Η Αργεντινή επέκρινε τη Χιλή για την πρόθεσή της να προσθέσει ένα μέρος της υφαλοκρηπίδας που η χώρα της Νότιας Αμερικής θεωρεί δική της, με βάση την έγκριση που έλαβε από τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία κατοχυρώθηκε σε νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.
«Το μέτρο που επιχείρησε η Χιλή επιδιώκει να οικειοποιηθεί ένα μέρος της υφαλοκρηπίδας της Αργεντινής και μια μεγάλη περιοχή του βυθού και του ωκεανού», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Η κυβέρνηση της Χιλής αποφάσισε να προβάλει την ηπειρωτική πλατφόρμα της χώρας του στα ανατολικά του μεσημβρινού 67º 16'0, «η οποία σαφώς δεν συμφωνεί με τη Συνθήκη Ειρήνης και Φιλίας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών το 1984», προειδοποίησε η Αργεντινή.
Αυτή η απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 23 Αυγούστου σε Επίσημη Εφημερίδα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Alberto Fernánez.
Ο θαλάσσιος χώρος θεωρείται Κοινή Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, όπως αναγνωρίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κατά συνέπεια, «ο προαναφερθείς ισχυρισμός της Χιλής δεν είναι αποδεκτός από την Αργεντινή Δημοκρατία και δημιουργεί μια κατάσταση που θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Αργεντινής, σύμφωνα με την ιστορική αδελφότητα των λαών μας και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών παρατήρησε ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της Αργεντινής σε αυτήν την περιοχή κατοχυρώθηκε στο Νόμο 27.557, ο οποίος κυρώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 ομόφωνα στο Κογκρέσο.
Ο κανόνας, που δημοσιεύτηκε από την Εκτελεστική εξουσία στις 24 Αυγούστου του ίδιου έτους, ρυθμίζει τους θαλάσσιους χώρους σύμφωνα με το Convemar και καθορίζει το εξωτερικό όριο της πλατφόρμας της Αργεντινής.
«Ο εν λόγω νόμος απλώς συλλέγει σε εσωτερικό κανόνα την έγκαιρη παρουσίαση της κυβέρνησης της Αργεντινής για την εν λόγω περιοχή ενώπιον της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα όρια της υφαλοκρηπίδας».
Αυτή η απόφαση σέβεται τη Συνθήκη Ειρήνης και Φιλίας που υπεγράφη και από τις δύο χώρες το 1984 και εγκρίθηκε από την Επιτροπή του ΟΗΕ.
Με αυτόν τον τρόπο, «καθορίστηκε ένα οριστικό και υποχρεωτικό θαλάσσιο όριο σύμφωνα με το Convemar», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής.
«Ούτε η παρουσίαση ούτε η απόφαση της Επιτροπής αμφισβητήθηκαν από τη Χιλή», πρόσθεσε στη δήλωσή της.
Τον Μάρτιο του 2017, η Αργεντινή πρόσθεσε 1.663 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο θαλάσσιο έδαφός της αφού έλαβε τη συγκατάθεση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο μιας αξίωσης που εκκρεμούσε από το 2016.