Κόσμος

Mega deal! Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ θα κατασκευάσουν μαζί πλοία ανθυποβρυχιακού πολέμου

Τα  αποτελέσματα των «Συμφωνιών του Αβραάμ», όπως αποκαλείται η ειρηνευτική συμφωνία, με σκοπό την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αρχίζει να αποδίδει καρπούς σε διάφορα επίπεδα.

Την τελευταία ημέρα του Dubai Airshow, ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που προβλέπει ότι θα δημιουργήσει πλοία, τόσο για στρατιωτικές όσο και για εμπορικές χρήσεις των δύο χωρών.

Οι κρατικοί κατασκευαστές όπλων των Εμιράτων και του Ισραήλ υπέγραψαν την Πέμπτη στρατηγική συμφωνία στο Ντουμπάι, για τον από κοινού σχεδιασμό μη επανδρωμένων πλοίων ικανών να διεξάγουν ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Ο αμυντικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων EDGE και η Israel Aerospace Industries, ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους την τελευταία ημέρα της διετής έκθεσης Airshow του Ντουμπάι.

Σε κοινή δήλωση, οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα σχεδιάσουν τα προηγμένα αρθρωτά μη επανδρωμένα πλοία υπηρεσίας «170 M», που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για εμπορικούς σκοπούς.

Η συμφωνία έρχεται αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ πέρυσι, συνήψαν διπλωματικές σχέσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν επίσης να πουλήσουν πολεμικά αεροσκάφη F-35 στο Άμπου Ντάμπι.

Ωστόσο,  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του, έχει θέσει την πώληση των F-35 μαχητικών αεροσκαφών σε  αναμονή,  λόγω άσκησης κριτικής  στα Εμιράτα και τη Σαουδική συμμετοχή στον πόλεμο στην Υεμένη.   Επί του παρόντος, μόνο το Ισραήλ πετά αεροπλάνα F-35 στην περιοχή, τα οποία παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ. 

Η συνεργασία των εταιρειών, θα επεκταθεί επίσης στην ανάπτυξη ενός προηγμένου αμυντικού συστήματος drone, ανακοίνωσε η IAI τον Μάρτιο. Τα μη επανδρωμένα σκάφη Εμιράτων-Ισραηλινών, θα είναι σε θέση να επιχειρούν ημι-και πλήρως αυτόνομα και να εκτελούν αποστολές, όπως ανίχνευση υποβρυχίων και ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Εμπορικά, θα μπορούν να προσαρμοστούν για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EDGE Faisal al-Bannai ανέφερε στη δήλωση: «Αυτές οι εξελίξεις θα μας ανοίξουν πολλές πόρτες σε τοπικές και παγκόσμιες αγορές, στρατιωτικές και εμπορικές».

Τα υποβρύχια θα χρησιμοποιηθούν για πληροφορίες, επιτήρηση, ανίχνευση και σάρωση ναρκών και ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη ορισμένων τύπων αεροσκαφών. 

Εμπορικά, το υποβρύχιο θα μπορούσε να προσαρμοστεί για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων δυνατοτήτων. Ωστόσο, η δήλωση δεν ανέφερε πόσα κεφάλαια είχαν δεσμευτεί για το έργο ή πότε θα εισέλθει στην παραγωγή.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή ναυτική άσκηση με το Ισραήλ. Οι πενθήμερες δραστηριότητες παράλληλα με τις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, που ξεκίνησαν την Τετάρτη, περιλαμβάνουν εκπαίδευση στη θάλασσα στο πλοίο μεταφοράς USS Portland (LPD 27). Οι ναυτικοί ελιγμοί επικεντρώθηκαν σε τακτικές επίσκεψης, επιβίβασης, έρευνας και κατάσχεσης. 

Αυτή ήταν η πρώτη δημοσίως ανακοινωθείσα στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ, από τότε που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Η συμφωνία έσπασε χρόνια συναίνεσης μεταξύ των αραβικών κρατών, ότι οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ πρέπει να βασίζεται στον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ελλάδα και Άραβες

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, ωστόσο οι τρεις χώρες μοιράζονται την κοινή επιφυλακτικότητά τους έναντι των τουρκικών φιλοδοξιών στις αντίστοιχες "αυλές" τους και επιδιώκουν στενότερους δεσμούς ασφαλείας. Αεροσκάφη των Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, συμμετείχαν πρόσφατα σε ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Εκτός από τις πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, υπήρξαν επίσης πολυμερείς διπλωματικές συνάξεις, όπως το Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, στο οποίο συμμετείχαν Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και ΗΑΕ. Και έπειτα υπάρχουν οικονομικές ρυθμίσεις, όπως το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο συγκεντρώνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ