Κόσμος

Οι Ισραηλινοί τα ''χώνουν'' σε Τουρκία-Κίνα-Ιδού οι επιπτώσεις του ''Δρόμου του Μεταξιού''

Το θερμικό εργοστάσιο Hunutlu στην Τουρκία, το οποίο αποτελεί μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt Road (BRI), βρίσκει σε αντίθεση τους περιβαλλοντολόγους. Το έργο λέγεται ότι είναι επιζήμιο για το περιβάλλον, αναφέρουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ''καρφώνουν'' ξεκάθαρα τα σχέδια Τουρκίας-Κίνας.

Υπήρξαν εκστρατείες μη κερδοσκοπικών οργανώσεων καθώς και διαδικτυακών ομάδων κατά του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες λένε ότι θα οδηγήσουν σε επιπλέον 2.000 πρόωρους θανάτους στα τουρκικά Άδανα, καθώς ο θερμικός σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τη βιοποικιλότητα , γεωργική παραγωγή και κλίμα. Είπαν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας εισαγόμενο άνθρακα δεν θα βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες.

Τώρα, μια ομάδα περισσότερων από 20 διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων ζήτησε από την Κίνα να σταματήσει τη χρηματοδότηση του έργου. Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας, η Τράπεζα της Κίνας και η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας έχουν επεκτείνει την οικονομική υποστήριξη του έργου ενέργειας που θα παράγει 1.320 MW ηλεκτρικής ενέργειας.

"Λαμβάνοντας υπόψη την αντίθεση της κοινότητας στο έργο, καθώς και την έλλειψη νομικής συμμόρφωσης, ζητούμε με σεβασμό από τους χρηματοδότες του εργοστασίου άνθρακα Emba Hunutlu να αποσύρουν κάθε οικονομική υποστήριξη από το έργο", ανέφερε η ομάδα. «Πιστεύουμε ότι η αθροιστική βιοποικιλότητα, το περιβάλλον, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κλίμα και τα θέματα ευθυγράμμισης πολιτικών εγείρουν σοβαρές κόκκινες σημαίες για τη συμμετοχή του ιδρύματός σας σε αυτό το έργο».

Επίσης, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα απελευθερώνει λύματα στη θάλασσα, τα οποία θα έχουν θερμοκρασία 7 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το θαλασσινό νερό. Αυτό θα οδηγήσει τη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας έτσι θανατηφόρο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα τις χελώνες Loggerhead Sea και τις Green Seaturtles - και οι δύο ταξινομημένες ως απειλούμενες από το IUCN.
         
Η παραλία Sugözü, όπου θα κατασκευαστούν θερμικοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας Hunutlu και βοηθητικά έργα όπως σιλό, λιμάνι, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους ωοτοκίας για θαλάσσιες χελώνες στην Τουρκία.

Η Τουρκία έλαβε δάνειο 1,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τρεις κινεζικές τράπεζες για την κατασκευή του έργου.
Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάζεται από την EMBA, Electricity Production, στην οποία η Κίνα κατέχει μερίδια 78 %. 


Μια έκθεση του WWF και της Sustainable Economics and Finance Association (SEFiA) ισχυρίστηκε ότι το έργο μπορεί να καταστεί οικονομικά μη βιώσιμο λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η εισαγωγή άνθρακα.

Παρά τις εκκλήσεις για βιώσιμες και πράσινες επενδύσεις, η Κίνα φέρεται να είναι ηγέτης στη χρηματοδότηση παγκόσμιων μονάδων άνθρακα. Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης δήλωσε ότι η Κίνα έχει επεκτείνει την υποστήριξή της σε πάνω από το 25 % όλων των μονάδων άνθρακα που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο. «Η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από κινεζικές τράπεζες πολιτικής και κρατικές εμπορικές τράπεζες, με τις κινεζικές SOE (κρατικές επιχειρήσεις) να ενεργούν όχι μόνο ως εργολάβοι κατασκευών αλλά και ως συν-διαχειριστές και ιδιοκτήτες…

Αυτά τα έργα απειλούν να κλειδώσουν τις χώρες υποδοχής σε δαπανηρές υποδομές υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ακριβώς τη στιγμή που το κόστος της καθαρής ενέργειας από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια πέφτει κάτω από αυτό της ενέργειας από άνθρακα. Τα έργα είναι επίσης εσφαλμένα ευθυγραμμισμένα με τις πράσινες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή».

Τώρα, πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες ενάντια στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Χουνουτλού στην Τουρκία. Δέκα περιβαλλοντικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του WWF Τουρκίας και της CAN Europe, ξεκίνησαν μια καμπάνια με τίτλο «Fresh air for Adana» (#AdanayaTemizHava), ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να κλείσει το εργοστάσιο. Είπαν ότι η κατασκευή του σταθμού παραγωγής ενέργειας υπό την ηγεσία της Κίνας ξεκίνησε χωρίς επανεξέταση των επιπτώσεων στην υγεία και αθροιστική μοντελοποίηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI) δήλωσε ότι το BRI «διαιωνίζει ένα μοντέλο έντασης άνθρακα και ρύπανσης» αντί να βοηθήσει τη χώρα να απογαλακτιστεί από την εξάρτησή της από τη βαριά βιομηχανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ