Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικοί ''κεραυνοί'' για το Κανάλι της Κων/πολης: ''Ο Ερντογάν εξυπηρετεί το σχέδιο των ΗΠΑ''

Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη Ρωσία είναι η επέκταση της Τουρκίας στα νότια σύνορά της μαζί με το κανάλι της Κωνσταντινούπολης και τα σχέδια Ερντογάν με τις Συνθήκες. 

Το "φαραωνικό" σχέδιο του Ερντογάν για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης και κατά συνέπεια η κατάργηση της Σύμβασης του Μοντρέ, βρίσκει σκληρή αντίσταση από τη Μόσχα, σε σημείο που οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμη ρήξη.  

Τι αναφέρουν οι Ρώσοι: 
   


''Tι θα γίνει με την Σύμβαση του Montreux, όπου ρυθμίζει τη μετάβαση προς τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων; Η Τουρκία δεν έχει οικονομικό συμφέρον με την εν λόγω Σύμβαση, καθώς η ναυσιπλοϊα είναι ελεύθερη. 

Τον Απρίλιο, Τούρκοι ναύαρχοι έστειλαν επιστολή, όπου ανέφεραν πως είναι κατά της απόσυρσης από την Σύμβαση. Αμέσως μετά, με εντολή Ερντογάν είχαμε συλλήψεις ναυάρχων.''

Τι αναφέρει η Άγκυρα όμως;
 
''Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση του Montreux και ταυτόχρονα αυξάνει την επιρροή της Άγκυρας''. 

Με άλλα λόγια, οι τουρκικές αρχές θέλουν να μας πουν ότι το έργο δεν σχετίζεται με τη Σύμβαση, καθώς η κατασκευή είναι τεχνητή.  

''Οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας δεν εγκρίνουν την κατασκευή, με εξαίρεση την Ουκρανία και τη Γεωργία, οι οποίες θα ήθελαν να αυξήσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στη περιοχή'', δήλωσε ο Amur Hajiyev, ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Σύγχρονης Τουρκίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

''Η τουρκική ηγεσία θα ήθελε να καταστήσει ένα έργο ελκυστικό για τις χώρες της Δύσης και της Μαύρης Θάλασσας. Ταυτόχρονα, όμως, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν επιθυμούν αυτό το έργο. Η Μόσχα δεν θέλει οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας και ειδικά το ΝΑΤΟ,  να παρακάμψουν τη Σύμβαση'', προσθέτει ο Hajiyev.     

''Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν διαφορετική άποψη. Αναφέρουν πως οι διατάξεις της Σύμβασης του Montreux είναι ξεπερασμένες''. Και, όπως σημειώνει ο ειδικός, προσπαθούν να αυξήσουν την παρουσία τους στη Μ. Θάλασσα.

''Το νέο Κανάλι δεν συμφέρει την Ρωσία. Η Τουρκία από την άλλη, θέλει να καταργήσει τη Σύμβαση του Montreux. Βέβαια δεν είναι εύκολο να γίνουν αλλαγές πλέον. ''Αυτό απαιτεί ένα διεθνές συνέδριο, όπου πρέπει οι χώρες που ψήφισαν υπέρ της Σύμβασης να αλλάξουν την ψήφο τους. Η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει ποτέ, και οι άλλοι συμμετέχοντες είναι απίθανο να το θέλουν'', υποστηρίζει ο Gudev.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ