Κόσμος

Εμανουέλ Μακρόν: Ποια είναι τα σχέδια του για τα σχολεία

Επειδή η κατάσταση με τη μετάλλαξη Δέλτα λαμβάνει όλο και πιο απειλητικές διαστάσεις σε όλη τη Ευρώπη, το γαλλικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως τα σχολεία σε όλη την επικράτεια θα χαρακτηριστούν με τις τέσσερις διαβαθμίσεις (πράσινη, κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη) αναλόγως της διάδοσης του κορονοϊού στην περιοχή και των κρουσμάτων που θα έχουν εντοπιστεί.

Για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (12-17 ετών) δεν θα ισχύσει το «πιστοποιητικό υγείας», όμως το σχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν είναι ο εμβολιασμός όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών έως το τέλος Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, προσθέτοντας ότι θα γίνονται συνεχώς τεστ κάθε εβδομάδα σε όλα τα σχολεία και επιπλέον θα είναι υποχρεωτική η μάσκα μέσα στις αίθουσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασικός στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν τα σχολεία και να εμβολιαστούν οι μαθητές.

Ακόμη και αν βρεθούν κρούσματα σε σχολείο, η διδασκαλία θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά με τους εμβολιασμένους μαθητές και με έκτακτα μέτρα ασφάλειας (το 50% των μαθητών αν το επίπεδο μετάδοσης φθάσει στο κόκκινο), ενώ οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα από το σπίτι μέσω Διαδικτύου.

Στο Δημοτικό και στα Νηπιαγωγεία, τα μέτρα θα είναι διαφορετικά, καθώς τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν εμβολιάζονται (τουλάχιστον, όχι ακόμη). Αν βρεθούν κρούσματα, το σχολείο θα κλείσει μία εβδομάδα και η διδασκαλία θα γίνει διαδικτυακά.

Τα σχολεία θα λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα για τους μεγαλύτερους μαθητές, που θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο με τη σύμφωνη γνώμη γονέων και κηδεμόνων.

Οσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Υγείας είπε ότι στόχος είναι μέσα σε δύο μήνες να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των δασκάλων και καθηγητών – μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 80% των εκπαιδευτικών. Για τους δασκάλους δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός προς το παρόν, αλλά θα εξεταστεί και πάλι το ζήτημα λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Τα μέτρα για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από το αντιεμβολιαστικό «κίνημα», το οποίο προσπαθεί να καθοδηγήσει η Ακροδεξιά στη Γαλλία, οργανώνοντας διαμαρτυρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γαλλικές αρχές, εν τω μεταξύ, εκφράζουν εμμέσως ενόχληση για τη διατήρηση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Βρετανία. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς υπεραμύνθηκε του μέτρου, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης των μεταδοτικών παραλλαγών («Βήτα» και «Δέλτα») του κορονοϊού. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τους περιορισμούς της καραντίνας ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τη Γαλλία, αν και απέσυρε αυτό το μέτρο για τους ταξιδιώτες από ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί λίστα». Η Γαλλία χαρακτήρισε μεροληπτικά τα μέτρα καραντίνας που διατήρησε η Βρετανία μόνο για τη χώρα αυτή. Η παραλλαγή «Βήτα», την οποία φοβάται η Βρετανία, εντοπίστηκε στη νήσο Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, που αποτελεί γαλλική κτήση.

Και η Γερμανία, όμως, επιβάλλει περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Από την Κυριακή, όλοι όσοι φθάνουν στη Γερμανία από το εξωτερικό θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης. Εξαιρούνται όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο και τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Οσοι έρχονται από «περιοχή υψηλού κινδύνου» και δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 10 ημερών, η οποία θα λήξει με αρνητικό τεστ. Οι παραβάτες των μέτρων αυτών θα αντιμετωπίσουν υψηλό πρόστιμο που θα φθάνει τις 25.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...