Κόσμος

Αρχιτεκτονικά θαύματα που κόβουν την ανάσα

Το 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν και να εγκαινιαστούν μερικά πολύ σημαντικά κατασκευαστικά και αρχιτεκτονικά project σε όλο τον πλανήτη

Από τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Αφρικής και το νέο κοινοβούλιο της Ινδίας έως ένα φουτουριστικό εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού στην Ιταλία. Η κατασκευή κάποιων εξ’ αυτών καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας. Κάποια άλλα έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Εντυπωσιάζουν με τον σχεδιασμό τους και, είτε αρέσουν είτε όχι, θα προκαλέσουν συζητήσεις και θα διαμορφώσουν όχι μόνο την αρχιτεκτονική του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Με τη βοήθεια του CNΝ ας δούμε εννέα από αυτά:

Sydney Modern Project, Σίδνεϊ Αυστραλία

Η πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και ο περιβάλλων χώρος της αναμορφώνεται ολοκληρωτικά. Το Sydney Modern Project έχει κόστος 250 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου του 19ου αιώνα αλλά και την δημιουργία άλλων οικοδομημάτων που θα διπλασιάσουν τον υπάρχοντα εκθεσιακό χώρο. Οι νέοι χώροι περιλαμβάνουν μία γκαλερί αφιερωμένη στην τέχνη των Αβορίγινων, δρόμους που ενώνουν το παλιό με τα νέα κτίρια και εκτεταμένους χώρους πρασίνου.

Η διοίκηση της πινακοθήκης αναφέρει ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στη χρονιά, ο χώρος θα έχει 70% περισσότερα δέντρα. Είναι σχέδιο της εταιρείας SANAA, της εταιρείας που ίδρυσαν δυο βραβευμένοι με Pritzker Ιάπωνες αρχιτέκτονες, η Kazuyo Sejima και ο Ryue Nishizawa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εργοστάσιο της San Pellegrino, Μπέργκαμο, Ιταλία

Το 2017 η δανέζικη αρχιτεκτονική εταιρεία Bjarke Ingels Group (BIG) κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανακαίνιση και επέκταση των κεντρικών γραφείων της εταιρείας του διάσημου ιταλικού νερού. Τo design του είναι εμπνευσμένο από το τοπίο της περιοχής του ποταμού Μπρέμπο και έχει χαρακτηριστεί «το εργοστάσιο του μέλλοντος». Διαθέτει στοιχεία της κλασικής ιταλικής αρχιτεκτονικής όπως αψίδες και στοές και μία ευρύχωρη πλατεία για προσωπικό και επισκέπτες.

Οι σχεδιαστές το έχουν φανταστεί τόσο σαν εργοστάσιο εμφιάλωσης όσο και σαν επισκέψιμο αξιοθέατο. Ένας στύλος φτιαγμένος από διάφορα στρώματα πέτρας θα συμβολίζει το ταξίδι του νερού από το βουνό έως την εμφιάλωση.

Qorner Tower, Κίτο, Ισημερινός

Τα πολύ ψηλά κτίρια με φυτά έχουν γίνει ένα όλο και πιο κοινό θέαμα στην Ευρώπη μετά την δημιουργία του Bosco Verticale στο Μιλάνο το 2014. Η τάση συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ένα νέο παράδειγμα είναι ο πύργος Qorner, έργο του διάσημου, γεννημένου στο Ισραήλ αρχιτέκτονα, Moshe Safdie.

Το κτίριο μοιάζει με το παιχνίδι Jenga με γεμάτες φυτά βεράντες να εναλλάσσονται στους τοίχους του κτιρίου. Με ύψος 24 ορόφων, το κτίριο θα είναι ένα από τα ψηλότερα της πρωτεύουσας του Ισημερινού, κάτι που σίγουρα θα προσέξουν όσοι ένοικοι του κτιρίου – το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2022- χρησιμοποιήσουν την πισίνα υπερχείλισης στην ταράτσα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο κτίριο του κοινοβουλίου, Νέο Δελχί, Ινδία

Το πρόγραμμα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντρι για την αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας της Ινδίας, συνολικού ύψους 1,8 δισ. δολάρια έχει υπάρξει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης. Αν και πολλοί αμφισβήτησαν το σκόπιμο του κόστους στην παρούσα συγκυρία, λίγοι αμφισβητούν πως τα διοικητικά κτίρια της πρωτεύουσας της Ινδίας χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Το τριγωνικό του σχήμα παραπέμπει σε θρησκευτικό σύμβολο ενώ θα έχει δύο αίθουσες σε σχήμα πετάλου, όπου θα συνεδριάζουν η  Ράτζια Σάμπα (Άνω Βουλή) και η Λοκ Σάμπα (Κάτω Βουλή).

https://youtu.be/_AOzpFXocKI

Οι εργασίες στο εργοτάξιο χαρακτηρίστηκαν «απαραίτητη υπηρεσία» και συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του lockdown της περασμένης χρονιάς κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Στόχος είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2022, καθώς φέτος η Ινδία συμπληρώνει 75 ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.

Moυσείο φωτογραφίας Fotografiska, Berlin, Germany

Λίγο μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μία κολεκτίβα καλλιτεχνών κατέλαβε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης για να το σώσει από την κατεδάφιση. Αυτό λειτούργησε για πολλά χρόνια ως καλλιτεχνικό στέκι με το όνομα Kunsthaus Tacheles. Πλέον εκεί αναμένεται να λειτουργήσει το μουσείο φωτογραφίας Fotografiska.

Το κτίριο ανακαινίστηκε από δύο αρχιτεκτονικές εταιρείες, την Herzog & de Meuron που που έχει σχεδιάσει και μουσεία όπως το Tate Modern στο Λονδίνο και την M+ η οποία ανέλαβε την επέκταση της ταράτσας του κτιρίου καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο. Την ίδια στιγμή το Studio Aisslinger ανέλαβε τους εσωτερικούς χώρους στους οποίους υπάρχουν γκράφιτι από τη δεκαετία του 1990. To μουσείο αναμένεται να εγκαινιαστεί το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aranay Cloud Center, Τσινχουανγκντάο, Κίνα

H παραλιακή πόλη Τσινχουανγκντάο, ανατολικά του Πεκίνο έχει γίνει ένας απρόβλεπτος προορισμός για όσους αγαπούν την αρχιτεκτονική.

Η νεότερη ατραξιόν της πόλης θα είναι ένα πολιτιστικό κέντρο σχεδιασμένο από την εταιρεία MAD Architects, την εταιρεία που ίδρυσε ο κάποτε προστατευόμενος της Ζάχα Χαντίντ Μα Γιανσόνγκ, η οποία επιβλέπει και την κατασκευή του πολυαναμενόμενου Μουσείου Αφηγηματικής Τέχνης του Τζώρτζ Λούκας στο Λος Άντζελες.

Το κτίριο έχει τις καμπύλες σήμα κατατεθέν της εταιρείας ενώ οι γυαλιστερές εξωτερικές επιφάνειες του το κάνουν να μοιάζει σαν ένα λαμπερό βότσαλο. Άλλωστε η εταιρεία σε δελτίο τύπου της το περιέγραφε σαν ένα σύννεφο που επιπλέει στη θάλασσα. Το κέντρο θα περιλαμβάνει θέατρο και έναν εκθεσιακό χώρο, ενώ μία σειρά από προεξοχές εξασφαλίζουν τη δημιουργία ήσυχων υπαίθριων χώρων.

Iconic Tower, Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα, Αίγυπτος

Ο Iconic Tower είναι ένας από τους 18 ουρανοξύστες που προβλέπει το σχέδιο για την κεντρική business district της νέας πρωτεύουσας της Αιγύπτου η οποία έχει σχεδιαστεί για 6,5 εκατομμύρια κατοίκους και χτίζεται εκ θεμελίων σε μία έκταση περίπου 45 χιλιόμετρα μακριά από το Κάιρο. Mε 80 ορόφους και ύψος 385 μέτρα το κτίριο θα είναι το ψηλότερο σε όλη την Αφρική όταν ολοκληρωθεί. Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τους φαραωνικούς οβελίσκους του Λουξόρ και δίνει «μία αίσθηση δύναμης και σταθερότητας» σύμφωνα με την εταιρεία Dar Al-Handasah που το κατασκευάζει.

Αν και τα υπουργεία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, το κοινοβούλιο και άλλες κρατικές υπηρεσίες θα μετακομίσουν στη νέα πόλη, το συγκεκριμένο κτίριο πρόκειται να στεγάσει κυρίως γραφεία ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mνημείο για το μακελειό στο σχολείο Sandy Hook του Κονέκτικατ

Toν Δεκέμβριο του 2012 ένας ένοπλος εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, σκότωσε 20 μαθητές και 6 μέλη του διδακτικού προσωπικού και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Δέκα χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2022 αναμένεται να εγκαινιαστεί το μνημείο για τα θύματα αυτής της επίθεσης που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Θα έχει το όνομα The Clearing και θα εκτείνεται σε μία έκταση 8 στρεμμάτων με κυκλικά μονοπάτια, βλάστηση και μία υδάτινη εγκατάσταση με ένα σφένδαμο στο κέντρο της.

«Θέλαμε να αναγνωρίσουμε πως η διαδικασία της επούλωσης του τραύματος δεν τελείωσε αλλά συνεχίζεται και μεγαλώνει», έχει πει ο συνσχεδιαστής Daniel Affleck.

World Trade Center, Γουεντζόου Κίνα

Στα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που η ολλανδική εταιρεία UNStudio κέρδισε τον διαγωνισμό για να σχεδιάσει το Yongjia World Trade Centre στην πόλη Γουεντζόου το κινεζικό κράτος έχει γίνει πολύ λιγότερο ανεκτικό στην «παράξενη» αρχιτεκτονική. Για την ώρα όμως η χώρα παραμένει ένας μεγάλος καμβάς για πειραματικά σχεδιαστικά concept.

Σε αυτή την περίπτωση αυτό είναι «μία πράσινη γειτονιά στον ουρανό» με δέντρα στις βεράντες και τις ταράτσες των πανύψηλων κτιρίων. Σύμφωνα με την UN το νέο World Trade Center θα γίνει ένα μοναδικό σύμβολο της νέας παραποτάμιας πόλης της Γουεντζόου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ