Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Του... Καπιτωλίου γίνεται στο Καζακστάν! Διαδηλωτές κατέλαβαν την κατοικία του προέδρου στο Αλμάτι (Βίντεο)

Σκηνές χάους στο Καζακστάν που θυμίζουν πέρυσι τέτοιες μέρες όσα συνέβησαν με την εισβολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αλλά επίσης θυμίζουν τις...επαναστάσεις σε Ουκρανία και Λευκορωσία!  

Για τις διαδηλώσεις, τα επεισόδια και τους τραυματισμούς έχουμε γράψει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο 

Τώρα σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές διέρρηξαν το κτίριο της διοίκησης της πόλης στο Αλμάτι του Καζακστάν και έβαλαν φωτιά, ανέφερε την η ειδησεογραφική πύλη Zakon.kz.

Σύμφωνα με την πηγή, ήταν οπλισμένοι με εξαρτήματα, ξύλα και ασπίδες. Η φωτιά ξεκίνησε από την ανατολική πλευρά του κτιρίου στον πρώτο όροφο.

Σε "επι του πιεστηρίου" πληροφορία αναφέρεται πως κατέλαβαν την κατοικία του προέδρου του Καζακστάν στο Αλμάτι. 

Εν μέσω διαδηλώσεων, άρχισαν πογκρόμ και λεηλασίες. Αυτό ανακοίνωσε ο διοικητής της Alma-Ata. Περίπου 400 καφετέριες, καταστήματα, γραφεία καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν. Πάνω από 120 οχήματα κάηκαν, μεταξύ των οποίων 33 αυτοκίνητα της αστυνομίας, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Καζακστάν δεν ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα.«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Καζακοί φίλοι μας μπορούν να λύσουν ανεξάρτητα τα εσωτερικά τους προβλήματα», είπε.

Βίντεο πώς ένα ολόκληρο φορτηγό με εθνοφύλακες ή στρατιωτικούς αιχμαλωτίζεται κοντά στο Ακτόμπε. Αυτοί δεν αντιστέκονται ιδιαίτερα. 

Δείτε εδώ το βίντεο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο  ηγέτης της αντιπολίτευσης του Καζακστάν Mukhtar Ablyazov συντονίζει τις διαδηλώσεις στο Καζακστάν από το αρχηγείο του στο Κίεβο.

Οι επαφές του στρατηγείου διαμαρτυρίας που δημοσιεύει ο ίδιος στη σελίδα του στο FB αναφέρουν ουκρανικούς αριθμούς. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι αριθμοί αναφέρθηκαν στο δίκτυο πριν από ενάμιση χρόνο. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, η οποία εμφανίστηκε στο δίκτυο τον Ιούλιο του 2020, προτάθηκε η επικοινωνία με τα «κεντρικά γραφεία στο Κίεβο» στους αναφερόμενους αριθμούς. Ακόμη και τότε, γινόταν λόγος για σχεδιασμό και συντονισμό ενεργειών διαμαρτυρίας για την «ανατροπή του καθεστώτος Ναζαρμπάγιεφ».

Ποιος είναι ο λόγος για την άνοδο των τιμών στο υγραέριο

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, η χώρα έχει πραγματοποιήσει μια πλήρη μετάβαση στις συναλλαγές υγραερίου πετρελαίου μέσω χρηματιστηρίων εμπορευμάτων. Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι πριν από τη μετάβαση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών, η τιμή αυτού του τύπου καυσίμου ήταν ασύμφορη για τους παραγωγούς, αφού πωλούνταν σε τιμή κάτω του κόστους.

Από τις 20 έως τις 24 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πέντε συνεδριάσεις στον ηλεκτρονικό χώρο συναλλαγών, κατά τις οποίες η τιμή του υγραερίου διαμορφώθηκε με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Έτσι, η μέση τιμή χονδρικής για τις προμήθειες υγροποιημένου αερίου Ιανουαρίου στην περιοχή Mangistau ανήλθε σε 133 126 tenge (306 $) ανά τόνο ή 78 tenge (0,17 $) ανά λίτρο. Την ίδια στιγμή, η λιανική τιμή στις πόλεις Aktau, Zhanaozen, καθώς και στην περιοχή Mangistau ανήλθε σε 100-120 tenge (0,23-0,27 $) ανά λίτρο.

Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Όλα ξεκίνησαν από το Zhanaozen και το Aktau στα δυτικά της χώρας, όπου οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στις 2 Ιανουαρίου. Απαίτησαν να μειωθεί η τιμή του υγροποιημένου αερίου στα 50-60 τένγκε (0,11-0,13 $) ανά λίτρο.

Οι αρχές έστειλαν αμέσως μια κυβερνητική επιτροπή εκεί, η οποία συναντήθηκε με ακτιβιστές και ανακοίνωσε μείωση των τιμών. Ωστόσο, αυτό δεν βοήθησε. Την Τρίτη ξεκίνησαν διαδηλώσεις σε Αλμάτι, Ταράζ, Καραγκάντα, Σίμκεντ, Κιζιλόρντα, Ακτόμπε και άλλες πόλεις της χώρας. 

Ομάδες και συνομιλίες έχουν εμφανιστεί σε messenger και κοινωνικά δίκτυα, μέσω των οποίων συντονίζονται οι συμμετέχοντες στις δράσεις.

https://twitter.com/velocity2121/status/1478527270767804417

 

https://twitter.com/disclosetv/status/1478684871103070208
https://twitter.com/LukeSt_K/status/1478421671480602628

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ