Κόσμος

ΗΠΑ-Ρωσία "τα βρήκαν" για την Συρία κι αφήνουν εκτός νυμφώνος τον Ερντογάν;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε δημόσια στις 24 Σεπτεμβρίου ότι είναι βαθιά απογοητευμένος από την προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσον αφορά την Τουρκία και τον ίδιο.

«Ποτέ δεν ήμουν σε τέτοια θέση με έναν ηγέτη των ΗΠΑ, αλλά αυτή είναι, δυστυχώς, η κατάστασή μας τώρα», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί Τούρκοι είναι επίσης απογοητευμένοι επειδή δεν είχαν δει ποτέ έναν Τούρκο ηγέτη να διαμαρτύρεται δημόσια ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ απομακρύνεται από αυτόν.

Αφού παραπονέθηκε ότι δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρονται μεταξύ τους δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να βοηθά τους τρομοκράτες στη Συρία.

Υπονοούσε προφανώς τη συνεργασία των ΗΠΑ με κουρδικές μαχητικές ομάδες που συνδέονται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κατά του ISIS, ενώ το PKK βρίσκεται σε αιματηρή μάχη εναντίον της Τουρκίας από το 1984.

«Δούλεψα καλά με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους», είπε ο Ερντογάν. «Δούλεψα καλά με τον Μπαράκ Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι είχαμε μια καλή αρχή με τον Πρόεδρο Μπάιντεν ». Είπε ότι «η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δεν είναι καλή».

Υπενθυμίζοντας την αγορά των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S400, το νούμερο ένα ζήτημα για τη διοίκηση των ΗΠΑ όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι εάν οι Αμερικανοί είχαν πουλήσει συστήματα Patriot στην Τουρκία, δεν θα χρειαζόταν να χτυπήσει την πόρτα της Μόσχας.

Τι άλλαξε σε τέσσερις ημέρες;

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Namık Tan τόνισε την αλλαγή στις δηλώσεις του Ερντογάν σε τέσσερις ημέρες. Στις 20 Σεπτεμβρίου, την επόμενη ημέρα που ο Ερντογάν έφτασε στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι ήταν σε απόλυτη αρμονία με τον Μπάιντεν για να ενισχύσουν τις τουρκικές-αμερικανικές σχέσεις. Τέσσερις ημέρες αργότερα, μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, ανασκεύασε λέγοντας ότι δεν υπήρχε Πρόεδρος των ΗΠΑ χειρότερος από τον Μπάιντεν.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο Ερντογάν ήθελε να συναντήσει τον Μπάιντεν πρόσωπο με πρόσωπο και απέτυχε. Δεν είχε ραντεβού με τον Μπάιντεν ακόμα και όταν αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη στις 19 Σεπτεμβρίου, μετά από μια διπλωματική προσπάθεια εβδομάδων για να έχει την ευκαιρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε δημοσίως σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στις εγκαταστάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου ότι ήθελε να τον συναντήσει αποκλειστικά.

Ο Rich Outzen, στρατιωτικός Αμερικανός διπλωμάτης και μελετητής που ασχολείται με τα τουρκικά ζητήματα, είπε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η έλλειψη ραντεβού με τον Μπάιντεν ήταν μόνο ένας από τους τέσσερις λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν απογοητεύτηκε. Ο Outzen απαριθμεί τους πιθανούς λόγους όπως παρακάτω:

1) Tους μήνες  που μεσολάβησαν  χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ-Τουρκίας, από την εκλογή Μπάϊντεν μέχρι την ημέρα που κάλεσε τον Ερντογάν στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσει ότι θα προβεί στην  αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

2) Την μη πολιτική  συνεργασία με τον   Μπάιντεν στη Συρία και καμία απομάκρυνση των ΗΠΑ από την υποστήριξη τους σε  YPG/PKK )

3) Η υποστηρικτική στάση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της αναταραχής της αποχώρησης στην Καμπούλ

4) Την αποφυγή του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της UNGA.


Έτσι, ο Ερντογάν απογοητεύτηκε όχι μόνο επειδή ο Μπάιντεν δεν έδωσε ραντεβού μαζί του τις τελευταίες τέσσερις ημέρες όταν ήταν στις ΗΠΑ, αλλά ότι δεν του δόθηκε καμία σημασία

Επαινώντας τον Πούτιν που περιμένει με ανυπομονησία

Δοκιμάζοντας τέτοια απογοήτευση ο Ερντογάν είπε ότι είχε μεγάλες προσδοκίες από τη διμερή συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Σότσι στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους στις 22 Σεπτεμβρίου, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ότι μέχρι στιγμής ο Πούτιν δεν «έκανε ποτέ ένα λάθος »κατά της Τουρκίας , θυμίζοντας  ότι nταν εκείνος που πέταξε στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2020 όταν 34 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση από ρωσικό αεροσκάφος κοντά στο Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία ,για να λύσουν την κρίση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, με τη νέα απώλεια Τούρκων στρατιωτών εκεί, ήταν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που είπε στον Τύπο ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί τη μεταξύ τους συμφωνία, για την κρίσιμη κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Η Ρωσία άρχισε ξαφνικά να επιστρέφει τις τουρκικές εξαγωγές φρέσκων λαχανικών και φρούτων από τα σύνορα για λόγους υγείας. μια ενέργεια που κάνουν οι Ρώσοι κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία, όπως η διακοπή τουριστικών πτήσεων.

Το πρόβλημα της  Κριμαίας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην UNGA, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους, της Κριμαίας, όπου ζουν επίσης μουσουλμάνοι Τάταροι τουρκικής καταγωγής.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τη Ρωσία λόγω των εκλογών και στην προσαρτημένη Κριμαία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το Κρεμλίνο αντέδρασαν έντονα σε αυτή τη στάση. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση Rossiya 24, Ρώσοι πολιτικοί έθεσαν το θέμα της χρήσης της «κουρδικής ταυότητας» εναντίον της Τουρκίας σε αντάλλαγμα για την Κριμαία.

Μπορεί ο Πούτιν να πείσει  τον Ερντογάν που έχει απογοητευθεί από τον Μπάιντεν για μια άλλη συμφωνία στη Συρία,  την δημιουργία Ομοσπονδίας της Συρίας όταν τελειώσει ο πόλεμος, συμπεριλαμβανομένης μιας  κουρδικής οντότητας;

Μπορεί το YPG/PKK να στρέψει το πρόσωπό του στον πρώην προστάτη του, τη Δαμασκό, αφού εξετάσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν; Ή οποιαδήποτε άλλη μορφή «παίζοντας κουρδικό χαρτί»;

Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, ιδιαίτερα πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου. 

Συνεννόηση ΗΠΑ-Ρωσίας;

Εκείνο το οποίο θα φανεί από τις εξελίξεις είναι κατά πόσο ΗΠΑ-Ρωσία έχουν συνεννοηθεί για την Συρία εν αγνοία του Ερντογάν.

Αυτό το λέμε γιατί ο Άσσαντ  με τις ευλογίες Πούτιν κάλεσε  πρόσφατα την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Συρία. Για τους Κούρδους , τους προστατευόμενους των ΗΠΑ δεν έχει γίνει η παραμικρή μνεία, γεγονός που παραπέμπει σε συμφωνία  ΗΠΑ-Ρωσίας ,για τη δημιουργία Ομοσπονδιακού κράτους στη Συρία που να περιλαμβάνει ένα κουρδικό ημιαυτόνομο κρατίδιο στα πρότυπα του κουρδικού μορφώματος του Βορείου Ιράκ.

Με αυτή τη λύση ικανοποιούνται, τόσο η Ρωσία που θέλει να τελειώσει ο κοστοβόρος για αυτήν  πόλεμος στη Συρία προκειμένου να ξεκινήσει η εν λόγω χώρα να ανοικοδομείται, όσο και τις ΗΠΑ οι οποίες θα δημιουργήσουν το κουρδικό μόρφωμα που τόσο επιθυμούν, προκειμένου να έχουν αξιόπιστους συμμάχους στην περιοχή

Η Τουρκία τώρα βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού "έφαγε πόρτα " από τις ΗΠΑ, καθίσταται πλέον έρμαιο της βούλησης Πούτιν.

Σε αυτή τη φάση ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να παίξει το τελευταίο ίσως δυνατό χαρτί που διαθέτει, αυτό της αγοράς νέας συστοιχίας S-400 από τους Ρώσους, προκειμένου να τους εξευμενίσει , παίρνοντας τουλάχιστον χρονική παράταση για το Ιντλίμπ.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι για τον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε τέτοια περίπτωση, βυθίζοντας ολοκληρωτικά την τουρκική λίρα και την τουρκική οικονομία.

Τέλος εν αναμονή τελεί έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προς την  αμερικανική γερουσία για το αν οι Γκρίζοι Λύκοι του MHP της Τουρκίας είναι τρομοκρατική ομάδα.

Εάν αυτό υιοθετηθεί από τις ΗΠΑ, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν θα μετράει ημέρες στην εξουσία στην Τουρκία, αφού η κυβέρνηση του δεν θα είναι αποδεκτή διεθνώς αν φιλοξενεί στους κόλπους της τους τρομοκράτες Γκρίζους Λύκους.

'Αρα οι εκλογές θα επισπευθούν και η πιθανότητα πολύ μεγάλων εσωτερικών ταραχών στην Τουρκία θα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ