Κόσμος

Γαλλία: Διαδήλωση κατά Μακρόν - «Εμείς θα σε τσαντίσουμε»

«Μακρόν, εμείς θα σε τσαντίσουμε»: πολλές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, σε ήρεμο ως πρόσχαρο κλίμα, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης και των μέτρων που λαμβάνει για την πανδημία αλλά και για να απαντήσουν στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον των ανεμβολίαστων. Ας σημειωθεί ότι εμβολιασμένοι στη Γαλλία είναι περίπου το 90% του πληθυσμού αλλά το 8% των ανεμβολίαστων είναι μια ομάδα που κάνει αισθητή την παρουσία της με κάθε τρόπο.

Ο αριθμός των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους διάφορων πόλεων της Γαλλίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο εμβολιαστικό πάσο και τα εμβόλια κατά της covid-19, την ώρα που ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα παραμένει πάνω από τις 300.000, αυξήθηκε πολύ μετά τις δηλώσεις του Ε. Μακρόν.

Σύμφωνα με τις αρχές, συνολικά 105.200 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε όλη της Γαλλία, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη κινητοποίηση, στις 18 Δεκεμβρίου.

Πολλοί από τους διαδηλωτές του Σαββάτου δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε όλες τις κινητοποιήσεις εναντίον του εμβολιαστικού πάσου από τον περασμένο Ιούλιο 2021. Ακόμη και όσοι σταμάτησαν να διαδηλώνουν επέστρεψαν, μετά τις δηλώσεις Μακρόν αλλά και την σκλήρυνση των υγειονομικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαδήλωση στο Παρίσι διοργανώθηκε από ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Λεπέν, τον ακροδεξιό Φλοριάν Φιλιππό, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο κατηγόρησε τον Μακρόν για «προδοσία». «Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα μέτρα είναι παράλογα. Η κυβέρνηση λειτουργεί με το φόβο και οι άνθρωποι εμβολιάζονται με φόβο», δηλώνει ένας διαδηλωτής στη Le Monde. «Υπάρχει πολύ πίεση για το εμβόλιο. Κι εμένα δεν μου αρέσει να με αναγκάζουν».

Ένας άλλος διαδηλωτής, πρώην ψηφοφόρος του Μακρόν, υποστηρίζει πως είναι δύσκολο για εκείνον να συμμετέχει σε κινητοποίηση του ακροδεξιού Φλοριάν Φιλιππό, αλλά προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα κίνημα πολιτών και όχι για πολιτική κίνηση. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο λαός θα υποδουλωθεί. Όλες οι δημοκρατικές αρχές έχουν καταπατηθεί εξαιτίας μιας αρρώστειας , η οποία κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο επικίνδυνη», δηλώνει. Ας σημειωθεί ότι πάνω από 123.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία, στη Γαλλία.

Τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν τους πλήγωσαν, δηλώνουν κάποιοι διαδηλωτές. «Εμείς πληρώνουμε φόρους, σεβόμαστε το νόμο, είμαστε πολίτες!» δηλώνει μια 43χρονη λογίστρια, που διαδηλώνει στο Παρίσι. «Άνθρωποι σαν εμάς, πάντα σεβαστήκαμε το νόμο …να μας λέει τώρα ότι δεν είμαστε πολίτες, δεν είναι δυνατόν», προσθέτει.

Οι επίμαχες δηλώσεις

Ας σημειωθεί ότι τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιβάλλει τη χρήση ενός εμβολιαστικού πάσου.

«Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω («emmerder»). Και άρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική», δήλωσε πρόσφατα ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν θα τους βάλω φυλακή, δεν θα τους εμβολιάσω με το ζόρι. Και άρα πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο, δεν θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό, δεν θα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να πάτε στο θέατρο, δεν θα μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο…», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Εγώ δεν είμαι εδώ για να τσαντίζω τους Γάλλους (emmerder). Ε, λοιπόν, τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ως το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική… Όταν η ελευθερία μου απειλεί την ελευθερία των άλλων, γίνομαι ανεύθυνος. Και ένας ανεύθυνος δεν είναι πλέον πολίτης», ήταν οι ακριβείς φράσεις του στην εφημερίδα «Le Parisien».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δήλωση του Μακρόν προκάλεσε θύελλα στο γαλλικό κοινοβούλιο και δεν θα μπορούσε φυσικά να περάσει απαρατήρητη ούτε από τα γαλλικά αλλά ούτε και από τα διεθνή ΜΜΕ. Η γαλλική λέξη «emmerder» [βγαίνει από τη λέξη merde= σκατά], που χρησιμοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος, μπήκε στο στόχαστρο γλωσσολόγων, δημοσιογράφων και αναλυτών της επικαιρότητας, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν αν η εν λόγω έκφραση ήταν επίτηδες χυδαία ή εάν χρησιμοποιήθηκε «κατ’ ευφημισμόν». Τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ την απέδωσαν τελικά ως «piss off» («εκνευρίζω», «σπάω τα νεύρα κάποιου»).

Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» έκανε μια ψύχραιμη ανάλυση στο κεντρικό της άρθρο και προσπάθησε να εξηγήσει γιατί ο Μακρόν έφτασε σε αυτό το ακραίο σημείο. Διαβάστε εδώ τι έγραψε αναλυτικά, με τίτλο «Η απόγνωση του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στους ανεμβολίαστους είναι ένα όπλο διπλής κοπής»

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ