Κόσμος

Αποκάλυψη! Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί ειδικό αλγόριθμο για να εντοπίσει και να συλλάβει τους Γκιουλενιστές

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από το StateWatch, μια διεθνή οργάνωση δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που παρακολουθεί το κράτος και τις πολιτικές ελευθερίες στην Ευρώπη, λέει ότι ένας αλγόριθμος που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό υποτιθέμενων κυβερνητικών αντιπάλων στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) έχει χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη χιλιάδων ανθρώπων.

Η έκθεση, «Αλγοριθμική δίωξη στην καταστολή της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα: Το σύστημα FETO-Meter» αναφέρει ότι περισσότεροι από 20.000 στρατιωτικοί έχουν απολυθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 βάσει αλγορίθμων.

«Η έκθεση ρίχνει φως σχετικά με την (κακή) χρήση αλγορίθμων και άλλων συστημάτων που βασίζονται σε πληροφορίες από την τουρκική κυβέρνηση στην ανελέητη αντιτρομοκρατική καταστολή από τα γεγονότα του Ιουλίου του 2016. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί εκτός εργασίας, έχουν τεθεί υπό κράτηση και διώκονται με αναφορά στις «βαθμολογίες» που τους ανατίθενται από ένα εργαλείο δίωξης, το λεγόμενο FETO-Meter», αναφέρει στο BIRN ο Αλί Γιλντίζ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης και νομικός εμπειρογνώμονας.

Ο Γιλντίζ πρόσθεσε ότι «αυτή η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι μοναδική για την Τουρκία: σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο όπου τα κράτη καταφεύγουν ευρύτερα σε εργαλεία παρακολούθησης κατά της τρομοκρατίας, η πιθανότητα να πέσουμε θύματα αλγοριθμικής δίωξης είναι υψηλή».

«Η έκθεση, επομένως, χρησιμεύει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τις καταστροφικές συνέπειες της αλγοριθμικής δίωξης και καταπίεσης όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Γιλντίζ.

Το λεγόμενο FETO-Meter βασίζεται σε 97 βασικά κριτήρια και 290 υποκριτήρια, πολλά από τα οποία παραβιάζουν το ατομικό απόρρητο.

Το όνομα αναφέρεται σε φερόμενους υποστηρικτές του εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση αποκαλεί FETO, συντομογραφία της «Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης». Ο Γκιουλέν, με έδρα τις ΗΠΑ, αρνείται πάντα οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Οι ερωτήσεις για τη δημιουργία προφίλ και τη βαθμολόγηση των ατόμων περιλαμβάνουν πληροφορίες για τους γάμους τους, την εκπαίδευση, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα σχολικά αρχεία των παιδιών τους, τις προαγωγές τους και τις αναφορές τους στο στρατό. Το ερωτηματολόγιο απαιτεί πληροφορίες για τους συγγενείς και τους γείτονες των ανθρώπων.

Αναπτύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 για να ξεριζώσει τους υποτιθέμενους οπαδούς του Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για τον εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χαρακτηριστεί και έχει αποδοθεί μια «βαθμολογία» από τον αλγόριθμο, ο οποίος λειτουργεί από μια ειδική μονάδα που ονομάζεται «Γραφείο Δικαστικών Διαδικασιών και Διοικητικής Δράσης», ATİİİŞ, εντός του τουρκικού ναυτικού», δήλωσε ο Emre Turkut, άλλος Ο συγγραφέας της έκθεσης και ειδικός στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Hertie School Berlin, είπε στο BIRN.

Ο Turkut είπε ότι η έκθεση περιλαμβάνει μαρτυρίες από πολλούς υψηλόβαθμους πρώην στρατιωτικούς που έκτοτε ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ και τονίζει ότι η εφαρμογή του αλγορίθμου ήταν αυθαίρετη και υποστήριζε τιμωρητικά μέτρα όχι μόνο κατά των βασικών υπόπτων, αλλά και σε οποιονδήποτε στον κοινωνικό τους κύκλο, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους, των συναδέλφων και των γειτόνων τους.

Ωστόσο, ο Cihat Yayci, πρώην ναύαρχος του πολεμικού ναυτικού και αρχιτέκτονας του αλγόριθμου FETO-Meter, τον υπερασπίστηκε.

«Οι μαχητές του FETO είναι πολύ επιτυχημένοι στο να κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα. Το FETO-Meter μας έδωσε πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα για τον εντοπισμό των Γκιουλενιστών», είπε ο Cihat Yayci σε τηλεοπτική συνέντευξη το 2020.

Από το 2016, 292.000 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση και σχεδόν 598.000 άτομα ερευνήθηκαν για τους φερόμενους δεσμούς τους με τον Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών, σχεδόν 21.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, 31.000 αστυνομικοί, περισσότεροι από 5.500 αξιωματικοί χωροφυλακής και 509 λιμενικοί έχασαν επίσης τις δουλειές τους για φερόμενους δεσμούς με τον Γκιουλέν.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή λόγω των υποτιθέμενων δεσμών τους με τον κληρικό και περισσότεροι από 125.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...