Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, ο Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, κατήγγειλε χθες Τρίτη τη «μαζική δολοφονία» πολιτών της χώρας που έχουν μεταναστεύσει στην Κολομβία, μετά την «εξωδικαστική εκτέλεση» δύο εφήβων 12 και 18 ετών σε παραμεθόρια περιοχή.
«Ο τρομακτικός αριθμός των νεκρών πολιτών της Βενεζουέλας μπορεί να φθάνει ως περίπου τους 3.000, θύματα του μίσους και της ξενοφοβίας», τόνισε ο κ. Σάαμπ, κάνοντας λόγο για «μαζική δολοφονία» συμπατριωτών του στη γειτονική χώρα.
Οι θάνατοι των δύο εφήβων δεν ήταν «μεμονωμένο ή εξαιρετικό συμβάν. Τουλάχιστον 1.933 μετανάστες από τη Βενεζουέλα έχουν δολοφονηθεί και 836 είναι αγνοούμενοι. Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο στην Κολομβία δολοφονήθηκαν 362 πολίτες της Βενεζουέλας», επέμεινε ο κ. Σάαμπ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, επικαλούμενος έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους Εκτοπισμούς (CODHES).
Προχθές Δευτέρα, ο ΟΗΕ ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για τη δολοφονία των δύο εφήβων, φωτογραφίες και βίντεο των οποίων έχουν κυκλοφορήσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Στα βίντεο και στις φωτογραφίες τα δύο αγόρια εμφανίζονται μέσα σε κατάστημα που φέρονται να αποπειράθηκαν να κλέψουν προτού πιαστούν επ’ αυτοφώρω. Ο μικρότερος, που δεν μοιάζει καν έφηβος, φοράει κόκκινο σχολικό σακίδιο.
Μοιάζοντας συντετριμμένα, με τα χέρια τους δεμένα με κολλητική ταινία, τα παιδιά είναι περικυκλωμένα από διάφορους ανθρώπους που τους κάνουν κήρυγμα.
Πάντα κατά το οπτικό υλικό αυτό, τα παιδιά βρέθηκαν αργότερα νεκρά, σε αγροτικό δρόμο, όπου προφανώς τα εκτέλεσαν πυροβολώντας τα στο στήθος. Στο πτώμα του παιδιού με το κόκκινο σακίδιο, που σύμφωνα με τις αρχές της Βενεζουέλας ονομαζόταν Αλεξάντερ Χοσέ Φερνάντες Ροδρίγκες, είχαν αποθέσει ένα χαρτόνι στο οποίο κάποιος είχε γράψει τη λέξη «κλέφτης».
Η δολοφονία των δύο παιδιών διαπράχθηκε στην κοινότητα Τιμπού, στην επαρχία Βόρειο Σανταντέρ, που συνορεύει με τη Βενεζουέλα και όπου δρουν ένοπλες και εγκληματικές οργανώσεις.
Οι τοπικές αρχές καταδίκασαν την «απαράδεκτη βία» και τις δολοφονίες «ενός ανηλίκου και ενός νεαρού ενηλίκου».
«Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», έκρινε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, προσθέτοντας πως ήρθε σε επαφή με τις αρχές της Κολομβίας.
Πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Οι περισσότεροι, κάπου 1,7 εκατ., βρίσκονται στην Κολομβία, κατά τους αριθμούς του ΟΗΕ.
Η Βενεζουέλα είχε κλείσει τα χερσαία σύνορά της τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τη διάρκεια του μπραντεφέρ ανάμεσα στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνώρισαν ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής κάπου 50 χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ.
Το Καράκας είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Μπογοτά εξαιτίας της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου από την κολομβιανή κυβέρνηση.
Τα σύνορα όμως ήταν ήδη σχεδόν εντελώς κλειστά από το 2015, εξαιτίας της έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών με ιδεολογικά αντίπαλες κυβερνήσεις. Αλλά χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν να περνούν παράτυπα τα πορώδη σύνορα τα δύο κρατών, μήκους 2.200 χιλιομέτρων, μέσω των πασίγνωστων πλέον «τρότσας», μυστικών μονοπατιών.