Σε μια σπάνια εμφάνιση ενότητας, συντηρητικές και μεταρρυθμιστικές εφημερίδες και ειδικοί χαιρέτισαν την πλήρη ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Μετά από χρόνια αναμονής, το πράσινο φως έφτασε στις 17 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Τατζικιστάν των χωρών -μελών της ένωσης με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία. η επίσημη υπαγωγή αναμένεται το πολύ εντός δύο ετών.
Για την Ισλαμική Δημοκρατία αυτό είναι διπλωματική (αντιδυτικές κυρώσεις) και εμπορική επιτυχία, επειδή ανοίγει τις πόρτες μιας αγοράς με το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αποτελεί μια «τεράστια» δυναμική για την Τεχεράνη, η οποία έχει ήδη όγκο συναλλαγών με τις χώρες της Sco περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μαρτίου 2021.
"Το Ιράν ενσωματώνεται στη μεγαλύτερη αγορά της Ανατολής", γράφει η συντηρητική εφημερίδα Javan σε ολόκληρη τη σελίδα, χαρακτηρίζοντας το SCO "ένα από τα κύρια σύμβολα της συνεργασίας μη δυτικών δυνάμεων", το οποίο μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε “μετα-αμερικανική εποχή”. Μια άλλη συντηρητική εφημερίδα, η Kayhan, εξετάζει το ενδεχόμενο «εκτροπής των δυτικών κυρώσεων» χάρη σε μια «πολυμερή» πολιτική, εγκαταλείποντας ένα όραμα που «βασίζεται μόνο στη Δύση». Ο μεταρρυθμιστής Etemad, πρώην υποστηρικτής των εκστρατειών για κοινωνικές ελευθερίες, υπογραμμίζει τη δυνατότητα «σύνδεσης με μια αγορά» με μεγαλύτερες δυνατότητες ως προς τους αριθμούς.
Για τον Ιρανό εμπειρογνώμονα διεθνών σχέσεων Fayaz Zahed, η Μόσχα και το Πεκίνο έδωσαν το πράσινο φως στην Τεχεράνη επειδή βασίζονται στη βραχυπρόθεσμη επίλυση της πυρηνικής διαφοράς. "Τα έθνη του SCO", εξηγεί, "πιστεύουν ότι το Ιράν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του", ενώ μέχρι τώρα οι διεθνείς κυρώσεις "ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο. Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, προσθέτει, περιμένουν την ακύρωση των τιμωρητικών μέτρων για να μπορέσουν να επενδύσουν στην Ισλαμική Δημοκρατία, και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μίλησε για «ομοφωνία» στην απόφαση να υποδεχτούν το Ιράν.
Η SCO δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια. Δημιουργήθηκε για την επίλυση εδαφικών διαφορών στην Κεντρική Ασία μεταξύ των έξι ιδρυτικών χωρών - Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν – και θεσμοθετήθηκε αγκαλιάζοντας διάφορους τομείς: ασφάλεια, οικονομία, ενέργεια, πολιτισμός σε έναν κοινό αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», των αποσχιστικών τάσεων και του εξτρεμισμού.
Προέρχεται από τη λεγόμενη Πεντάδα της Σαγκάης, στην οποία έχει προστεθεί το Ουζμπεκιστάν, και καθοδηγείται από το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών που συνεδριάζει μία φορά το χρόνο. Το Ιράν είναι από καιρό μέλος -παρατηρητής μαζί με τη Μογγολία, την Ινδία και το Πακιστάν (τα δύο τελευταία είναι πλέον μόνιμα μέλη). Η Λευκορωσία και η Σρι Λάνκα είναι εταίροι διαλόγου και ένας διάλογος για την ανοικοδόμηση είναι ενεργός με το Αφγανιστάν από το 2005.