμία Αρμενική κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει το ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Για την εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας δεν τέθηκαν προϋποθέσεις ούτε από την Τουρκική, αλλά ούτε και από την Αρμενική πλευρά. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Η πρώτη συνάντηση είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα».

Σχετικά με τη λεγόμενη «λογική του διαδρόμου» που εκφράζουν οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας είπε:

«Τασσόμαστε υπέρ της απεμπλοκής των περιφερειακών επικοινωνιών -μεταφορών, οικονομικών σχέσεων – και αντιλαμβανόμαστε ότι ως αποτέλεσμα τούτου, η Αρμενία θα αποκτήσει σιδηροδρομικούς και οδικούς δρόμους μέσω της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν. Ενώ, σε περίπτωση ανοίγματος των Αρμένο - Τουρκικών συνόρων, επίσης μέσω της επικράτειας της Τουρκίας.

Ομοίως, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τους δρόμους της Αρμενίας. Κάθε δρόμος, που θα χρησιμοποιηθεί από το άλλο μέρος, πρέπει να υπόκειται στη κυριαρχία και νομοθεσία της χώρας αυτής, μέσω της επικράτειας του οποίου διέρχεται. Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει κανένας διάδρομος μέσω της επικράτειας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Επίσης δεν μπορεί να υπάρχει επειδή στην τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου υπάρχει μόνο ένας διάδρομος. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μια τέτοια διάταξη, μιλάμε για το διάδρομο του Λατσίν. Όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι αναφέρονται ως δρόμοι».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας, τέλος, ξεκαθάρισε πως «το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν εδαφικό ζήτημα για εμάς. Σύμφωνα με τη θέση της Αρμενίας, το θέμα ήταν ζήτημα δικαίου, το θέμα του δικαίου του Αρμενικού λαού που ζει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το θέμα του Αρτσάχ, ωστόσο, είναι ζήτημα του δικαίου του λαού, και εδώ δεν υπάρχει εδαφικό ζήτημα, δεν υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις. Τα κράτη μέλη της ΚΑΚ στην Διακήρυξη της Άλμα-Άτα έχουν αναγνωρίσει ο ένας την εδαφική ακεραιότητα του άλλου και μετά από εκείνη την Διακήρυξη, υπογράφηκε συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε στα Κοινοβούλια των χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αρμενίας».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...