Ένα πολύ μεγάλης σημασίας για το νόημα του νέου ευρω-δόγματος ασφαλείας άρθρο παρουσίασε στο Defensenews η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Florence Parly.
“Τα ονόματά τους είναι Συρακούσες και Ceres. Βρίσκονται πάνω από εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας και πρόσφατα επέτρεψαν στη Γαλλία να κάνει ένα νέο βήμα για την υπεράσπιση των πολιτών της. Ο πρώτος είναι πυλώνας της κυριαρχίας μας: Αυτός ο δορυφόρος επιτρέπει στον γαλλικό στρατό να επεξεργάζεται και να ανταλλάσσει εκατομμύρια gigabyte δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.(...) Χωρίς τις Συρακούσες, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν με την ίδια επιτυχία την επιχείρηση Χάμιλτον για την καταστροφή χημικών όπλων στη Συρία το 2018. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν δύο δορυφόροι. Ο τρίτος εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2021” αναφέρει η Γαλλίδα επικεφαλής του τομέα της Άμυνας, και μιας και η Γαλλία αναμένεται να ηγηθεί της ευρωπαϊκής προσπάθειας για νέο αμυντικό δόγμα όπως διατυμπανίζει ο Μακρόν προωθώντας και το σενάριο του Ευρωστρατού, αλλά και μόλις μέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από το Παρίσι, η απεικόνιση των προθέσεών του έχει κομβική σημασία.
Όσο για τη Ceres, η Γαλλίδα ΥΠΑμ αναφέρει πως τον Νοέμβριο του 2021 πρόσφερε στη Γαλλία την πρώτη της δυνατότητα ηλεκτρομαγνητικής παρατήρησης από το διάστημα, πρώτη στην Ευρώπη. “Συγκεκριμένα, θα είναι δυνατό να παρατηρήσουμε οποιοδήποτε μέρος της Γης, ανεξάρτητα από τον καιρό, να ανιχνεύσουμε —ακόμα και μέσα από τα σύννεφα— οποιοδήποτε αντικείμενο που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα, είτε πρόκειται για ραντάρ αεράμυνας, είτε για θωρακισμένο όχημα που επικοινωνεί με άλλα οχήματα ή στρατιώτες που επικοινωνούν με ραδιοκύματα. (...). Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αυτή θα είναι μια πολύτιμη ικανότητα.
Αυτοί οι νέοι δορυφόροι έχουν μια ιδιαιτερότητα: Έχουν σχεδιαστεί για να αντιστέκονται σε στρατιωτικές επιθέσεις από το έδαφος και στο διάστημα καθώς και σε παρεμβολές.(...)Δεν είμαστε μόνοι.. οκτώ άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων, έχουν παρατηρήσει το ίδιο φαινόμενο” λέει η Παρλί και τονίζει με νόημα:
“Αν το διάστημα ήταν τα «νέα σύνορα» της δεκαετίας του 1960, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα είναι ένα «νέο μέτωπο» στο πεδίο της μάχης”.
“Το διάστημα είναι σήμερα ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνάς μας. Πρόβλεψη και σχεδιασμός ελιγμών, εντοπισμός του εχθρού, καθοδήγηση των δυνάμεών μας στο έδαφος και επικοινωνία: Καμία από τις επιχειρήσεις μας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τις διαστημικές μας δυνατότητες. Η λειτουργία μέσα και μέσω του χώρου είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να παράσχει στη Γαλλία μια αληθινή αμυντική διαστημική στρατηγική” προσθέτει.
Σύμφωνα με την Παρλί η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα και “θα είμαστε εκεί για να το υποστηρίξουμε και να μοιραστούμε το όραμα και την εμπειρία μας”.
“Είναι απαραίτητο τα κράτη να μπορούν να ελέγχουν τους κινδύνους. Η ελευθερία μας για εκτίμηση, πρόσβαση και δράση στο διάστημα διακυβεύεται” τόνισε.
Είπε ακόμη πως αυτό θα είναι επίσης ένα θέμα που θα φέρουν στο ΝΑΤΟ, το οποίο αναγνώρισε το διάστημα ως πέμπτο επιχειρησιακό περιβάλλον το 2019. Το μελλοντικό διαστημικό κέντρο αριστείας του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στην Τουλούζη.
“Τα διακυβεύματα ξεπερνούν πολύ το πεδίο της μάχης: Ολόκληρη η καθημερινότητά μας εξαρτάται από την διαστημική μας άμυνα. Ένα smartphone συνδέεται με δεκάδες δορυφόρους κάθε μέρα, ανάλογα με τις εφαρμογές για τις οποίες χρησιμοποιείται. Η εμπλοκή ή η απενεργοποίηση δορυφόρων σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία και η ασφάλεια των πολιτών. Πρόσφατα, μια απερίσκεπτη δοκιμή αντιδορυφορικών όπλων που πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία όχι μόνο έδειξε ότι η απειλή κατά των δορυφόρων δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά δημιούργησε νέους κινδύνους με τη διάχυση συντριμμιών παντού. Τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των διαστημικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των επανδρωμένων τροχιακών πτήσεων, και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσβασή μας στο διάστημα. Ως εκ τούτου, η Γαλλία προωθεί ενεργά την ανάπτυξη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ενός συνόλου κανόνων υπεύθυνης συμπεριφοράς στο διάστημα” αναφέρει η Γαλλίδα ΥΠΑΜ..
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα δεν είναι το μόνο στρατηγικό κοινό που πρέπει να προστατεύσουμε. “Η καθημερινότητά μας εξαρτάται επίσης πολύ από τον βυθό της θάλασσας, ιδιαίτερα από τα καλώδια που μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο και να επικοινωνούμε από τη μια ήπειρο στην άλλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία θα παρουσιάσει μια στρατηγική πολέμου στον βυθό της θάλασσας το 2022” καταλήγει.