Αγώνας δρόμου άνευ προηγουμένου δύο υπερδυνάμεων έλαβε χώρα χθες στην Μεσόγειο μετά την πτώση του βρετανικού μαχητικού...
Ενός F-35 για τα οποία το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πρόσφατα είχε πάλι αναφερθεί πως χαρακτηρίζονται ελαττωματικά...
Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα υποβρύχια του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ανταγωνίστηκαν τις δυνάμεις των Ρώσων για να ανακτήσουν ένα αεροσκάφος F-35 που συνετρίβη χτες, με άκρως μυστική τεχνολογία, από τον πυθμένα της Μεσογείου.
Ένας πιλότος της RAF αναγκάστηκε να εκτιναχθεί από το F-35B Lightning του καθώς έπεσε στη θάλασσα αμέσως μετά την απογείωσή του σε «άσκηση ρουτίνας» από την ναυαρχίδα του αεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού, HMS Queen Elizabeth. Το αεροσκάφος ήταν ένα από τα οκτώ βρετανικά fast-jet που επέβαιναν, μαζί με 10 αμερικανικά αεροσκάφη.
Καθώς βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, η συντριβή πυροδότησε έναν αγώνα για να βρεθεί το αεροσκάφος επόμενης γενιάς από τον πυθμένα της θάλασσας προτού μπορέσει να φτάσει σε αυτό η Ρωσία. Θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά που ένα F35-B συντρίβεται σε μια τέτοια περιοχή.
Η τεχνολογία στο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων άκρως απόρρητων ραντάρ και αισθητήρων, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη καθώς επιτρέπει στο F-35 να πετάει «αόρατο» σε εχθρικό έδαφος με υπερηχητικές ταχύτητες. Ωστόσο, είναι πιθανό η Κίνα να γνωρίζει ήδη όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για το τζετ λόγω κατασκοπείας.
Το αεροσκάφος εντοπίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης και η επιχείρηση στον πυθμένα της θάλασσας θα επανδρωθεί από αγγλοαμερικανική ομάδα κατάδυσης μέχρι να ανυψωθεί το τζετ στην επιφάνεια. Η επιχείρηση, που καλύπτεται από μυστικότητα, θεωρείται ότι περιλαμβάνει δύτες και μικροσκοπικά υποβρύχια.
Ως το πιο προηγμένο και ακριβό τζετ του Ηνωμένου Βασιλείου, το μονοθέσιο μπορεί να προσγειωθεί κατακόρυφα και χρειάζεται μόνο έναν σύντομο διάδρομο για να απογειωθεί. Είναι το πρώτο που έχασε η Βρετανία και το περιστατικό είναι η πρώτη ατυχία για τον στόλο F-35B της RAF και για το αεροπλανοφόρο αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών που έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από επτά μήνες.
Νέα ερωτήματα σχετικά με το F-35B
Η συντριβή αυτής της εβδομάδας εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το F-35B, 24 από τα οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή η Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αγοράσει 138 από τα μαχητικά αεροσκάφη από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Lockheed Martin έναντι 9,1 δισεκατομμυρίων λιρών τα επόμενα χρόνια, με 48 από αυτά να αναμένεται να παραδοθούν έως το 2025.
Το 2018, ένας πιλότος των F-35 στις ΗΠΑ αναγκάστηκε να εκτιναχθεί στον αέρα μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους στη Νότια Καρολίνα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Και πέρυσι, ένα αεροσκάφος F-35B συνετρίβη κοντά στην Ναυτική Αεροπορική Εγκατάσταση El Centro στην Καλιφόρνια αφού συνετρίβη σε ένα KC-130J, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο USNI News.
Ο Βρετανός απόστρατος υποναύαρχος Chris Parry δήλωσε χθες το βράδυ: «Αν και μια έρευνα θα καθορίσει την ακριβή αιτία της συντριβής, φαίνεται πιθανό ότι το ατύχημα συνέβη λόγω δυσλειτουργίας του κινητήρα.
«Παρά το καλό ιστορικό ασφάλειας του F-35B, ήταν αναπόφευκτο ότι ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων, που λειτουργούν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό θαλάσσιο περιβάλλον, θα είχαν χαθεί σε κάποιο στάδιο».
Το Υπουργείο Άμυνας επέμεινε χθες το βράδυ πως «καμία εχθρική ενέργεια» δεν ενεπλάκη στη συντριβή. Χθες το βράδυ η έρευνα επικεντρώθηκε σε τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος.
Ο πιλότος, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, φέρεται να διασώθηκε με ελικόπτερο. Η οικογένεια του πιλότου ενημερώθηκε για τη συντριβή προτού οι στρατιωτικοί αρχηγοί εκδώσουν δήλωση χθες το απόγευμα για το συμβάν.
Το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth
Έχοντας πλεύσει στην Άπω Ανατολή και τραβώντας την προσοχή τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth, αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών, ήταν για τελευταία φορά γνωστό ότι βρισκόταν στην ανατολική Μεσόγειο, αφού έφυγε από το Ομάν.
Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας πρόκειται να επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο αύριο στο πλαίσιο μιας βασιλικής περιοδείας στην Αίγυπτο.
Το Lightning περιγράφεται από τη RAF ως ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς ικανό να διεξάγει χτυπήματα αέρος-εδάφους και ηλεκτρονικό πόλεμο.
Το αεροσκάφος χρησιμοποιεί μια σειρά αισθητήρων για να λειτουργεί απαρατήρητα στον εχθρικό εναέριο χώρο.
Δεν υπήρχαν μόνο οκτώ βρετανικά F-35 στο HMS Queen Elizabeth αλλά και δέκα αμερικανικά αεροσκάφη.
Όπως γράφει η Daily Mail, τα F-35 έχουν πραγματοποιήσει περίπου 2.000 απογειώσεις και προσγειώσεις χωρίς προβλήματα. Όταν δεν αναπτύσσονται στο αεροπλανοφόρο, τα F-35B του Ηνωμένου Βασιλείου σταθμεύουν στο RAF Marham στο Norfolk ως μέρος της 617 Squadron (οι «Dambusters»).
Το 2020, οι αμερικανικές στρατιωτικές δοκιμές βρήκαν 276 διαφορετικά σφάλματα στο σύστημα μάχης του τζετ.
Χθες το βράδυ, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε: «Το F-35 εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την απογείωσή του. Χαιρόμαστε που ο πιλότος είναι ασφαλής και επιστρέφει στο πλοίο. Οι επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές πτήσεις μας συνεχίζονται».
Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε: «Ένας Βρετανός πιλότος F-35 από το HMS Queen Elizabeth εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια συνήθων πτήσεων στη Μεσόγειο σήμερα το πρωί.
«Ο πιλότος έχει επιστρέψει με ασφάλεια στο πλοίο και έχει ξεκινήσει έρευνα, επομένως δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή. Δεν συμμετείχαν άλλα σκάφη ή αεροσκάφη».
Μια ολοκληρωμένη στρατιωτική αεροπορική έρευνα έχει ξεκινήσει από τη RAF και τους ειδικούς των ΗΠΑ.
Η Αμερική «παρέσυρε» το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους της να μοιραστούν το κόστος του αεροσκάφους προσφέροντας συνεισφορά στην κατασκευή και το 15% του καθενός αποτελείται από ανταλλακτικά από βρετανικές εταιρείες, ενώ μερικά από τα τζετ θα κατασκευάζονται στην Ιταλία.
Όμως τα αεροπλάνα μαστίζονται από έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων που έχουν εκτοξεύσει το κόστος στα ύψη.
Σύμφωνα με την Daily Mail, υπάρχουν φόβοι ότι ελλείψεις στα τεχνικά συστήματα που στηρίζουν τη νέα γενιά πολεμικών αεροσκαφών θα τα αφήσουν ανίκανα να λειτουργήσουν σωστά.
Το πραγματικό κόστος των βρετανικών μαχητικών που παραδόθηκαν φέτος εκτιμάται ότι είναι πάνω από 150 εκατομμύρια £ το καθένα για να καλύψει «έξτρα», όπως αναβαθμίσεις λογισμικού και ανταλλακτικά. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι το σύστημα λογισμικού του αεροπλάνου είναι ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις και δεν μπορεί να ελεγχθεί ανεξάρτητα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αδύναμη ευρυζωνική σύνδεση στο κύριο αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth του Βασιλικού Ναυτικού εμποδίζει επίσης τις ικανότητες του τζετ.
Αν και το κόστος του F-35 έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, υπήρξαν επίσης ενοχλητικές αναφορές για επιχειρησιακές αδυναμίες που προέκυψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε μια εικονική αερομαχία το 2015, το αεροπλάνο αιχμής ηττήθηκε από ένα F-16 παλαιότερης γενιάς, ένα αεροπλάνο που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970.
Το 2020 οι δοκιμές του Πενταγώνου βρήκαν 276 διαφορετικά σφάλματα στο σύστημα μάχης του τζετ. Περιλάμβαναν το πυροβόλο των 25 χιλιοστών που δονείται υπερβολικά και προβλήματα με το κράνος «εικονικής πραγματικότητας» του αεροσκάφους. Η υπερθέρμανση, η πρόωρη φθορά των εξαρτημάτων στις κάθετες ουρές και η ευπάθεια στη φωτιά βρέθηκαν επίσης να είναι άλλα σοβαρά ζητήματα.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ καθήλωσε προσωρινά δεκάδες μαχητικά F-35 stealth ενώ διερεύνησε ένα ζήτημα παροχής οξυγόνου.
Το Σώμα Πεζοναυτών, το οποίο διαθέτει επίσης το ίδιο μοντέλο F-35B που αγόρασε το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγκάστηκε να προσγειώσει τα αεροπλάνα του αφού εντοπίστηκαν ελαττώματα στο σύστημα υπολογιστών.