Ο Alberto Garzón δήλωσε ότι οι άνθρωποι στην Ισπανία πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση κρέατος -ιδίως του βοείου κρέατος που εκτρέφεται σε βιομηχανικές μεγαλοκτηνοτροφικές μονάδες- στο περιβάλλον και να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες αναλόγως.
"Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν για το ρόλο που παίζουν τα αέρια του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή, αλλά τείνουν να το συνδέουν με τα αυτοκίνητα και τις μεταφορές", δήλωσε ο Garzón στον Guardian.
"Μόλις πολύ πρόσφατα όλοι άρχισαν να εξετάζουν τον αντίκτυπο της αλυσίδας κατανάλωσης ζώων και, ειδικά, τον αντίκτυπο του βοείου κρέατος. Άλλες χώρες ήταν αρκετά προχωρημένες σε αυτό, αλλά στην Ισπανία ήταν ταμπού".
Ο υπουργός δήλωσε ότι η γεωγραφία της χώρας την καθιστά βαθιά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας ότι η Ισπανία που γνωρίζουν και αγαπούν οι άνθρωποι κινδυνεύει να εξαφανιστεί για πάντα.
"Αν δεν δράσουμε, δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με την κλιματική αλλαγή - θα έχουμε να κάνουμε με την τριπλή κρίση: την απώλεια της βιοποικιλότητας, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή", είπε.
"Θα είναι το τέλος για μια χώρα όπως η Ισπανία. Η Ισπανία είναι μια χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου - δεν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία - και η ερημοποίηση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας, όχι μόνο επειδή εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό. Η επίσκεψη σε μια έρημο δεν είναι τόσο ελκυστική όσο η επίσκεψη στην Κόστα ντελ Σολ".
Ο Garzón λέει ότι οι Ισπανοί δεν χρειάζεται να σταματήσουν εντελώς να τρώνε κρέας, αλλά προτείνει να τρώνε πολύ λιγότερο και να διασφαλίζουν ότι είναι καλής ποιότητας για χάρη της υγείας τους και του περιβάλλοντος. Αντιπαραβάλλει τα φτηνά, μαζικά παραγόμενα προϊόντα με το κρέας που εκτρέφονται παραδοσιακά.
"Η εκτατική κτηνοτροφία είναι ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέσο εκτροφής βοοειδών και έχει μεγάλη βαρύτητα σε περιοχές της Ισπανίας, όπως η Αστούριας, τμήματα της Καστίλλης και Λεόν, η Ανδαλουσία και η Εξτρεμαδούρα", δήλωσε.
"Αυτό είναι βιώσιμο- αυτό που δεν είναι καθόλου βιώσιμο είναι αυτές οι λεγόμενες μεγα-κτηνοτροφικές μονάδες ... Βρίσκουν ένα χωριό σε ένα ερημωμένο κομμάτι της Ισπανίας και βάζουν 4.000, ή 5.000, ή 10.000 κεφάλια βοοειδών. Μολύνουν το έδαφος, μολύνουν το νερό και μετά εξάγουν αυτό το κακής ποιότητας κρέας από αυτά τα κακομεταχειρισμένα ζώα".
Ο υπουργός επεσήμανε επίσης μια πρόσφατη έκθεση που διαπίστωσε ότι 20 κτηνοτροφικές εταιρείες ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι η Γερμανία, η Βρετανία ή η Γαλλία.
Ο Garzón, οικονομολόγος που είναι ο συντονιστής της συμμαχίας της Ενωμένης Αριστεράς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, έγινε πρωτοσέλιδο όταν προέτρεψε τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος τον Ιούλιο.
Σημείωσε ότι ο μέσος Ισπανός τρώει περισσότερο από 1 κιλό κρέας την εβδομάδα, παρόλο που η υπηρεσία τροφίμων της χώρας συνιστά στους ανθρώπους να τρώνε από 200 έως 500 γραμμάρια, και ότι η Ισπανία καταναλώνει περισσότερο κρέας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς σφάζει 70 εκατομμύρια χοίρους, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες, άλογα και πτηνά κάθε χρόνο για να παράγει 7,6 εκατομμύρια τόνους κρέατος.
Οι εκκλήσεις του χλευάστηκαν και απορρίφθηκαν - και όχι μόνο από τους ίδιους τους κυβερνητικούς του εταίρους. Ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι ο γεωργικός τομέας δέχεται "βαθιά άδικη κριτική, ενώ αξίζει σεβασμό για την έντιμη δουλειά που κάνει τόσο για τα τρόφιμα όσο και για την οικονομία μας", ενώ ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez φάνηκε να χλευάζει την πρόταση, λέγοντας: "Μιλώντας προσωπικά, μια μισοψημένη μπριζόλα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί".
Ο Garzón αποδίδει τα φιλικά πυρά σε αυτό που διπλωματικά αποκαλεί "τα διαφορετικά προγράμματα και πολιτικές" των κομμάτων του συνασπισμού και λέει ότι πάντα ήξερε ότι το να τα βάλει με τη βιομηχανική βιομηχανία κρέατος θα προκαλούσε οργισμένη αντίδραση.
"Γνωρίζαμε από την αρχή ότι το θέμα θα ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά έπρεπε να γίνει", δήλωσε. "Άλλες χώρες - όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία - είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς σε αυτό το θέμα. Ήταν η πρώτη φορά στην Ισπανία που κάποιος στην κυβέρνηση έλεγε αυτό που οι επιστήμονες έλεγαν εδώ και πολύ καιρό".
Ο υπουργός παρατήρησε επίσης ότι οι περισσότερες δημόσιες επικρίσεις προήλθαν από άνδρες, οι οποίοι προφανώς "ένιωθαν ότι ο ανδρισμός τους θα επηρεαζόταν από το να μην μπορούν να φάνε ένα κομμάτι κρέας ή να κάνουν μπάρμπεκιου". Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ πιο ανοιχτές στο μήνυμα.
"Πιστεύουμε ότι ένα μέρος της κοινωνίας ήταν ήδη έτοιμο γι' αυτό και το είχε καταλάβει", δήλωσε. "Αλλά έπρεπε ακόμα να πιέσουμε και δεν υπήρχε ούτε ένα πολιτικό κόμμα που να μας υποστήριξε. Ούτε ένα. Ούτε καν μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό".
Παρ' όλα αυτά, ο Garzón είναι πεπεισμένος ότι η Ισπανία επιτέλους διεξάγει μια δημόσια συζήτηση για το κρέας που είχε καθυστερήσει από καιρό.
"Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι ενώσεις οικολόγων, παιδίατρων, γιατρών και διατροφολόγων, όλοι βγήκαν να μας υπερασπιστούν σε όλη τη διαδρομή", είπε.
"Νομίζω ότι αυτό μας βοήθησε να κερδίσουμε τη συζήτηση, διότι το θέμα συζητήθηκε επί τρεις ημέρες σε όλα τα δελτία ειδήσεων και στα μπαρ".
Οι άλλες μεταρρυθμίσεις του υπουργού -που περιλαμβάνουν την πάταξη της ισπανικής βιομηχανίας στοιχημάτων, την απαγόρευση των διαφημίσεων ανθυγιεινών τροφίμων που απευθύνονται σε παιδιά και μια συμβολική απεργία παιχνιδιών για την ανάδειξη των έμφυλων στερεοτύπων- δεν τον έκαναν πάντα αγαπητό σε ορισμένες επιχειρήσεις.
Τον έχουν επίσης καταστήσει αγαπημένο στόχο της ισπανικής δεξιάς, η οποία τον κατηγορεί ότι παρεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων.
Οι προσπάθειες του Garzón να επισημάνει τον σεξισμό που ενυπάρχει σε πολλά παιχνίδια έπεσαν πρόσφατα στο κενό από το ακροδεξιό κόμμα Vox.
"Νομίζω ότι ο Garzón ξεχνάει ότι είναι στο χέρι μας ως γονείς να αποφασίσουμε τι αγοράζουμε", δήλωσε η εκπρόσωπός του στη Μαδρίτη, Rocío Monasterio. "Εγώ θα βγω και θα αγοράσω ένα σωρό κούκλες και κούνιες για τα κορίτσια μου και θα πάρω αυτοκίνητα, τρακτέρ και τανκς για τα ανίψια μου. Και νομίζω ότι τα Χριστούγεννα θα πρέπει όλοι να φάμε πολυ κρέας''.