Από το...καλό στο...καλύτερο πάει η Γαλλική-κατά τα άλλα- Δημοκρατία! Κάθε μέρα προκύπτει και μια είδηση που αποκαλύπτει την μέγγενη του κράτους απέναντι στους αντιφρονούντες. Μετά την χθεσινή πληροφορία για τις λίστες ανεμβολίαστων που θα γίνουν φειγ βολάν η κυβέρνηση αποφασίζει να οργανωθεί μια ειδική “καταδρομική” υπηρεσία για να καταπολεμήσει το κύμα του "μίσους στο Διαδίκτυο"
Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CNCDH) συνιστά, στην ετήσια έκθεσή της για τον ρατσισμό που υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό Jean Castex, να συσταθεί ένα σώμα κατά του cyberstalking.
Πρόκειται για μια χωροφυλακή για το «διαδικτυακό μίσος» ...
Αναλυτικότερα, σήμερα, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNCDH) κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό που συρρέουν στο Διαδίκτυο. "Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να πολεμήσουμε καλύτερα" ενάντια στον "ρατσισμό και τον αντισημιτισμό" , που είναι εδώ στη "ρητορική μίσους που μεταδίδεται στο Διαδίκτυο" , υπογραμμίζει το CNCDH στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με την "κατάσταση προόδου" του ρατσισμού στη Γαλλία , η οποία παραδόθηκε την Πέμπτη. "Αυτό μερικές φορές αντιπροσωπεύει αρκετές εκατοντάδες μηνύματα ανά ημέρα" στα κοινωνικά δίκτυα, εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής, Jean-Marie Burguburu.
Το CNCDH καλεί συνεπώς το κράτος να δημιουργήσει έναν νέο ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα Διαδικτύου στη Γαλλία, που θα είναι υπεύθυνος ιδίως για την πρόληψη της ρητορικής μίσους και την επιβολή υποχρεώσεων (συγκεκριμένα μετριοπάθεια και έλεγχος) στις πλατφόρμες του Διαδικτύου.
Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται την επομένη της απόφασης στην υπόθεση Μίλα, όπου έντεκα νέοι καταδικάστηκαν την Τετάρτη σε τέσσερις έως έξι μήνες ποινής φυλάκισης με αναστολή για cyberstalking , απόφαση που χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του "lynching 2.0" . Η υπόθεση αφορούσε ια 16χρονη που δέχτηκε απειλές για τη ζωή της επειδή εξέφρασε την απέχθειά της προς τη θρησκεία και το Ισλάμ.
Επίσης την Τρίτη, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ερευνά ρατσιστικά tweets που στοχεύουν παίκτες της γαλλικής ομάδας μετά τον αποκλεισμό τους από το EURO 2020. Κάποιος για παράδειγμα φέρεται να έχει αποκαλέσει τον Kylian Mbappé, που έχασε το κρίσιμο πέναλτι εναντίον της Ελβετίας, του «βρωμονέγρο» που «αξίζει να πάρει εκατό μαστιγώματα και να μεταπωληθεί στη Λιβύη» .
Σύμφωνα με την έκθεση του CNCDH «ορισμένες ρατσιστικές ή ξενοφοβικές προκαταλήψεις» «παραμένουν δυναμικά» στη Γαλλία, ακόμη και αν υποχωρούν από χρόνο σε χρόνο. Μεταξύ των δημοφιλέστερων τέτοιων απόψεων είναι πως το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «πολλοί μετανάστες έρχονται στη Γαλλία μόνο για να επωφεληθούν από την κοινωνική προστασία» , το 59% ότι «το Ισλάμ είναι μια απειλή κατά της ταυτότητας της Γαλλίας» και το 58% ότι “οι Ρομά ζουν κυρίως από κλοπή και εμπορία”.