Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Θα δώσουν λύση οι επιχειρηματίες; Ποιοι θέλουν την Ουκρανία "Ελβετία της Ευρασίας"! Το δόγμα της ουδετερότητας

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραφε προ ημερών πως Αμερικανικές εταιρείες προειδοποιούσαν τον Μπάιντεν για το θέμα ενδεχόμενης σύγκρουσης με την Ρωσία

Τώρα στην αντίπερα όχθη ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει να μην θέλει την σύγκρουση και αντιπροτείνει...καινοτόμες λύσεις. 

Ο Ουκρανός επιχειρηματίας Ντμίτρι Φιρτάς έγραψε ένα άρθρο στο οποίο κάλεσε την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να γίνει μια ουδέτερη χώρα, η «Ελβετία της Ευρασίας».

Το επίμαχο άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανό δικηγόρο του Firtash, Lenny Davis, στη σελίδα του Medium. Ο Firtash γράφει ότι πριν από 8 χρόνια, στις 21 Μαΐου 2014, δημοσίευσε ένα άρθρο στην Kiev Post ότι «η Ουκρανία πρέπει να είναι ισχυρή, ανεξάρτητη και ουδέτερη».

«Με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρωμένες στα σύνορα της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να προειδοποιούν για τις σοβαρές συνέπειες εάν η Ρωσία παραβιάσει την κυριαρχία μας και εισβάλει, ο τίτλος του άρθρου μου στο Kyiv Post πριν από οκτώ χρόνια παραμένει εξίσου σχετικός με την τρέχουσα κρίση. Και το πιο σημαντικό, προσφέρει μια πιθανή απάντηση σε αυτή».

https://www.youtube.com/watch?v=tjCR2g9dhd4

Αλλά στο σημερινό άρθρο, ο Firtash επισημαίνει ότι αυτή πρέπει να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από Ουκρανούς και όχι υπό πίεση από εξωτερικές δυνάμεις ή έθνη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μιλάω για πολλούς Ουκρανούς που θα ήθελαν να έχουν το καλύτερο και των δύο κόσμων — ουδετερότητα, συναλλαγές με όλους και καλές σχέσεις με όλους. Και γιατί όχι; Αυτό θα σήμαινε περισσότερες θέσεις εργασίας και ευημερία για την Ουκρανία. Μια ουδέτερη Ουκρανία δεν πρέπει να θεωρείται ως απειλή για την Αμερική, την Ευρώπη ή τη Ρωσία. Η στάση "αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας" δεν είναι μόνο λανθασμένη. Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι επικίνδυνη», γράφει ο Firtash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Firtash πρόσθεσε:

«Είναι πολύ κακό που η Ουκρανία δεν μπορεί να πάρει την απόφαση να δηλώσει την προτίμησή της για ουδετερότητα χωρίς η τρέχουσα κρίση να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κάνει λόγω απειλών από το εξωτερικό — και όχι για τα δικά της συμφέροντα».

Το άρθρο του Firtash δημοσιεύτηκε από έναν από τους Αμερικανούς δικηγόρους του, τον Lanny J. Davis, στον λογαριασμό του Davis στο Medium.com. Ο σύμβουλος του Ντέιβις στις ΗΠΑ είναι ο Νταν Γουέμπ, πρώην εισαγγελέας των ΗΠΑ στο Σικάγο.

Στο tagline στο άρθρο του, ο Firtash αποκάλυψε τα εξής:

«Ο κ. Firtash, ένας επιτυχημένος Ουκρανός επιχειρηματίας, τα τελευταία εννέα χρόνια αναγκάστηκε να διαμένει στη Βιέννη της Αυστρίας, όπου αντιστάθηκε στην έκδοση στις ΗΠΑ για κατηγορητήριο που βασίζεται σε ισχυρισμούς για «σχέδιο δωροδοκίας» Ινδών αξιωματούχων, ενώ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες».

«Η ερώτησή μου σήμερα είναι: γιατί η Ουκρανία να επιλέξει να είναι αντι-ρωσική με την ένταξη στο ΝΑΤΟ ή φιλορωσική και αντι-ΝΑΤΟ; Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι – η «Ελβετία της Ευρασίας»; Ευρώπη και Ασία», γράφει ο Firtash.

Σημειώνει ότι οι κάτοικοι της Ουκρανίας μιλούν διαφορετικές γλώσσες και ομολογούν διαφορετικές θρησκείες, ενώ υπάρχουν περισσότεροι Ουκρανοί, οι οποίοι είναι τα 2/3 στη χώρα, στα δυτικά παρά στα ανατολικά. Και το 1/5 του πληθυσμού είναι Ρώσοι που έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Παρόλο που μπορεί να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και να έχουμε διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις, είμαστε όλοι Ουκρανοί με κοινή ιστορική εθνική ταυτότητα», είπε ο Firtash.

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη από άποψη έκτασης και η έκτη σε πληθυσμό.

«Η ουδέτερη Ουκρανία δεν πρέπει να θεωρείται απειλή για την Αμερική, την Ευρώπη ή τη Ρωσία. Η θέση "αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας" δεν είναι μόνο λανθασμένη. Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι επικίνδυνη», γράφει ο Firtash.

Φαίνεται πως εξέχοντες προσωπικότητες της ουκρανικής επιχειρηματικής ελίτ αντιτίθενται στις πολιτικές του Κιέβου από το 2014 και προωθούν μια νέα ιδέα "ουδετερότητας" της Ουκρανίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι το εξής: Με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων να κρέμονται στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, ποιά κέντρα θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...