Όπως γράψαμε και χθες σε τέλμα η Γερμανία βρίσκεται μετά τις χθεσινές κάλπες και παράλληλα σε αγωνία η Ευρώπη. Η Γερμανία πάει για την πρώτη της εθνική κυβέρνηση από τρία κόμματα, ενώ προβλέπεται μακρά διαδικασία μέχρι να τα βρουν, κάτι που σημαίνει αστάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο...
Εκτός και αν επανέλθουμε στο σενάριο του μεγάλου συνασπισμού. Το CDU και το SPD συμφωνούν σχεδόν σε όλα, όπως η υψηλή μετανάστευση και η «πράσινη» σταδιακή "κατάργηση" της γερμανικής βιομηχανίας, αλλά και στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας
Μπορεί οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες να κέρδισαν την κεντροδεξιά Χριστιανική Ένωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πλην όμως οι εκλογές απέτυχαν να καθορίσουν μια σαφή κατεύθυνση για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Το θέμα όπως λέγαμε και χθες είναι ποιος θα ηγηθεί και τι ανταλλάγματα θα πάρει ο άλλος...
Τόσο ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, ο οποίος έβγαλε το κόμμα του από την πολυετή πτώση, όσο και ο Αρμίν Λάσετ, ο υποψήφιος του κόμματος της Μέρκελ που είδε τα ποσοστά του κόμματός του να μειώνονται δραματικά, διεκδικούν την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης. Ο Scholz είναι ο απερχόμενος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών και ο Laschet είναι ο κυβερνήτης του πολυπληθέστερου κράτους της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Όποιος από αυτούς γίνει καγκελάριος θα το κάνει με το κόμμα του να έχει κερδίσει μικρότερο μερίδιο ψήφων από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του. Το ποιος θα κερδίσει τον θώκο του καγκελαρίου φαίνεται να εξαρτάται από ποιον θα αποφασίσουν να στηρίξουν αν συμμετάσχουν στην κυβέρνηση οι Πράσινοι και οι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις Ελεύθεροι Δημοκράτες, κόμματα που παραδοσιακά ανήκουν σε αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα. Ούτε ο Scholz ούτε ο αποδυναμωμένος Laschet έχουν μεγάλη μόχλευση.
Η μόνη άλλη επιλογή, όπως προαναφέραμε, που θα επιτύγχανε κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι η επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών. Αυτός διοικεί τη Γερμανία για 12 χρόνια εκ της 16χρονης θητείας της Μέρκελ και συχνά έχει αμαυρωθεί από διαμάχες, αλλά αυτή τη φορά οι όροι θα αντιστρέφονταν και θα ήταν υπό την ηγεσία του Σολτς με την Ένωση της Μέρκελ ως μικρότερο εταίρο.
Η Julia Reuschenbach, πολιτική αναλύτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, δήλωσε στην τηλεόραση ARD ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Laschet «δεν αποκλείεται κατ 'αρχήν», αν και οι Σοσιαλδημοκράτες θα υποστηρίξουν το επιχείρημα ότι το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι Γερμανοί θέλουν να ηγηθούν οι ίδιοι της νέας κυβέρνησης. «Τελικά, τα δύο μέρη θα πρέπει φυσικά να συμφωνήσουν σε θέματα ουσίας», είπε.
Η νέα Bundestag, θα έχει ρεκόρ 738 βουλευτές. Το κοινοβούλιο ποικίλλει σε μέγεθος λόγω της ιδιαιτερότητας του εκλογικού συστήματος της Γερμανίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τις ελάχιστες 598 έδρες.
Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέλαβαν 206 έδρες, η Ένωση 196, οι Πράσινοι 118, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 92, Εναλλακτική για τη Γερμανία 83 και το Αριστερό Κόμμα 39. Μία έδρα πήρε το δανικό μειονοτικό κόμμα SSW, το οποίο θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Η Ερευνητική Ομάδα Εκλογών αναμένει ελαφρώς μεγαλύτερη συμμετοχή από το 2017.
Καταστροφή για την Αριστερά
Η βραδιά των εκλογών ήταν δραματική για την Αριστερά . Μετά την καταμέτρηση όλων των εκλογικών περιφερειών, το κόμμα έσπασε το όριο του 5% και συνέχισε στη Bundestag, χάρη σε τρεις άμεσες εντολές στο Βερολίνο και τη Λειψία. Επομένως, ισχύει η λεγόμενη βασική ρήτρα εντολής .
Ποια είναι η βασική ρήτρα εντολής; Η βασική ρήτρα εντολής αναφέρει: Εάν ένα κόμμα κερδίσει τουλάχιστον τρεις άμεσες εντολές σε ομοσπονδιακές εκλογές, θα ληφθεί υπόψη κατά την κατανομή των εδρών στους κρατικούς καταλόγους - ακόμη και αν δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του 5%.Ένα προηγούμενο κόμμα της Aριστεράς, το PDS, επωφελήθηκε από αυτό το 1994.
Ο κοινοβουλευτικόςεκπρόσωπος, Jan Korte, μιλάει ξεκάθαρα στο μικρόφωνο του ZDF: Το αποτέλεσμα είναι «καταστροφικό» και «χάλια». «Δεν θα πίστευα ότι ήταν πιθανό να ήταν τόσο άσχημο». Ο κορυφαίος υποψήφιος Ντίτμαρ Μπαρτς δεν κατηγορεί την προεκλογική εκστρατεία, αλλά μάλλον "κάποια λάθη" τα τελευταία χρόνια. «Είναι σημαντικό να τα αναλύσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτά».
Χάνει και η ακροδεξιά
Υπάρχουν επίσης απώλειες στο AfD , το οποίο δεν είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στη νέα Bundestag και δεν είναι πλέον πιθανό να είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) είναι γερμανικό ευρωσκεπτικιστικό, φιλελεύθερο και συντηρητικό πολιτικό κόμμα. Βρίσκεται στη δεξιά ή στην άκρα δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος.