Η ιρακινή Στρατιωτική Τεχνική Επιτροπή και ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συνασπισμός κατά του ISIS—Combined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR)—διεξάγουν την τελευταία τους συνάντηση για το έτος την Πέμπτη.
Οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί νωρίτερα να απομακρύνουν όλες τις μάχιμες δυνάμεις από το Ιράκ έως τα τέλη του 2021. Την Τετάρτη, ένας Άραβας δημοσιογράφος ρώτησε τον Γραμματέα Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι εάν θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση με τη συνάντηση της Πέμπτης.
Ο Κίρμπι απάντησε ότι θα υπάρξει κοινή δήλωση μετά το τέλος της συνάντησης — όπως συμβαίνει συνήθως, από τότε που ιδρύθηκε η ιρακινή Στρατιωτική Τεχνική Επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι.
Έκτοτε, η Επιτροπή πραγματοποιεί μηνιαίες συναντήσεις με τον Συνασπισμό.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο Κίρμπι στον δημοσιογράφο την Τετάρτη, «συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις με μαχητικό ρόλο μέχρι το τέλος του έτους».
«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ, φυσικά», συνέχισε ο Κίρμπι, «μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του Ιράκ».
Στη συνέχεια, περιέγραψε τον ρόλο που θα είχαν: «συμβουλές, βοήθεια, διευκόλυνση και ανταλλαγή πληροφοριών» για «υποστήριξη των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας στον συνεχιζόμενο αγώνα τους κατά του ISIS».
Καμία αλλαγή στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ
Εν ολίγοις, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Πριν από πολύ καιρό, η αποστολή μάχης τους τελείωσε και μεταπήδησαν στους ρόλους που περιγράφει ο Kirby.
Αυτό που συνέβη είναι ότι πριν από τις ιρακινές εκλογές τον Οκτώβριο, ο Kadhimi ζήτησε από την Ουάσιγκτον να δεσμευτεί να αποσύρει τις μάχιμες δυνάμεις μέχρι το τέλος του έτους—δηλαδή να δεσμευτεί να κάνει αυτό που είχε ήδη κάνει!
Όπως εξήγησε ο Michael Knights του Ινστιτούτου Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Μέσης Ανατολής τον περασμένο Ιούλιο, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι «έχουν ένα χρονοδιάγραμμα [μέχρι] το τέλος του έτους για την απόσυρση των δυνάμεων που δεν υπάρχουν».
Αλλά, όπως συνέχισαν οι Knights, «θέλουν να έχουν αυτό το είδος δήλωσης» — πιθανώς για να μην τεθεί ως εκλογικό ζήτημα.
Ωστόσο, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το θέμα, τα μέσα ενημέρωσης το έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει λάθος. Αρχικά, αυτό περιελάμβανε τον ιρακινό Τύπο, ο οποίος έλαβε τις δηλώσεις των Ιρακινών ηγετών στην ονομαστική τους αξία και αγνόησε —ή, ίσως, ούτε καν έβλεπε— τις αντίθετες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.
Περιλάμβανε επίσης τον αμερικανικό Τύπο, ο οποίος υπέθεσε ότι επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν έφευγε από το Αφγανιστάν, άφηνε και το Ιράκ. Δεν κατάφερε να διακρίνει μεταξύ της Αλ Κάιντα και του ISIS ή να αναγνωρίσει τη σημασία του γεγονότος ότι σχεδόν 2.000 μίλια χωρίζουν το Ιράκ από το Αφγανιστάν και ότι το Ιράκ βρίσκεται σε στρατηγική περιοχή, ενώ το Αφγανιστάν είναι απομακρυσμένο.
Έτσι, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποχρεώθηκαν να επαναλάβουν επανειλημμένα τη δέσμευσή τους στη συνεχιζόμενη μάχη κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.
Δημοσιογράφοι από τα διεθνή αραβικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ακόμη. Δεδομένου ότι δεν είναι από το Ιράκ, δεν είναι πιθανό να δεχτούν επίθεση από το ISIS και φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την υποστήριξη μιας ιδεολογικής καθαρότητας (ενάντια στις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις περιφερειακές υποθέσεις) παρά για την εξουδετέρωση της απειλής του ISIS - η οποία έχει αυξηθεί στο Ιράκ, ιδιαίτερα στις περιοχές που αμφισβητούνται μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης.
Πράγματι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τις 27 Νοεμβρίου, μια καταιγίδα επιθέσεων του ISIS σκότωσε 23 άτομα στην περιοχή του Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένων μαχητών Πεσμεργκά, καθώς και αμάχων.
Την Τρίτη, μόλις πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασούρ Μπαρζανί, για τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Αμερικής "να υποστηρίξει τις δυνάμεις Πεσμεργκά και τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στην καταπολέμηση του ISIS".
Και την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι επισκέφθηκε το Ερμπίλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της KRG. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων του ISIS και συμφώνησαν στη «σημασία της αύξησης της συνεργασίας μεταξύ των Πεσμεργκά και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας» για την αντιμετώπιση της απειλής του ISIS, σύμφωνα με ανάγνωση από το γραφείο του Μπαρζανί.
Εν ολίγοις, ο Άραβας ρεπόρτερ που πίεσε τον Κίρμπι για την αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μάχης από το Ιράκ μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τη γλώσσα της δήλωσης που θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση μεταξύ της Ιρακινής Στρατιωτικής Τεχνικής Επιτροπής και του Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν θα αλλάξει τίποτα στο έδαφος.
Το ISIS παραμένει απειλή. Σκοτώνει Ιρακινούς, καθώς και Κούρδους, και τόσο ο Μπαρζανί όσο και ο Καντίμι έχουν δεσμευτεί να κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική οργάνωση.