Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

“Ξεκάρφωμα” του Πούτιν η μεταναστευτική κρίση για να εισβάλει στην Ουκρανία; Με σκυλιά τους διώχνουν οι Λιθουανοί (Βίντεο)

Δεν τους έφταναν όλα τα άλλα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας με τους μετανάστες, τώρα πρόσφυγες εντοπίστηκαν με κορονοϊό, τουλάχιστον όπως αναφέρει το Sputnik.

Επίσης παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Ουκρανία και στην Λιθουανία από τη Λευκορωσία μέσω της ζώνης αποκλεισμού. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν για τους πρώτους πρόσφυγες που πιάστηκαν. Παράνομοι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν οδηγούνταν στο δάσος από έναν οδηγό. Σύμφωνα με τους συλληφθέντες, στην Ουκρανία επρόκειτο να συναντηθούν, να τους παρασχεθούν νέα έγγραφα και να μεταφερθούν στην Ε.Ε.

Στην δε περίπτωση της Λιθουανίας ανάλογες καταστάσεις απόπειρας μετανσατών να διέλθουν τα σύνορρα αντιμετωπίστηκαν από τις τοπικές δυνάμεις μαζί με σκυλιά όπως φαίνεται κα ιστο βίντεο παρακάτω.

Επίσης η πολωνική συνοριακή υπηρεσία ανέφερε 501 απόπειρες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα την τελευταία ημέρα.

Οι πρόσφυγες προσπάθησαν να εισέλθουν στην ΕΕ σε μεγάλες ομάδες και μια από αυτές αριθμούσε 500 άτομα.

Εν τω μεταξύ, ένα αεροπλάνο φτάνει από το Ιράκ στο Μινσκ. 430 πολίτες αυτής της χώρας πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους...Ιρακινοί, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, κάνουν τσεκ-ιν στην πτήση επιστροφής από Λευκορωσία

Οι μετανάστες, κυρίως Κούρδοι του Ιράκ, αναμένεται να επιβιβαστούν σε μια πτήση στο Μινσκ στις 1:45 μ.μ. τοπική ώρα με προορισμό την Αρμπίλ στην αυτόνομη περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν στο Ιράκ και στη συνέχεια τη Βαγδάτη, ανέφερε το υπουργείο.

Ο Λουκασένκο δήλωσε πως η Λευκορωσία προσπαθεί να πιέσει τους μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά κανείς τους δεν θέλει να επιστρέψει.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα σύνορα τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένου ενός 19χρονου Σύρου ο οποίος πνίγηκε σε ένα ποτάμι στην προσπάθεια του να περάσει στην ΕΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=Ky2gXT-lUwQ

Πολωνία κατηγορεί Πούτιν

 

Στην Πολωνία, πιστεύουν πάνως ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο αποσπούν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας από μια νέα εισβολή στην Ουκρανία με τη βοήθεια της μεταναστευτικής κρίσης στα πολωνικά σύνορα .

Η Bild γράφει σχετικά τα λόγια του Πολωνού πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki.

"Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουν (Πούτιν και Λουκασένκο). Είναι πιθανό η συνοριακή κρίση να έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τις νέες στρατιωτικές επιθέσεις που ετοιμάζει ο Πούτιν στην Ουκρανία", είπε ο Μοραβέτσκι.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι η Λευκορωσία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο κατά της Δυτικής Ευρώπης και σημείωσε ότι «υπερασπίζοντας τα πολωνικά σύνορα προστατεύουμε ολόκληρη την Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Λευκορωσία κάνει λόγο για "διαπραγματεύσεις", ενώ οι Βρυξέλλες για "τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες"

Συγκεκριμένα, η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει "διαπραγματεύσεις" με τις Βρυξέλλες για την διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, η Κομισιόν δεν κάνει λόγο παρά για "τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες" με το Μινσκ σχετικά με την διαδικασία επαναπατρισμού των μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα έχει τεχνικές συνομιλίες περί επαναπατρισμού με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την Λευκορωσία", έγραψε στο Twitter εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς διευκρινίσεις. Η Λευκορωσία πρέπει να χορηγήσει πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να προσφέρει καταφύγιο στους μετανάστες στην χώρα".

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ημερών για να συζητήσουν το θέμα που έχει προκαλέσει οξεία ένταση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Λευκορωσία, που υποστηρίζεται από την Μόσχα.

Απομονωμένο στην διεθνή σκηνή, το καθεστώς του Μινσκ υποστήριξε χθες ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Λουκασένκο κατέληξε σε συμφωνία για την οργάνωση διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Λευκορωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την λευκορωσική προεδρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ώστε "το πρόβλημα στο σύνολό του να αναχθεί σε επίπεδο Λευκορωσίας-ΕΕ και οι εκπρόσωποι που θα ορισθούν από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις".

Η ανακοίνωση αυτή αμφισβητήθηκε αμέσως από το Βερολίνο που έκανε λόγο για συνεργασία ανάμεσα στο Μινσκ και την ΕΕ για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες.

"Η καγκελάριος τόνισε την ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και επιλογών επαναπατρισμού" μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προϋποθέσεις για μακροχρόνια κρίση

 

Ο πολωνός υπουργός Αμυνας Μάριους Μπλάζακ προειδοποίησε χθες ότι αυτή η κρίση "μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια".

 

Η Βαρσοβία, καθώς και οι άλλοι γείτονες της Λευκορωσίας, η Λιθουανία και η Λετονία, αρνούνται να δεχθούν αυτές τις χιλιάδες των μεταναστών.

Λευκορωσία και Ρωσία αρνούνται ότι έχουν ευθύνη για την κρίση, επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ότι δεν έχει υποδεχθεί τους μετανάστες και την Βαρσοβία για την χρήση βίας εναντίον τους, ενώ παράλληλα Μόσχα και Μινσκ παρουσιάζονται ως ανησυχούντες προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

"Στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός"

Παράλληλα, η Μόσχα κατηγορείται ότι έχει αναπτύξει τις τελευταίες ημέρες επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη από το 2014 και την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στο Κίεβο και τις φιλορωσικές δυνάμεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε χθες την Μόσχα ότι ο "στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός" στα σύνορα της Ουκρανίας και της Πολωνίας θα συνιστούσε "τραγικό σφάλμα".

Παράλληλα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για την ενίσχυση των τιμωρητικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας τις προσεχείς ημέρες.

Επειτα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας Belavia ανακοίνωσε ότι αποκλείει από τις πτήσεις της από το Ντουμπάι προς την Λευκορωσία Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και Υμεμενίτες. Η Τουρκία επέβαλε τα ίδια μέτρα από την περασμένη εβδομάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=Ckd8zGy7lbM

 

Η πραγματικότητα για τη σύγκρουση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας και τα επακόλουθα

 

Πάντως ο Miguel Ángel Belmonte , Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Abat Oliba CEU / The Diplomat δίνει μια πιο προσεκτική διάσταη. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, παρόλο που είναι μια κατάσταση με την οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού .

Επίσης, στην άλλη άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσφατα γίναμε μάρτυρες παρόμοιων καταστάσεων με κύματα μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα ισπανομαροκινά σύνορα για να εισέλθουν στη Θέουτα ή τη Μελίγια. Είναι ένας μηχανισμός στον οποίο οι μετανάστες γίνονται όργανο πίεσης από μια χώρα εναντίον μιας άλλης (ή από μια «αυτοκρατορία» εναντίον μιας άλλης) σε σημείο που να περιγράφει αυτές τις καταστάσεις ως «υβριδικούς πολέμους».

Θα μπορούσαμε βέβαια να προσθέσουμε και τα δικά μας γεγονότα στον Έβρο περύσι...

Ο καθηγητής συνεχίζει υποστηρίζοντας πως τόσο το Μαρόκο όσο και η Λευκορωσία γνωρίζουν πως σε ορισμένες οικονομικές και στρατιωτικές πτυχές ότι είναι κατώτεροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παρόλα αυτά εκμεταλλεύονται τη γεωγραφική γειτονιά προς όφελός τους (απλώς κοιτάξτε έναν χάρτη και καταλάβετε ότι η Λευκορωσία είναι σαν ένα ρωσικό «μαχαίρι» που μπαίνει στο ΕΕ) και τη λαχτάρα των μεταναστών που προέρχονται κυρίως από τη μαύρη Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στην περίπτωση των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας, και παρά τη δυσκολία υποβολής εκθέσεων επί τόπου, λέει ο καθηγητής, όλα δείχνουν ότι οι μετανάστες είναι κυρίως Κούρδοι. Οι εικόνες των ενηλίκων που ζεσταίνονται με αυτοσχέδιες φωτιές και των παιδιών με πινακίδες στα αγγλικά που ζητούν να επιστρέψουν στο σχολείο, έχουν κάτι τεχνητό. Ένας Κούρδος μετανάστης σε τηλεφωνική συνέντευξη με έναν εξειδικευμένο δημοσιογράφο, αναγνωρίζει ότι έχει ήδη ταξιδέψει αρκετές φορές από το Μινσκ στα σύνορα (και πίσω). Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας διευκολύνει τον ερχομό και την έξοδο αυτών των μεταναστών, για τους οποίους η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους δεν αποτελεί επιλογή, έτσι ώστε η πίεση στα σύνορα να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα με την κλιμάκωση των αντιδράσεων των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο παραλληλισμός μεταξύ Μαρόκου και Λευκορωσίας είναι επίσης στα άμεσα αίτια της σύγκρουσης . Και στις δύο περιπτώσεις, οι κυβερνώντες φαίνονται απ' έξω ως όχι πολύ δημοκρατικοί, ακόμη και όχι πολύ ανθρωπιστές, λέει ο καθηγητής ενώ όσα αναφέρει θα μπορούσαν κάλλιστα να αναγνωριστούν και στην περίπτωση της Τουρκίας.

Στην περίπτωση του Μαρόκου, υπήρξε μεγάλη αντίδραση για την ισπανική υποστήριξη στον Μπραχίμ Γκάλι, ηγέτη του Μετώπου Polisario που υποστηρίζεται από την Αλγερία. Στην περίπτωση της Λευκορωσίας, ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία αδιάκοπα από το 1994 - περισσότερο ακόμη και από τον Πούτιν (1999), δηλαδή - έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από τις Βρυξέλλες ότι παραποιεί τα εκλογικά αποτελέσματα για να επανεκλεγεί ξανά και ξανά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε δειλά τα αντικυβερνητικά κινήματα διαμαρτυρίας, αν και οι πικρές εμπειρίες των λεγόμενων «έγχρωμων επαναστάσεων» δεν προμηνύονται ευοίωνες.

30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πρέπει να θυμηθούμε ότι πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες κάποια στιγμή πέρασαν από ένα λαϊκό κίνημα με στόχο την ανατροπή όσων, προερχόμενοι από τις πρώην κομμουνιστικές ελίτ, είχαν προσκολληθεί στην εξουσία που μεταμορφώθηκαν από τη νύχτα στο πρωί σε ένθερμους καπιταλιστές δημοκράτες. Η πιο γνωστή ήταν η πορτοκαλί επανάσταση στην Ουκρανία, η οποία υποδήλωνε μια ειρηνική επανάσταση, αλλά ολοκληρώθηκε χρόνια αργότερα στο περίφημο «ευρωΜεϊντάν» με το οποίο οι όχλοι κατέληξαν να αναγκάσουν τη φυγή από τη χώρα του Γιανούκοβιτς , αναλύει ο καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι γνωρίζουμε πού κατέληξε αυτή η έκρηξη του αντιρωσικού ουκρανικού πατριωτισμού - ένα τοπικό προϊόν του σύγχρονου εθνικισμού στην ουκρανική εκδοχή που κάνει τη Ρωσία τον κύριο εχθρό της Ουκρανίας, αντί να εμβαθύνει στο κοινό παρελθόν της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Μην ξεχνάτε ότι η Ρωσία γεννήθηκε στο Κίεβο, ότι η Λευκορωσία σημαίνει Λευκή Ρωσία και ότι η Ουκρανία σημαίνει κάτι σαν «σύνορα» .

Ο καθηγητής Miguel Ángel Belmonte σημειώνει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένα σημερινό κράτος δεν μπορεί να “παίξει” μόνο του σε όλο τον κόσμο, αλλά μάλλον ότι πρέπει να έχει την ομπρέλα κάποιας «αυτοκρατορίας» και ότι η ΕΕ δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα ή το ταλέντο να υποδεχθεί την Ουκρανία ή την Λευκορωσία. Κάτι που, ωστόσο, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να κάνει φυσικά. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τρέχουσα ένταση της ΕΕ με τη Λευκορωσία συμπίπτει χρονικά με την κλιμάκωση της παγιωμένης και ανεπίλυτης σύγκρουσης στο Λούγκανσκ και το Ντονμπάς . Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι δεν σέβονται τις συμφωνίες του Μινσκ.

“Λοιπόν, πού πάμε; Ο Λουκασένκο έχει απειλήσει μάλιστα να διακόψει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει στην Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας. Αυτό δεν θα το κάνει γιατί θα ήταν μια οικονομική καταστροφή για τη Ρωσία . Αλλά χρησιμεύει για να τρομάξει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και, παρεμπιπτόντως, τους ηγέτες της, που πιθανότατα θα κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις οργής και στη συνέχεια θα κάνουν διακριτικά κάποια παραχώρηση στον Λουκασένκο που θα τον αφήσει χαρούμενο για λίγο και έτσι θα σταματήσει να εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης.” εκτιμάει καταλήγοντας.

 

 

https://twitter.com/visegrad24/status/1461279080041570306https://twitter.com/visegrad24/status/1461127024781766659

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...