Διαδεδομένη δυσαρέσκεια και κατάσταση εξέγερσης επικρατεί μεταξύ των μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία φατριών εντός των στρατοπέδων τους στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, μετά την περικοπή των μισθών τους.
Οι ηγέτες των φατριών μείωσαν τους μισθούς που τους χορηγήθηκαν σε 2.500 τουρκικές λίρες το μήνα, που ισοδυναμούν με 300 δολάρια το μήνα, και τους δόθηκαν μισθοί κάθε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τις πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες μέλη αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν την πρωινή στρατιωτική εκπαίδευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατηγορώντας τους ηγέτες της παράταξης ότι τους έκλεψαν!
Οι άδειες αρνήθηκαν επίσης στα μέλη, καθώς οι ηγέτες των παρατάξεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία επέβαλαν χίλια δολάρια ''πρόστιμο'' στα μέλη που επιθυμούσαν να πάρουν άδεια και να ταξιδέψουν στη Συρία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς όπως είχαμε αναφέρει και παλιότερα στο Πενταπόσταγμα, πολλοί Σύροι μαχητές είχαν εγκαταλείψει την Λιβύη, μετά την μεταφορά τους εκεί από το καθεστώς Ερντογάν, μιας και έλαβαν μόνο το ένα τέταρτο των συμφωνημένων μηνιαίων μισθών τους!
Οι συγκεκριμένοι μαχητές πληρώνονταν μόνο με 500 δολάρια το μήνα αντί για 2000 δολάρια σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν και δεν είχαν λάβει τους συμφωνηθέντες μισθούς τους για περισσότερο από 5 μήνες!
6 χιλιάδες μισθοφόροι στη Λιβύη
Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 10 χιλιάδες μισθοφόροι, οι περισσότεροι από την Τυνησία, έφυγαν πέρυσι από το συριακό έδαφος στη Λιβύη.
Εκτός από τους χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους που έφερε η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες στο έδαφος της Λιβύης, περίπου 6.000 από αυτούς είναι ακόμα εκεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η Άγκυρα έχει στείλει επίσης εκατοντάδες στρατιώτες και στρατιωτικούς συμβούλους στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές της Λιβύης.
Διεθνείς εκκλήσεις για αποχώρηση των μισθοφόρων
Παράλληλα, όλες οι διεθνείς διασκέψεις για τη Λιβύη τόνισαν ότι η έξοδος των μισθοφόρων είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία και να επιλυθούν οι διαφορές πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.
Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 είχε ανακοινώσει στα μέσα αυτού του μήνα ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία, για συγκεκριμένα μέτρα και επείγον σχέδιο για την απομάκρυνση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατό, σε ένα βήμα που θεωρείται σημαντικό για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, επίτευξη σταθερότητας στη χώρα και ενοποίηση των στρατιωτικών θεσμών.
Η Επιτροπή του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου κάλεσε επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να απέχει από στενά συμφέροντα και να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα της χώρας, προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση του συνταγματικού κανόνα, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές στην καθορισμένη ημερομηνία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο επικεφαλής της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, είχε δεσμευτεί το Σάββατο ότι η χώρα του δεν θα κρατήσει καμία ξένη δύναμη ή μισθοφόρους στο έδαφός της και ότι οι εκλογές θα είναι μια «πραγματικότητα».
Τον περασμένο Ιούνιο, η λιβυκή κυβέρνηση τόνισε την επείγουσα σημασία της απομάκρυνσης όλων των μισθοφόρων, των ξένων δυνάμεων και των ενόπλων ομάδων για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας.
Παραστρατιωτικός Λιβύης : «Οι Τούρκοι δεν βοήθησαν τους Λίβυους, δεν θεράπευσαν ούτε έναν τραυματία χωρίς αμοιβή»
Ο διοικητής της διεθνούς καταζητούμενης πολιτοφυλακής της «Ταξιαρχίας Αλ Σαμούτ», Σαλάχ Μπαντί, αποκάλυψε ότι η Τουρκία έχει τώρα ελέγχει κάθε απόφαση που λαμβάνεται για ττις περιοχές της δυτικής Λιβύης, μετά την παρέμβασή της στη μάχη της Τρίπολης, όπως αναφέρει η Africa Gate News.
Ο Σαλάχ Μπαντί, σύμφωνα με την πηγή, είπε:
«Οι Τούρκοι δεν βοήθησαν τους Λίβυους, ούτε καν με τη θεραπεία ενός τραυματία δωρεάν.
Οι Τούρκοι, για να θεραπεύσουν για τους τραυματίες ή οποιοδήποτε που πάσχει, παίρνουν αμοιβή για αυτό. Τίποτε δεν κάνουν για βοήθεια.
Και όταν είπα ότι αναφέρθηκα στις συμφωνίες ασφαλείας με τους Τούρκους ... απλώς θέλαμε να εκπαιδεύσουν κάποιες δυνάμεις μας, τίποτε άλλο».