Κόσμος

Γερμανία: Ραδιενεργά τα μανιτάρια τρεις δεκαετίες μετά το Τσερνόμπιλ

Το 95% των μανιταριών που συλλέχθηκαν δειγματοληπτικά στη Γερμανία την τελευταία εξαετία συνεχίζουν να φέρουν ίχνη ραδιενέργειας από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, αν και τα επίπεδα ραδιοϊσοτόπων παραμένουν εντός των ορίων ασφάλειας.

Πάντως κανένα από τα 74 δείγματα που ελέγχθηκαν δεν ξεπερνούσε το νομικό όριο των 600 becquerel ανά κιλό, αναφέρει το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 26 Απριλίου 1986, ο αντιδραστήρας 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στη σημερινή Ουκρανία εξερράγη λόγω εσφαλμένων χειρισμών και εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα τόνους ραδιενεργών υλικών, τα οποία αύξησαν τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς στην Ουκρανία και μόλυναν μεγάλες εκτάσεις ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την BLV, τα άγρια μανιτάρια παραμένουν ραδιενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή τα οικοσυστήματα όπου φύονται ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ο φόβος για μια νέα καταστροφή αναζωπυρώθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, μια εξέλιξη που οδήγησε τη γερμανική κυβέρνηση στην απόφαση να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες και να καλύψει το κενό στην παραγωγή ενέργειας με μονάδες λιθάνθρακα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ