Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο εκδιώχθηκε από τη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας ο Rawiri Waititi, ένας από τους δύο ηγέτες του κόμματος των Μαορί καθώς εν μέσω μιας έντονης συζήτησης για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων χόρεψε χάκα, τον παραδοσιακό χορό της φυλής του.
Η αντίδραση του ηγέτη του κόμματος προήλθε ύστερα από εβδομάδες συζητήσεων για την υγειονομική ατζέντα, με την Κυβέρνηση να αποφασίζει για ανεξάρτητες και ξεχωριστές υγειονομικές παροχές στη φυλή των Μαορί, η οποία θεωρείται πως έχει την χειρότερη αντιμετώπιση και συστήματα υγείας από τις υπόλοιπες εθνικές κοινότητες, όπως αναφέρει το cnn.gr.
«Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνει χώρα μία ρατσιστική προπαγάνδα και μια ρητορική για τους ιθαγενείς ανθρώπους. Αυτό δεν είναι μόνο προσβλητικό για τους ανθρώπους αυτούς αλλά προσβάλλει και την αξιοπρέπεια της Βουλής».
Ο Τρέβορ Μάλαρντ ζήτησε να προσέχει το πώς εκφράζεται και να σκεφτεί τις ευρύτερες συνέπειες.
Μετά τον πύρινο λόγο του, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του αφαίρεσε τον λόγο κλείνοντάς του το μικρόφωνο, με τον ίδιο να αντιδρά χορεύοντας απόσπασμα από τον παραδοσιακό χορό, για να αποχωρήσει λίγο μετά.
«Αυτό προκαλεί ρατσισμό και χύνει δηλητήριο απέναντι στους Μαορί. Αυτή την προπαγάνδα δεν θα την υποστηρίξουμε» ανέφερε αργότερα ο Waititi στους δημοσιογράφους: «Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί συνεχώς τους Μαορί για να κερδίσει ψήφους από τους άλλους ψηφοφόρους».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Waititi είχε απομακρυνθεί και πάλι από τη Βουλή επειδή δεν φορούσε γραβάτα. Τότε είπε ότι είχε επιλέξει να φορέσει μια «αποικιακή θηλιά» (πράσινη πέτρα στη θέση της γραβάτας) και εν συνεχεία ο κανόνας της Βουλής για τον απαίτηση της γραβάτας άλλαξε.
Το χάκα, ένας τελετουργικός πολεμικός χορός που πραγματοποιείται πριν από εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων αγώνων ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, ενέχει το στοιχείο της πρόκλησης προς τους αντιπάλους με την χαρακτηριστική κραυγή πριν από τη μάχη.
Οι Μαορί, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, στερήθηκαν μεγάλο μέρος της γης τους κατά τον αποικισμό της χώρας από τη Βρετανία.
Χιλιάδες Μαορί διαμαρτύρονται για τα αστικά και κοινωνικά δικαιώματά τους τα τελευταία χρόνια, ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.