Ένα κορυφαίο think tank, ισχυρίστηκε ότι η Κίνα αυξάνει σταθερά την επιρροή της στα Ηνωμένα Έθνη, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αυξημένης χρηματοδότησης, τοποθετώντας στρατηγικά τους βασικούς αξιωματούχους της και επιλέγοντας τους πιο σημαντικούς οργανισμούς και φορείς που θα ηγηθούν.
Στη μελέτη του, το Gateway House εντόπισε την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, τους σχετικούς οργανισμούς και τους πολυμερείς οργανισμούς που δεν επηρεάζουν τα ΗΕ.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η Κίνα κατέχει δεσπόζουσα θέση σε πολλούς κρίσιμους πολυμερείς φορείς, τόσο σε προσωπικό όσο και σε χρηματοδότηση. Οι πιο σημαντικοί είναι η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO).
Οι σύνδεσμοι είναι προφανείς. Η ITU θέτει παγκόσμια πρότυπα τηλεπικοινωνιών - όπου η Huawei της Κίνας είναι ένας σημαντικός παίκτης.
Το UNIDO δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει τη βιομηχανοποίηση στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Κίνα συνέδεσε αμέσως την UNIDO με την πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), την οποία υποστηρίζει τώρα η UNIDO.
Η θέση της Κίνας στο ICAO, η οποία καθορίζει πρότυπα αεροναυτιλίας και ασφάλειας, εξασφάλισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ταϊβάν αποκλείστηκε από όλες τις συζητήσεις - όπως ακριβώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στον οποίο η Κίνα έχει δυσανάλογη επιρροή.
Ενώ ο κόσμος ασχολήθηκε με το άνοιγμα της κινεζικής εσωτερικής αγοράς, η Κίνα πέρασε χρόνια προετοιμάζοντας να κυριαρχήσει και να αφήσει το σημάδι της στο εξωτερικό παγκόσμιο σύστημα.