Πάνω από 20 περιοχές του πλανήτη κινδυνεύουν από ακραίας μορφής πείνας τους επόμενους μήνες.
Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες της ανθρωπότητας, αυτός της επισιτιστικής ανασφάλειας έχει μεγαλώσει δραματικά τα δύο τελευταία χρόνια και τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ απευθύνουν δραματική έκκληση βοήθειας. Η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση του αριθμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση φαγητού και νερού.
Σύμφωνα με το Ratpack.gr το 2020 αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα περίπου 155 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, 20% περισσότεροι σε σχέση με το 2019 και από αυτούς, τα 41 εκατομμύρια βρίσκονται στο φάσμα του λιμού, κυρίως σε περιοχές της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Η πανδημία ήρθε να προστεθεί στα δεινά που μπορεί να προκαλέσει πείνα λόγω των δυσκολιών που έχουν παρουσιαστεί στις μεταφορές, αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες.
Οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές είναι η κύρια πηγή του κακού και οι αποστολές του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων αναλαμβάνουν την παροχή βοήθειας που μπορεί να είναι με απευθείας αποστολή τροφίμων ή συμμετοχή σε έργα υποδομής και βοήθεια για να γίνουν πιο αποδοτικές οι καλλιέργειες.
Η συμμετοχή στην αναβάθμιση των υποδομών και η παροχή βοήθειας έχει σχεδόν παγώσει λόγω της πανδημίας. Η αποστολή τροφίμων καθυστερεί λόγω των περισσότερων διασυνοριακών ελέγχων και της κατάρρευσης σε αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές.
Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγαλύτερης διάρκειας ξηρασίες σε περιοχές που ήδη πλήττονται από αυτές, αλλά και πλημμύρες που και αυτές καταστρέφουν καλλιέργειες. Οι οργανώσεις του ΟΗΕ απευθύνουν έκκληση σε πρώτη φάση για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων μεταξύ κρατών για να σωθεί κάπως η κατάσταση καθώς οι επόμενοι 4 μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι.