Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει σύντομα να εγκρίνει νόμο για την κύρωση της Συνθήκης για τη Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν, γιατί αλλιώς υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα του.
Η Συνθήκη αυτή υπογράφηκε στο Nur-Sultan στις 16 Οκτωβρίου 2020 για 10 χρόνια και το έγγραφο είναι πολύ σημαντικό για τη Μόσχα, καθώς διασφαλίζει την κοινή ασφάλεια στην περιοχή. Ωστόσο, η πολιτική του Καζακστάν και οι στενές επαφές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρές ασυνέπειες στη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.
Η συγκατάθεση του Καζακστάν για την εγκατάσταση στο έδαφός του των στρατιωτικών δυνάμεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν, μπορεί να αποτελέσει μεγάλη έκπληξη για τη Ρωσία, προειδοποίησε ο Διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού Σεργκέι Νάρυσκιν.
Το Καζακστάν διατηρεί ενεργές επαφές με το ΝΑΤΟ και μάλιστα σχεδιάζει να διεξάγει τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος του τον Ιούλιο του 2021 με τη συμμετοχή στρατευμάτων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εδώ δεν ασχολούνται ακριβώς με την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, γράφει η εφημερίδα.
"Δεν θα εκπλαγώ αν ο αμερικανικός στρατός σύντομα εμφανιστεί ξανά στην πόλη Arys του Καζακστάν, όπου είναι η διασταύρωση δύο σημαντικών σιδηροδρομικών γραμμών: Trans-Aral Railway και Turkestan-Siberia Railway και αν δεν θα υπάρχουν μόνο μηχανικοί, σκαπανείς και και άλλοι ειδικοί, όπως για παράδειγμα μέλη μυστικών υπηρεσιών, διαβιβαστές, αεροπορικές δυνάμεις, αντιαεροπορικές δυνάμεις, "είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Συνταγματάρχης Σαμίλ Γκαρέεφ στη Nezavisimaya Gazeta.
"Είναι ωφέλιμο για τους Αμερικανούς να έχουν τις δικές τους μονάδες σε αυτήν την περιοχή μακροπρόθεσμα. Και υπάρχει ο φόβος ότι η ηγεσία του Καζακστάν δεν θα αντιταχθεί έντονα σε αυτό", πιστεύει ο ειδικός.
"Πιστεύω ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Καζακστάν μέσω αλληλεπίδρασης με την Κίνα. Το Πεκίνο ενδιαφέρεται να ενισχύσει την επιρροή του στην Κεντρική Ασία", δήλωσε επίσης ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Συνταγματάρχης Νικολάι Σούλγιν στην εφημερίδα.
Υπενθυμίζουμε ότι η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal,κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες ένα χαρακτηριστικό άρθρο με τίτλο "Afghan Pullout Leaves U.S", στο οποίο ουσιαστικά ψάχνει για άλλα μέρη για να σταθμεύσουν τα αμερικανικά στρατεύματά, διερευνώντας επιλογές που το Πεντάγωνο έχει, προκειμένου να συνεχίζει να ασκεί στρατιωτικό ρόλο στο Αφγανιστάν.
Το άρθρο αναφέρει τρεις επιλογές: είτε εγκαθιστώντας το στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό των ΗΠΑ προερχόμενο από το Αφγανιστάν σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, είτε συγκεντρώνοντάς τα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στον Περσικό Κόλπο συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή της Ντόχα, Κατάρ, και σε πάνω από δώδεκα άλλες βάσεις σε χώρες από το Κουβέιτ ως το Ομάν, είτε χρησιμοποιώντας αεροπλανοφόρα και τις ομάδες κρούσης τους για προβολή ισχύος στο έθνος της Νότιας Ασίας.
Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας που αναφέρονται στο κομμάτι ως προοπτικές εγκατάστασης σε χώρες της Κεντρικής Ασίας ήταν το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Zalmay Khalilzad, επισκέφθηκε και τις δύο χώρες πρίν από 3 εβδομάδες περίπου . Υπόψιν ότι ο Khalilzad ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2004-2005, πρέσβης στο Ιράκ από το 2005-2007 και πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη από το 2007-2009.
Η τοποθέτηση, ή όπως θα φανεί αργότερα, η επανατοποθέτηση του στρατού των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία θα ανταγωνίζεται άμεσα τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα. Από τις πέντε πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία, το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν συνορεύουν με την Κίνα και το Καζακστάν συνορεύει τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία.
Η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος εμπλέκονται όλοι στην επιλογή της επιλογής της Κεντρικής Ασίας. Το προσωπικό που θα αναπτυχθεί εκεί ή στον Περσικό Κόλπο θα αποτελείται από 25.000-30.000 στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Το κύριο πλεονέκτημα της Κεντρικής Ασίας είναι η εγγύτητα με το Αφγανιστάν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιλέγουν να αναπτύξουν εκεί στρατεύματα, να χρησιμοποιήσουν drone και να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό για χρήση .
Από ότι τελικά διαφαίνεται το Καζακστάν λόγω του γεγονότος ότι συνορεύει τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, μάλλον προκρίνεται από τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για μετεγκατάσταση των στρατευμάτων τους που αποχωρούν από το Αφγανιστάν.
Εάν τελικά αυτό πραγματοποιηθεί θα είναι μια κίνηση μάτ στη γεωπολιτική σκακιέρα, αφού πλέον χαλάει τα σχέδια σε Ρωσία-Κίνα-Τουρκία
Για μεν Ρωσία, εγκαθιστώντας οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στρατιωτικές δυνάμεις στην αυλή της, σε χώρα που μοιράζεται απευθείας φυσικά σύνορα μαζί της, ουσιαστικά την περισφίγγουν ακόμη περισσότερο, για την Κίνα το αποτέλεσμα είναι εξίσου άσχημο, αφού έτσι θα ελέγχεται η βόρεια διαδρομή του "δρόμου του μεταξιού" από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τέλος για την Τουρκία θα είναι πολύ κακή εξέλιξη, αφού θα περιορίσει τις βλέψεις της προς τις τορκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας αλλά και πρός Κίνα-Ρωσία σημαντικότατα.