Χθες γράφαμε για την η επίθεση στην χώρα μας ότι περιθάλπει Γκιουλενιστές και αποκαλύψαμε πως ο ίδιοι οι Τούρκοι διατείνονται πως μια μυστική συσκευή του τουρκικού κράτους βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας
Τις τελευταίες μέρες τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται και πάλι έντονα με τους Τούρκους που κατέφυγαν στην χώρα μας αναζητώντας άσυλο από το κυνηγητό του καθεστώτος Ερντογάν που βλέπει παντού εχθρούς.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι απολύθηκαν.
Τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται την εφημερίδα “Τα Νέα” που τον περασμένο Ιανουάριο έγραψε ότι ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, μέχρι τις αρχές του 2020, έγιναν δεκτά τα αιτήματα ασύλου 2.000 μελών του FETO στην χώρα μας.
Όμως, η καταδίωξη υποτιθέμενων συνεργατών του Γκιουλέν πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη τους στην Άγκυρα.
Τούρκοι διπλωμάτες, οργανώσεις κοντά στην Άγκυρα και σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν παίξει ρόλο, σύμφωνα με τα θύματα και τους παρατηρητές, και η εκστρατεία έχει επεκταθεί για να στοχεύσει και τους Κούρδους και τους αριστερούς.
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.Από τότε, περισσότερα από 130 άτομα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία από 31 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. Ορισμένοι έφτασαν μέσω εγκεκριμένων αιτημάτων έκδοσης, άλλοι με σύλληψη και απόδοση.
Σημαντικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν επτά Τούρκους δασκάλους στη Μολδαβία και έξι στο Κοσσυφοπέδιο το 2018. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο Σελαχαντίν Γκιουλέν, ανιψιός του Γκιουλέν, συνελήφθη στην Κένυα σε μια επιχείρηση του ΜΙΤ και εμφανίστηκε δύο εβδομάδες αργότερα η. Ένα δικαστήριο της Κένυας είχε αποκλείσει νωρίτερα την απέλασή του και η Human Rights Watch κάλεσε την Κένυα να ερευνήσει τη φερόμενη ως συνέργεια Κενυατών αξιωματούχων.
Πολλοί περισσότεροι Τούρκοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων και διευθυντών σχολείων σε όλο τον κόσμο, ζουν με τον φόβο μήπως αιχμαλωτιστούν. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν είναι τρομοκράτες και τους δικάζουν.
Ο ελεγκτικός φορέας για τη δημοκρατία, Freedom House, ανέφερε σε έκθεση φέτος ότι είχε λεπτομερείς 58 περιπτώσεις από 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες «άνθρωποι μπήκαν σε αυτοκίνητα στο δρόμο και στη συνέχεια εμφανίστηκαν στην Τουρκία χωρίς διαδικασίες».
Πέντε χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία λέει ότι έχει διώξει περισσότερους από 622.000 ανθρώπους για κατηγορίες τρομοκρατίας που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Επισήμως, λίγο περισσότερο από 24.400 από αυτόν τον αριθμό βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι δίκες ήταν άκρως προβληματικές, ενώ οι καταδίκες βασίζονται σε αμφίβολα στοιχεία.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ένας άντρας που έδωσε το όνομά του ως Φεγιαζ Οζτούρκ εισήλθε σε αστυνομικό τμήμα στην αυστριακή πρωτεύουσα, Βιέννη, και είπε ότι ήταν Τούρκος πράκτορας πληροφοριών με εντολή του ΜΙΤ να πυροβολήσει τον Κούρδο-Αυστριακό πολιτικό Μπεριβάν Ασλάν, κι όπως είπε. δεν ήθελε να κάνει.
Ο ισχυρισμός υπενθύμισε τη δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστών το 2013 στο Παρίσι, για τους οποίους οι Γάλλοι ερευνητές κατέληξαν ότι πιθανότατα ενορχηστρώθηκε από την MIT.
Ο ρόλος της τουκρικής μυστικής υπηρεσίας είναι καταλυτικός σε όλο αυτό το “κυνήγι μαγισσών”. Επειδή όμως και η Ελλάδα έχει παραχωρήσει άσυλο σε τρομοκρατημένους από το καθεστώς του “σουλτάνου” Τούρκους τίθεται σοβαρό ερώτημα κατά πόσο οι ελληνικές αρχές είνια έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε “επιχείρηση” της ΜΙΤ...
Γερμανία
Οι τουρκικές αρχές δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου κατοικεί μια μεγάλη τουρκική διασπορά.
Εκεί, η DITIB, η ξένη πτέρυγα του Diyanet, πο ως γνωστόν είναι η κρατικά χρηματοδοτούμενη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων στην Τουρκία, επιβλέπει τζαμιά, ιμάμηδες και την ισλαμική θρησκευτική εκπαίδευση. Γερμανοί δημοσιογράφοι εξέθεσαν μια επιχείρηση κατά την οποία το DITIB διαβίβασε πληροφορίες για Τούρκους αντιφρονούντες στις τουρκικές αρχές. Το 2017, οι γερμανικές αρχές άρχισαν να ερευνούν 19 ιμάμηδες που φέρονται να εργάζονταν παράλληλα με τουρκικές διπλωματικές πηγές για να κατασκοπεύουν αντιφρονούντες.
Η DITIB επέμεινε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν θα επαναληφθούν, αλλά οι επικριτές λένε ότι η τουρκική μυστική αστυνομία παραμένει ενεργή.
«Η αστυνομία και οι αξιωματικοί της Verfassungsschutz [ομοσπονδιακές εγχώριες μυστικές υπηρεσίες] συνεχίζουν να επισκέπτονται άτομα τουρκικής καταγωγής και αιτούντες άσυλο και να τους προειδοποιούν ότι ανήκουν σε μια ομάδα ατόμων που κινδυνεύουν και ότι μπορεί να στοχοποιηθούν από την τουρκική MIT», δήλωσε ο Dündar Kelloglu, δικηγόρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Προσφύγων της Κάτω Σαξονίας. "Μόλις πριν από μερικούς μήνες, ένας Γερμανός πολίτης επισκέφθηκε τις αρχές ασφαλείας και προειδοποίησε ότι ανήκε επίσης σε μια ομάδα ατόμων που κινδυνεύουν".
Σύμφωνα με μια έκθεση πέρυσι από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη διευκρίνιση ενώσεων και ατόμων που βρίσκονται σε πραγματική ή ύποπτη αντίθεση με την τουρκική κυβέρνηση».
Εκτός από το DITIB με τα εκατοντάδες προσευχητάρια, η τουρκική κυβέρνηση βασίζεται επίσης στην MUSIAD, μια επιχειρηματική ένωση και την ομάδα πίεσης του AKP UID, για πληροφορίες σχετικά με τους Τούρκους στη Γερμανία, σύμφωνα με αναφορές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ούτε η MUSIAD ούτε η UID απάντησαν.....
«Οι ιμάμηδες στα τζαμιά του DITIB είναι αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Σάβας Γκεντς, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Ως δημόσιοι υπάλληλοι, είπε, απαντούν στους θρησκευτικούς και εκπαιδευτικούς υπευθύνους στις αντίστοιχες τουρκικές διπλωματικές αποστολές.
Είναι επίσης γνωστό ότι η αποστολή αυτή αρνείται τις προξενικές υπηρεσίες σε άτομα που θεωρούνται συνδεδεμένα με κουρδικές οργανώσεις ή το κίνημα Γκιουλέν, επικαλούμενη τις τρέχουσες διαδικασίες στην Τουρκία σχετικά με φερόμενα εγκλήματα τρομοκρατίας.
Τέτοιοι λόγοι χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την ακύρωση ή κατάσχεση διαβατηρίων, όπως συνέβη με την οικογένεια του Τούρκου δημοσιογράφου Έγκιν Σαγκ. Ο Σαγκ ήταν διευθυντής ειδήσεων του ραδιοτηλεοπτικού φορέα S-Haber στην Τουρκία και τράπηκε σε φυγή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για να αποφύγει τις διώξεις. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο Σαγκ πήγε με την κόρη του στην τουρκική πρεσβεία στη Γερμανία για να παρατείνει το τουρκικό διαβατήριό της. Εκεί, η κόρη του Sag ενημερώθηκε ότι τα διαβατήρια των γονιών της δεν ήταν πλέον έγκυρα.Χωρίς έγκυρα τουρκικά διαβατήρια, οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να παρατείνουν τις γερμανικές βίζες του Sag και της συζύγου του.
"Επομένως, απειλούμαστε με απέλαση ή πρέπει να υποβάλουμε αίτηση για άσυλο", δήλωσε ο Sag. «Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι από την Τουρκία».