Ο Καναδάς - που έχει πληθυσμό 38 εκατομμυρίων - παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε κρυφά 33 εκατομμύρια τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του lockdown Λόγω του Covid-19, σύμφωνα με την National Post, η οποία επικαλείται το Blacklock's Reporter που σημείωσε πρώτα την αποκάλυψη.
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας (PHAC) το έκανε αυτό για να αξιολογήσει "την ανταπόκριση του κοινού κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού", σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τον Μάρτιο, ο Οργανισμός ανέθεσε σύμβαση στο πρόγραμμα Telus Data For Good για την παροχή "απροσδιόριστων και συγκεντρωτικών δεδομένων" για τις τάσεις μετακίνησης στον Καναδά. Η σύμβαση έληξε τον Οκτώβριο και η PHAC δεν έχει πλέον πρόσβαση στα δεδομένα θέσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
"Έρχονται στοιχεία από πολλές πηγές, από χώρες σε όλο τον κόσμο, ότι αυτό που θεωρήθηκε ως ένα τεράστιο κύμα επιτήρησης -μετά την 11η Σεπτεμβρίου- έχει πλέον ανατραπεί πλήρως από την επιτήρηση της πανδημίας", σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου "Pandemic Surveillance" David Lyon, πρώην διευθυντή του Κέντρου Μελετών Επιτήρησης και του Πανεπιστημίου Queen's στο Οντάριο. "Νομίζω ότι το καναδικό κοινό θα μάθει για πολλές άλλες τέτοιες μη εξουσιοδοτημένες πρωτοβουλίες επιτήρησης πριν τελειώσει η πανδημία - αλλά και μετά".
Τα δεδομένα θέσης και μετακίνησης αγοράστηκαν από τον καναδικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Telus προκειμένου να "κατανοηθούν οι πιθανές συνδέσεις μεταξύ της μετακίνησης πληθυσμών εντός του Καναδά και της εξάπλωσης του COVID-19", σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας, ο οποίος δήλωσε ότι η ανάλυση των δεδομένων κινητικότητας "βοηθά στην προώθηση των στόχων της δημόσιας υγείας".
Εν τω μεταξύ, η PHAC σκοπεύει να συνεχίσει να παρακολουθεί την κίνηση του πληθυσμού για τουλάχιστον τα επόμενα πέντε χρόνια για να παρακολουθεί τη συμπεριφορά όσον αφορά "άλλες μολυσματικές ασθένειες, την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και την ψυχική υγεία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υπηρεσία ζήτησε να προσληφθούν εργολάβοι με πρόσβαση σε "δεδομένα θέσης πύργων κινητής τηλεφωνίας/διαχειριστών για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και για άλλες εφαρμογές δημόσιας υγείας". Ζητούνται "απο-προσδιορισμένα δεδομένα θέσης με βάση πύργους από ολόκληρο τον Καναδά", αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019 έως το τέλος της περιόδου της σύμβασης στις 31 Μαΐου 2023, με δυνατότητα τριών μονοετών παρατάσεων.
Ο ανάδοχος πρέπει να παρέχει ανωνυμα δεδομένα στο PHAC και να διασφαλίζει ότι οι χρήστες του έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν εύκολα από τα προγράμματα ανταλλαγής δεδομένων κινητικότητας, αναφέρει ο οργανισμός.
Το τμήμα διαχείρισης απορρήτου του PHAC διενήργησε αξιολόγηση και "διαπίστωσε ότι, δεδομένου ότι δεν αποκτώνται προσωπικές πληροφορίες μέσω αυτής της σύμβασης, δεν υπάρχουν ανησυχίες βάσει του νόμου περί απορρήτου", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον Lyon, το PHAC χρησιμοποιεί "τα ίδια είδη "καθησυχαστικής" γλώσσας που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, για παράδειγμα δεν αναφέρει τις δυνατότητες επαναπροσδιορισμού των δεδομένων που έχουν "αποπροσδιοριστεί"".
"Κατ' αρχήν, φυσικά, τα δεδομένα των κυττάρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εντοπισμό", πρόσθεσε.
"Η πανδημία έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για ένα μαζικό κύμα επιτήρησης σε πολλά επίπεδα - όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την παρακολούθηση όσων εργάζονται, ψωνίζουν και μαθαίνουν από το σπίτι".