Σχεδόν ο ένας στους τρεις ανθρώπους που αρχικά είχε αναφέρει ότι διστάζει να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, τελικά κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ άλλο ένα τρίτο το σκέφτεται, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, βάσισαν τα συμπεράσματα τους στο ότι το φθινόπωρο του 2020, μεταξύ 3.439 ανθρώπων στις ΗΠΑ που είχαν ερωτηθεί δειγματοληπτικά αν θα έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το 30% είχαν δηλώσει διστακτικοί. Τελικά, το 32% αυτών των αρχικά διστακτικών έκανε έως την άνοιξη του 2021 τουλάχιστον μια δόση, ενώ ένα πρόσθετο 37% ανέφερε ότι σχεδίαζε να εμβολιαστεί κάποια στιγμή.
Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ένα περίπου 32% των διστακτικών πλήρως αμετάπειστο και απίθανο να εμβολιαστεί με οποιοδήποτε εμβόλιο (Pfizer/BioNTech, Moderna ή Johnson & Johnson).
«Οι πεποιθήσεις των ανθρώπων για τον εμβολιασμό αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνεχείς ευκαιρίες για να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό», δήλωσε στο πρακτορείο UPI ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Άαρον Ζίγκλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα. Πρότεινε ότι, για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, «πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα διαρθρωτικά εμπόδια, καθιστώντας τα εμβόλια Covid-19 διαθέσιμα επί τόπου σε όσες το δυνατό περισσότερες τοποθεσίες, ιδίως σε μέρη όπου οι πεποιθήσεις των ανθρώπων μπορεί να αλλάξουν, όπως τα ιδιωτικά ιατρεία».
Οι μελέτες δείχνουν γενικότερα ότι όσο περνάει ο καιρός ολοένα περισσότεροι άνθρωποι πείθονται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά παραμένει κι ένας όχι αμελητέος πυρήνας επίμονων αρνητών, κάτι που σταδιακά οδηγεί αρκετές χώρες στην εφαρμογή μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.