Τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, προέτρεψε για υποστήριξη της Μεικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 της Λιβύης (JMC), προκειμένου να εξασφαλίσει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.
Το JMC ζήτησε πάγωμα όλων των στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με ξένες χώρες, "έτσι ώστε η επιτροπή να μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εξόδου όλων των μισθοφόρων, μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα".
Παράλληλα η Αλγερία φιλοξενεί μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών χωρών της Λιβύης, με στόχο την υποστήριξη μιας πολιτικής διευθέτησης για τον τερματισμό της παρατεταμένης κρίσης.
Συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών επτά χωρών, συγκεκριμένα της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Τυνησίας, του Σουδάν, του Τσαντ και του Νίγηρα.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του ότι, ο Shoukry ζήτησε «ολοκληρωμένες και αξιόπιστες» εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να τερματιστεί η εκτεταμένη μεταβατική περίοδος και να τερματιστούν οι διχασμοί.
Συνάντησε επίσης τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, και συζήτησε τρόπους εντατικοποίησης των προσπαθειών προς επίτευξη μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της περιφερειακής ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Najla Al-Mangoush κάλεσε τις γειτονικές χώρες να υποστηρίξουν και να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία για τη σταθερότητα της Λιβύης και τις κάλεσε να συμμετάσχουν σε μια διεθνή διάσκεψη που θα διοργανώσει η Λιβύη στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συνάντηση υπουργού Εξωτερικών με τους γείτονες της Λιβύης στην Αλγερία τη Δευτέρα, η Al-Mangoush εξήγησε ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να επιτραπεί στον Λιβυκό λαό να επιλέξει το δικό του μέλλον.
Το κομμάτι της ασφάλειας είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα, ειδικά με τις επικείμενες εκλογές τον Δεκέμβριο.
Αυτό το κομμάτι απαιτεί από τους εταίρους και τους συμμάχους της Λιβύης να εργαστούν για να ενοποιήσουν τον στρατό υπό μία διοίκηση, να υποστηρίξουν την κυριαρχία της Λιβύης, να ενσωματώσουν ένοπλες ομάδες και να τις αποκαταστήσουν σε επίπεδο ασφάλειας ή πολιτικού επιπέδου και να βοηθήσουν στην υλοποίηση της απόσυρσης μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη χώρα, η συνεχής παρουσία των οποίων αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Λιβύη, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.
Τόνισε επίσης την ανάγκη διασφάλισης και προστασίας των λιβυκών συνόρων για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα και οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίας.
Ο Al-Mangoush τόνισε ότι κύριος στόχος είναι η δημιουργία των απαραίτητων εκτελεστικών μηχανισμών για την επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στη Λιβύη.
Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία επιδιώκει να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ειδικά τα 2570 και 2571, εκτός από τα αποτελέσματα των συνεδρίων Βερολίνου Ι και ΙΙ για τη Λιβύη, με τη δημιουργία αυτών των μηχανισμών.
Η Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι μεταξύ των στόχων της πρωτοβουλίας είναι να υποστηρίξει και να βοηθήσει τις λιβυκές αρχές στην εφαρμογή των πολιτικών, ασφαλιστικών, οικονομικών και χρηματοδοτικών σχεδίων τους και η Λιβύη να αναλάβει τη συνολική πρωτοβουλία.
Κάλεσε τις γειτονικές χώρες, να στηρίξουν τη Λιβύη στη διοργάνωση μιας διεθνούς συμβουλευτικής διάσκεψης σε υπουργικό επίπεδο στη Λιβύη, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.
Δήλωσε ότι η σταθερότητα της περιοχής εξαρτάται από τη σταθερότητα της Λιβύης και εξέφρασε τη φιλοδοξία της για μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ λαών σε στέρεες βάσεις. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τη σημασία της ενοποίησης των πολιτικών οραμάτων των χωρών για την εξυπηρέτηση των πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων της περιοχής. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενεργοποίησης του πεδίου εθνικής ασφάλειας της περιοχής μέσω μιας στρατηγικής συντονισμού για την παρακολούθηση και την ασφάλεια των συνόρων της περιοχής.
Επιπλέον, ο Al-Mangoush ζήτησε τη δημιουργία περιφερειακού ολοκληρωμένου προγράμματος επισιτιστικής ασφάλειας μέσω οικονομικών πλαισίων και ενοποιημένων μηχανισμών, εξασφάλισης υδάτινων πόρων και εκμετάλλευσης όλων των ενεργειών και των δυνατοτήτων.
Η Τουρκία προσπαθεί να "τουμπάρει" την Αίγυπτο
Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με τη χώρα, ανακοίνωσε την Τρίτη το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο πρέσβης Hamdi Loza, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 7-8 Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιήσει τον δεύτερο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.
Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι υπήρχαν επαφές σε διαφορετικά επίπεδα με την Τουρκία για να καθοριστεί το «βέλτιστο πλαίσιο για τις σχέσεις και τον τρόπο επανέναρξής τους».
Το υπουργείο ανέφερε ότι η επίσκεψη του Λόζα έγινε «σε απάντηση της πρόσκλησης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών».
"Ο δεύτερος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας αναμένεται να αφορά τις διμερείς σχέσεις καθώς και μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων", πρόσθεσε.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 5 Μαΐου, τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ επισκέφθηκε το Κάιρο κατόπιν πρόσκλησης της Αιγύπτου. Στο τέλος της επίσκεψης, οι δύο χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση χαρακτηρίζοντας τον διερευνητικό γύρο διμερών συνομιλιών μεταξύ τους ως «ειλικρινή και σε βάθος».
Τόσο το Κάιρο όσο και η Άγκυρα έδειξαν θετικά σημάδια τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τη δυνατότητα των δύο χωρών να διαπραγματευτούν για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου την έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου συνεχίζονται παραμένουν ψυχρές εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν σύντομες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σε διάφορες περιπτώσεις.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία πιέζεται χρονικά στο θέμα της Λιβύης, αφού οι εκλογές του Δεκεμβρίου πλησιάζουν και κανείς δεν θέλει οι δυνάμεις της να παραμείνουν στη χώρα.
Αυτός είναι ο λόγος που επιχειρεί ανοίγματα διπλωματικά και οικονομικά σε ΗΑΕ και Αίγυπτο, προσπαθώντας να αναθερμάνει τις σχέσεις τους με απώτερο σκοπό να βρεί "συμμάχους" την τελευταία στιγμή αναφορικά με την υλοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και την στρατιωτική παραμονή της στη Λιβύη, πράγμα που φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο.