Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το παρελθόν, είχε δημιουργήσει την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», ένα σχέδιο που απώτερο σκοπό είχε, να τραβήξει πρώην Σοβιετικά κράτη στην τροχιά των Βρυξελλών και μακριά από τη Ρωσία, όπου η Λευκορωσία είχε προσχωρήσει.
Μετά και τα τελευταία γεγονότα στη Λευκορωσία, με τον Λουκασένκο, να κατηγορεί ανοικτά τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος και τις κυρώσεις που επεβλήθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα, ο Πούτιν δίνει μια «πληρωμένη» απάντηση στην Δύση.
Καθώς η Λευκορωσία τελειώνει τη συνεργασία με την ΕΕ, το Μινσκ σχεδιάζει να συγχωνεύσει, το φορολογικό σύστημα με τη Ρωσία και να δημιουργήσει κοινές αγορές ενέργειας και μεταφορών.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε, την ίδια ημέρα που η Λευκορωσία ανακοίνωνε, ότι θα αποσυρθεί από την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι γείτονες Ρωσία και Λευκορωσία, σκοπεύουν να εμβαθύνουν περαιτέρω τους στενούς οικονομικούς τους δεσμούς, δημιουργώντας πολλαπλές ολοκληρωμένες αγορές και συνεργαζόμενοι για την ενοποίηση ζωτικής σημασίας φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας», αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Μινσκ στη Μόσχα.
Ο Βλαντιμίρ Σεμάσκο, ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Ρωσία, εξήγησε τη Δευτέρα ότι το ζευγάρι των χωρών εργαζόταν για να ενώσει τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, και θα έκανε επίσης σχέδια για μετάβαση σε μια κοινή βιομηχανική και γεωργική πολιτική.
Τα δύο έθνη, αναμένουν να το έχουν ολοκληρώσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022.
Το Μινσκ και η Μόσχα, αποτελούν μέρος του λεγόμενου Κράτους της Ένωσης από το 1999, όταν ο σημερινός ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, υπέγραψαν συνθήκη και συμφώνησαν να ξεκινήσουν την ένταξη.
Σύμφωνα με το κείμενο του εγγράφου, τα δύο έθνη, σχεδίαζαν να δημιουργήσουν ένα κοινό κοινοβούλιο, δικαστήριο και υπουργικό συμβούλιο.
Έκτοτε, η ενοποίηση συζητείται τακτικά, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος, στρατιωτικού και τελωνειακού χώρου. Ωστόσο, 22 χρόνια αργότερα, πολλές από αυτές τις ιδέες δεν έχουν ακόμη αποφέρει καρπούς.
«Έχουν ήδη γίνει πολλά [για να ενσωματωθούν] στην κοινωνική πολιτική, την οικονομική πολιτική, την άμυνα και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Semashko στο κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης της Belarus. «Σήμερα, έχουμε φτάσει πραγματικά τη στιγμή, που πρέπει να ενισχύσουμε τα οικονομικά θεμέλια της ένωσης της Λευκορωσίας και της Ρωσίας».
Ο πρέσβης σημείωσε ότι οι δύο χώρες, θα εργαστούν για την ολοκλήρωση 28 τομέων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα επικεντρωθούν επίσης, στην ενοποίηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.
«Βρισκόμαστε τώρα σε ένα θεμελιωδώς νέο στάδιο» , σημείωσε, εξηγώντας ότι ο κύκλος εργασιών της Λευκορωσίας-Ρωσίας είχε αυξηθεί κατά 30% τον τελευταίο χρόνο. Το Μινσκ, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μόσχας.
Είναι γνωστό ότι έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό, η περαιτέρω ένταξη της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, με τον Πρόεδρο Λουκασένκο και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να επιστρέφουν τακτικά στο θέμα.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά, μετά την αναταραχή στη Λευκορωσία μετά από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους και το επακόλουθο δυτικό ενδιαφέρον, για συνεργασία με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται, ότι ήταν η πραγματική νικήτρια του διαγωνισμού.
Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε, ότι είναι θέμα χρόνου η αφομοίωση της Λευκορωσίας από την Ρωσία, καθώς νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας Ρόμαν Γκόλοβενκο αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Μινσκ "εισέρχονται στην τελική ευθεία».