Αυστραλία και Ιαπωνία θα υπογράψουν μια "ιστορική" συνθήκη ενίσχυσης των αμυντικών δεσμών και των δεσμών τους στο πεδίο της ασφάλειας, στο πλαίσιο μιας τηλεδιάσκεψης κορυφής των ηγετών τους, Σκοτ Μόρισον και Φούμιο Κουσίντα, σε μία κίνηση η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών και της Κίνας.
Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους για την Ιαπωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πλην των συμφωνιών της με τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, με τις δύο χώρες να συσφίγγουν τους συμμαχικούς δεσμούς τους.
Η υπογραφή της Συμφωνίας Αμφίδρομης Πρόσβασης έχει ως βάση τη βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των Αυστραλιανών Δυνάμεων Άμυνας και της Ιαπωνικής Δύναμης Αυτοπροστασίας, δηλαδή των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Το σύμφωνο θα περιέχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των δύο στρατών, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για κοινές προκλήσεις ασφαλείας Αυστραλίας και Ιαπωνίας στον χώρο του Ινδο-Ειρηνικού, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Υπό την πρωθυπουργία του Μόρισον, οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα έχουν σημειώσει ραγδαία επιδείνωση, ειδικά αφότου ο επικεφαλής της αυστραλιανής κυβέρνησης είχε ζητήσει την είσοδο ανεξάρτητων ερευνητών στην Γουχάν για τη διερεύνηση της προέλευσης του κορονοϊού.
Οι σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα έχουν επίσης ψυχρανθεί μετά την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο ημιαυτόνομο κινεζικό Χονγκ Κονγκ και την αύξηση της έντασης στα στενά της Ταϊβάν.
"Μοιραζόμαστε με την Αυστραλία τις βασικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας", τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Χιροκάζου Ματσούνο, την Τετάρτη.
Συμφωνίες μεταξύ χωρών πρέπει να προάγουν την ειρήνη και "να μην στοχοποιούν τρίτα μέρη", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών της Κίνας Γουανγκ Γουενμπίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.
Η Αυστραλία υπέγραψε πρόσφατα, εξάλλου, αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (AUKUS), η οποία προβλέπει δυνατότητα της χώρας να ναυπηγήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία, σε μία κίνηση την οποία η Κίνα είδε ως "κίνδυνο για κούρσα εξοπλισμών" στην ευρύτερη περιοχή.
Η συμφωνία Αυστραλίας - Ιαπωνίας προβλέπει εξάλλου διεύρυνση της ατζέντας της τετραμερούς συνεννόησης (Quad) των δύο χωρών με Ινδία και ΗΠΑ.