Οι ΗΠΑ και μια σειρά από συμμαχικές χώρες κάλεσαν τους Ταλιμπάν να τερματίσουν τις στοχευμένες δολοφονίες πρώην μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Σε κοινή δήλωση, τα 22 έθνη ζήτησαν από το ισλαμιστικό καθεστώς να σεβαστεί τη δέσμευσή του να μην βλάψει πρώην κυβερνητικό ή προσωπικό ασφαλείας.
«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις αναφορές για συνοπτικές δολοφονίες και αναγκαστικές εξαφανίσεις», αναφέρει η δήλωση.
Ακολουθεί μια καταδικαστική αναφορά για δολοφονίες και απαγωγές από το ισλαμιστικό καθεστώς.
Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατέγραψε περισσότερες από 100 εκτελέσεις και απαγωγές πρώην αφγανικών κυβερνητικών αξιωματούχων από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες.
Τεκμηρίωσε επίσης τη δολοφονία 47 μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που παραδόθηκαν ή συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν μεταξύ 15 Αυγούστου και 31 Οκτωβρίου.
Και αυτό παρά τη διαβεβαίωση του καθεστώτος ότι οι προηγούμενοι κυβερνητικοί εργαζόμενοι δεν θα ζημιωθούν.
Η σύντομη κοινή δήλωση εκδόθηκε από τις ΗΠΑ και υπογράφηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες 19 χώρες. Περιέγραψε τις βαθιές ανησυχίες τους για τα πορίσματα της έκθεσης και κάλεσε να διερευνηθούν πλήρως όλες οι περιπτώσεις εξωδικαστικών δολοφονιών και εξαναγκαστικών εξαφανίσεων.
«Θα συνεχίσουμε να μετράμε τους Ταλιμπάν με τις ενέργειές τους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι Ταλιμπάν για άλλη μια φορά αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, αλλά δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να επιτρέψουν μια ανεξάρτητη έρευνα για τους ισχυρισμούς.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συνέβη κάτι τέτοιο», ανέφεραν οι Ταλιμπάν σε δήλωση στο BBC.
"Είμαστε πρόθυμοι να επιτρέψουμε μια ανεξάρτητη έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς και θα συνεργαστούμε πλήρως με αυτήν", ανέφεραν, προσθέτοντας ότι η ελπίδα της ομάδας είναι ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα βασίσει τις αποφάσεις σχετικά με το Αφγανιστάν σε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που οι ενέργειες των Ταλιμπάν έρχονται σε αντίθεση με όσα έχουν υποσχεθεί, και προηγούμενες ανθρωπιστικές εκθέσεις έχουν επίσης αποκαλύψει στοχευμένες δολοφονίες.
Τον Αύγουστο, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία διαπίστωσε ότι 300 μαχητές Ταλιμπάν ταξίδεψαν σε μια περιοχή κοντά στο χωριό Dahani Qul στις 30 Αυγούστου, όπου διέμεναν πρώην κυβερνητικοί στρατιώτες με τις οικογένειές τους.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι μαχητές εκτέλεσαν εννέα από τους στρατιώτες αφού είχαν ήδη παραδοθεί, άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στα διασταυρούμενα πυρά και άλλοι δύο πολίτες σκοτώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια των μαχών που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου κοριτσιού.