Κόσμος

ΗΠΑ και Κίνα σε ένα νέο «Πόλεμο των άστρων»: Θα ξεκινήσει από το Διάστημα ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Χαρακτηρίζοντας την αναδυόμενη απειλή που αποτελεί η Κίνα για τους γείτονές της και τον υπόλοιπο κόσμο, πολλοί παρατηρητές επικαλέστηκαν τις αναλογίες της Ιαπωνίας, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και της Γερμανίας πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η ανάγνωση της ιστορίας, φαίνεται να δείχνει ότι οι ηγεμονικές φιλοδοξίες και επεκτατικές ορέξεις και των δύο αυτοκρατοριών, έκαναν πιθανώς τον πόλεμο αναπόφευκτο. Σήμερα, η Κίνα έχει παρόμοιες φιλοδοξίες και ορέξεις. 

Το αυξανόμενο οπλοστάσιο των διαστημικών όπλων της Κίνας,  περιλαμβάνει πλέον πυραύλους, κυβερνο-όπλα, συσκευές παρεμπόδισης δορυφόρων, διαστημικά ρομπότ και λέιζερ υψηλής ισχύος, σχεδιασμένα να τυφλώνουν δορυφόρους από το έδαφος καθώς περνούν από πάνω και αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση της Κίνας σε διεθνή "παίκτη" ανησυχεί τις ΗΠΑ. Για να κερδίσει την γεωπολιτική αντιπαράθεση, η Ουάσιγκτον ψάχνει στήριξη και χτυπά την πόρτα συμμάχων.

H προσοχή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, είναι στραμμένη προς την Ασία. Οι ΗΠΑ ανησυχούν με την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, όπως προκύπτει και από τις πρώτες επαφές κορυφαίων αμερικανών υπουργών.

Η επιθυμία του Πεκίνου, είναι η χώρα, να αποτελέσει μεγάλη διαστημική δύναμη μέχρι το 2030. Όμως, παρ’ όλη την κινεζική πρόοδο, η χώρα θα πρέπει να διανύσει ακόμα μεγάλη απόσταση για να φτάσει τις ΗΠΑ, δεδομένου του γεγονότος, ότι εισήλθε αργά στο διαστημικό αγώνα, αφού οι τελευταίες φαίνονται να μην μένουν άπραγες. Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε τους στόχους, οι οποίοι αφορούν επανδρωμένες αποστολές, τόσο στην Σελήνη, όσο και στον Άρη (η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία το σκάφος της την 23η Ιουλίου 2020).

Αυτό που ανησυχεί πρωτίστως τις ΗΠΑ, είναι η ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων, καθώς  συνεχίζεται η αντιπαλότητα του διαστήματος μεταξύ των δύο χωρών καθώς οι υποψίες της έκρηξης δορυφόρου της Αμερικής, δείχνουν  έναν πύραυλο σε τροχιά χαμηλής γης την Κίνα. Και νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής επιχειρήσεων των Αμερικανικών Διαστημικών Δυνάμεων κατέθεσε, ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, συνεχίζουν την ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, εμπλοκών σημάτων και κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογραμμίζοντας την κεντρική θέση του διαστήματος στο σύγχρονο στρατιωτικό δόγμα, οι κεντρικοί «αντίπαλοι παίκτες» ( Ρωσία – Κίνα ) συνέχισαν τις εκτοξεύσεις ASAT μεταμφιεσμένες σε δοκιμές πυραύλων, αύξησαν τη σινο-ρωσική συνεργασία στο διάστημα και ανέπτυξαν νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων ''δορυφόρων επιθεωρητών'', ικανών να αρπάζουν άλλα αντικείμενα ( έχει γράψει σχετικό άρθρο το Πενταπόσταγμα ) στο διάστημα, και «συστήματα φωλιάσματος» που αποτελούνται από φαινομενικά αβλαβείς δορυφόρους, που στη συνέχεια απελευθερώνουν άλλους, μικρότερους δορυφόρους άγνωστων δυνατοτήτων.

Οι ειδικοί λένε ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες ASAT της Κίνας, αποτελούν άμεση απειλή για την αμερικανική και διεθνή ασφάλεια, αλλά διαφωνούν σχετικά με την ακριβή φύση αυτής της απειλής και την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, να την αποτρέψουν και να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Μια επίμονη απειλή

Ποια όμως είναι η αμερικανική στρατηγική; Οι Αμερικανοί συζητούν πρώτα με τους σημαντικότερους εταίρους τους στην ευρύτερη περιοχή, για να συνομιλήσουν στη συνέχεια με τη Κίνα, με στόχο, να εμφανίζονται ως φωνή που εκπροσωπεί μία σειρά χωρών και όχι μόνο ως μια μεμονωμένη φωνή.

Ο Μπιλ Γουλφ, πρόεδρος και ιδρυτής της Ένωσης Διαστημικών Δυνάμεων, δήλωσε στους Epoch Times ότι οι διαστημικές δυνατότητες είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη στρατηγική ασφάλειας, αλλά προειδοποίησε, ότι ο πολλαπλασιασμός των νέων τεχνολογιών πιθανότατα σημαίνει ότι ο κεντρικός αντίπαλος ( Κίνα ) και άλλοι παράγοντες, έχουν τη δυνατότητα να επιτεθούν στην  διαστημική υποδομή των ΗΠΑ.

«Το διάστημα είναι μια τόσο κρίσιμη ικανότητα για όλες τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», δήλωσε ο Γουλφ. «Έτσι, μιλώντας για την τεχνολογία, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι υπάρχει τεχνολογία εκεί έξω που μπορεί να διαταράξει, να υποβαθμίσει ή να αρνηθεί τις διαστημικές μας δυνατότητες».

Έχοντας αυτό κατά νου, ωστόσο, ο Woolf τόνισε ότι η στρατιωτικοκεντρική ανάπτυξη των τεχνολογιών ASAT στο διάστημα, δεν ήταν νέα και παρουσιάζει απλώς, ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας στον διεθνή χώρο ασφάλειας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η  στρατιωτικοποίηση του διαστήματος συνεχίζεται από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι σήμερα. Στη δεκαετία του 1970, για παράδειγμα, η Σοβιετική Ένωση τοποθέτησε επιτυχώς ένα πυροβόλο άμυνας βομβαρδιστικών, σε έναν δορυφόρο και πραγματοποίησε τη μόνη δημόσια γνωστή δοκιμαστική βολή ενός βαλλιστικού όπλου στο διάστημα. Ομοίως, η Ρωσία πιάστηκε πέρυσι να δοκιμάζει ένα νέο διαστημικό όπλο ASAT.

Στο παιχνίδι και άλλες δυνάμεις

Ο ηγεμονικός ανταγωνισμός των δύο μεγαλύτερων παικτών του σύγχρονου διεθνούς συστήματος, οδηγεί ολοένα και περισσότερους αναλυτές παγκοσμίως στην θέση, πως η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος τελικά είναι αναπόφευκτη. Στη διαδικασία αυτήν συμμετέχουν κι άλλες δυνάμεις, συγκριτικά μικρότερου βεληνεκούς, γεγονός που συνεπάγεται πως αρκετά κράτη πλέον, έχουν την τεχνολογική δυνατότητα να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο διάστημα.

Ομοίως, ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος ( Κίνα ), έχει επανειλημμένα παρατηρηθεί, ότι έχει αναπτύξει ταξινομημένες τεχνολογίες ASAT από την εκρηκτική επίδειξή της το 2007 και, το 2019, καθώς το Πεντάγωνο εξέδωσε έκθεση αναγνωρίζοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, ήταν να στοχεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμαχικές δορυφορικές δυνατότητες.

Ο Γουλφ εξήγησε ότι ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος ακολουθούσε συγκεκριμένα, μια πορεία δράσης, που αποσκοπούσε στην υπονόμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμαχικών διαστημικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά ότι αυτή η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος ήταν μια φυσική εξέλιξη του τομέα με δεδομένες τις τεχνολογίες εκεί.

Οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν, πως θα αποκτήσουν τεράστιο κύρος, αν ξεπεράσουν τις ΗΠΑ στο διάστημα. Για τον λόγο αυτόν, τα σχέδιά τους είναι μεγαλεπήβολα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το Κούρσκ έχει 1000 πόρτες εισόδου και καμία εξόδου-Οι Ρώσοι εξόντωσαν 2300 στρατιώτες του Κιέβου και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους 12.000 (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του χωριού Κρούπετς στην περιοχή Κουρσκ, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ-Οι Ουκρανοί δεν...