Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το"βαθύ" κράτος του Ερντογάν! Το σκάνδαλο με τα «γκρίζα διαβατήρια»

Το σκάνδαλο των διαβατηρίων της Τουρκίας μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνο από ό,τι φανταζόμαστε. Στο εσωτερικό της χώρας, η υπόθεση είναι ένα ακόμη σημάδι ότι το οργανωμένο έγκλημα τροφοδοτεί τη διαφθορά. Στη διεθνή σκηνή, η Τουρκία αναμένεται να αντιμετωπίσει περισσότερες κριτικές και δικαστικές υποθέσεις για λαθρέμπορους, όπως αναφέρει το al-monitor.com.

Τον Απρίλιο, αυτό που έγινε γνωστό ως «σκάνδαλο του γκρίζου διαβατήριου» έθεσε έναν νέο γύρο ερωτήσεων σχετικά με την έκταση της επίσημης διαφθοράς στην Τουρκία. Τα γκρι διαβατήρια είναι προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα που παρέχονται σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να εκπροσωπήσουν την Τουρκία. Οι περισσότερες χώρες γνωρίζουν ότι ο γκρίζος κάτοχος διαβατηρίου εκτελεί επίσημα καθήκοντα και θα επιστρέψει σύντομα στην χώρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σκάνδαλο αποκάλυψε ότι αυτά τα διαβατήρια πωλήθηκαν σε άτομα των οποίων ο κύριος στόχος ήταν να αναζητήσουν καταφύγιο στη Δυτική Ευρώπη. Μετά από εβδομάδες ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu ενημέρωσε το κοινό ότι από το 2018, σε 19 διαφορετικές πόλεις οι δημοτικές κυβερνήσεις διοργάνωσαν ταξίδια στην Ευρώπη όπου «804 άτομα δεν επέστρεψαν στην Τουρκία μετά τη λήξη των διαβατηρίων τους». Ο Σόγλου δήλωσε επίσης ότι ξεκινούν έρευνες σε διαφορετικά επίπεδα και οι δημοτικές κυβερνήσεις απαγορεύετε να υποβάλλουν αίτηση για γκρίζα διαβατήρια.

https://www.youtube.com/watch?v=CSmOHWmVvVo

Η κλίμακα του σκανδάλου, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από τα αρχικά στοιχεία του Σόγλου. Μερικοί από τους δραπέτες μίλησαν στον Τύπο με γνώμονα να σεβαστεί η ανωνυμία τους. Η Al-Monitor μίλησε με τρεις πηγές σε διαφορετικές πόλεις της ΕΕ. Όλοι επιβεβαίωσαν ότι μπήκαν στη ζώνη Σένγκεν με γκρίζα διαβατήρια, αλλά έπειτα έπρεπε να τους παραδώσουν πίσω στους διοργανωτές της αποστολής. Οι δημοσιεύσεις των υποθέσεων αυτών είναι σύμφωνες με όσα ανέφεραν και άλλοι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη και στην Τουρκία. Τα διαβατήρια επιστράφηκαν στην Τουρκία και πιθανότατα σφραγίστηκαν. Ένας ανώτερος γραφειοκράτης που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας εξήγησε ότι «αν εξαφανίζονταν τα γκρίζα διαβατήρια των ανθρώπων που ταξιδεύαν ως μέρος μιας πολιτιστικής εκδρομής, το σκάνδαλο δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για τέσσερα έως πέντε χρόνια».

Ένας από τους δραπέτες που είχε πληρώσει πάνω από 8.000 ευρώ στα τέλη του 2018 είπε στο Al-Monitor, «Έφυγα από την Τουρκία επειδή απέφυγα την στρατιωτική θητεία και είμαι Κούρδος. Έψαχνα τρόπους για βγω έξω από τη χώρα έστω και παράνομα. Τότε άκουσα στο Μπίνγκολ (μια ανατολική επαρχία της Τουρκίας) ότι υπάρχει ένα μέρος όπου μπορείτε να πληρώσετε και θα ταξιδέψετε σαν κυβερνητικός υπάλληλος. Αρχικά, δεν ήξερα τι σημαίνει γκρίζο διαβατήριο και σκέφτηκα ότι πρέπει να είναι τέχνασμα. Ωστόσο, έλεγξα και μίλησα με τέσσερις διαφορετικούς Κούρδους που έφυγαν από την Τουρκία χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο. Το ταξίδι μας οργανώθηκε αρχικά ως θρησκευτική πολιτιστική εκδρομή. Αλλά αργότερα μάθαμε ότι η Diyanet (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) ήταν υπό διερεύνηση, οπότε μας παράκαμψαν σε μια διαφορετική [μη κυβερνητική οργάνωση].

Αν και οι μεμονωμένες ιστορίες διαφέρουν, υπάρχουν κοινά σημεία. Αυτά τα γκρίζα διαβατήρια ήταν πραγματικά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος βαθμός συνεργασίας με διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των αιτούντων και την παροχή διαβατηρίων. Συμμετείχαν επίσης ηθοποιοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μερικοί από αυτούς τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι οι διοργανωτές αυτών των εκδρομών τους έδωσαν δώρα και ότι πίστευαν ότι έκαναν «καλή πράξη» στέλνοντας όλους τους ταραχοποιούς έξω από τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι εγκληματίες και όσοι πιθανώς συνδέονταν με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και το κίνημα Gulen χρησιμοποίησαν επίσης αυτήν τη μέθοδο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν έρευνα στο τουρκικό κοινοβούλιο, αλλά οι ψήφοι του AKP και του Εθνικιστικού Κινήματος το απέρριψαν. Αν και αξιωματούχοι του AKP ισχυρίστηκαν ότι ορισμένοι από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης συμμετείχαν επίσης σε αυτό το σκάνδαλο, δεν υπήρχαν περαιτέρω πληροφορίες. Η απόρριψη των κυβερνητικών κομμάτων από μια κοινοβουλευτική έρευνα, δηλώνει ολοφάνερα ότι στο σκάνδαλο εμπορίας ανθρώπων με τα γκρίζα τουρκικά διαβατήρια, ενδέχεται να περιλαμβάνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους και κυβερνητικά στελέχη. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα κανάλια υπέρ του ΑΚΡ κατηγόρησαν αρχικά το σκάνδαλο σε ιδιωτικά τουριστικά πρακτορεία.

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτού του σχεδίου εμπορίας ανθρώπων με συμμετοχή πολιτικών του ΑΚΡ, κυβερνητικών υπηρεσιών, του Υπουργείου Εσωτερικών και των ΜΚΟ;

Πρώτον, ένα τόσης μεγάλης κλίμακας σύστημα εμπορίας ανθρώπων που εκτελείτε για τουλάχιστον τρία χρόνια με εμπλεκόμενους πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους, βλάπτει τη φήμη της Τουρκίας παγκοσμίως. Βλάπτει όλους τους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων και με την πάροδο του χρόνου θα σήμαινε ότι τα διαβατήρια που εκδίδονται από την τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο και ίσως περαιτέρω περιορισμούς.

https://youtu.be/S21oD1R8Bqs

Στην Τουρκία, όσοι προσβάλλουν το διαβατήριο υπόκεινται σε δίωξη. Αυτός ήταν ο επίσημος ισχυρισμός πίσω από τη σύλληψη δύο χρηστών του TikTok στην Τουρκία που έκαναν ένα σατιρικό βίντεο για να δείξουν την απογοήτευσή τους για τους πανδημικούς περιορισμούς ταξιδιού. Εάν η «τιμή» του τουρκικού διαβατηρίου μπορεί να βλάπτει από ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων, φανταστείτε πόση ζημιά πρέπει να έχει προκαλέσει το σκάνδαλο του γκρίζου διαβατηρίου.

Δεύτερον, το ερώτημα που δεν επιτρέπεται να τεθεί στην Τουρκία είναι πόσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε ποιες υπηρεσίες και τάξεις εμπλέκονται; Οι πολιτική αναζήτησαν τα διαβατήρια σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΜΚΟ και διερευνώνται. Τι γίνεται όμως με τις εταιρείες που παρήγαγαν τα διαβατήρια; Πώς δόθηκαν διαβατήρια υπηρεσίας σε άτομα που δεν μπορούσαν καν να πάρουν κανονικό διαβατήριο λόγω των προβλημάτων τους με την τουρκική δικαιοσύνη;

Υπήρξαν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα από τους νομοθέτες της αντιπολίτευσης. Το ένα ήταν ότι δύο Τούρκοι διπλωμάτες στη Γερμανία καλέστηκαν πίσω στην Άγκυρα αφού έστειλαν ένα σημείωμα «φωτιά», σχετικά με τη συμμετοχή γκρίζων διαβατηρίων στην εμπορία ανθρώπων. Οι νομοθέτες ρώτησαν γιατί αυτοί οι διπλωμάτες τιμωρήθηκαν αντί να ανταμειφθούν μετά την αποκάλυψη τους; Μια άλλη δημοσίευση αποκάλυψε έναν κυβερνητικό υπάλληλο που εργαζόταν για τη διεύθυνση μετανάστευσης που διέφυγε στην Ολλανδία χρησιμοποιώντας ένα γκρι διαβατήριο.

Ο Ράιαν Τζίνγκερς, καθηγητής εθνικών υποθέσεων ασφαλείας της Ναυτικής Σχολής του Μοντερέι, δήλωσε στο Al-Monitor: «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν υπήρχε μια οργανωμένη προσπάθεια κέρδους από την παραγωγή γκρίζων διαβατηρίων και υπό ποιανού πρωτοβουλία. Δεν θα έλεγα απαραίτητα ότι αποτελεί απόδειξη ενός καθεστώτος μαφίας. Ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής, μπορεί να είναι συμπτωματικό των μακροπρόθεσμων προβλημάτων στο τουρκικό διοικητικό σύστημα: προσέλκυση ψηφοφόρων, έλλειψη εποπτείας, κακή επαρχιακή διακυβέρνηση. Φυσικά το AKP ήρθε στην εξουσία υπόσχοντας εδώ και 20 χρόνια για αληθοφάνεια και διαφάνεια ως προς την προσέγγιση του προς την κυβέρνηση. «αλλά όλα αυτά έχουν τιναχτεί στον αέρα χρόνια τώρα»

Γνώριζαν οι ανώτεροι αξιωματούχοι για αυτό το σχέδιο και κλείνουν τα μάτια, ή επωφελούνται ενεργά από αυτό; Δεν γνώριζαν τη σημαντικότητα και την έκταση που έχει πάρει το θέμα αυτό; Η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις θα κατεδείκνυε σημαντικά προβλήματα για την αξιοπιστία και την υγεία των κρατικών θεσμών.

Τελευταίο είναι το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες να συζητήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για έλεγχο της μετανάστευσης δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο είχαν ελπίσει. Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει την Άγκυρα να χρησιμοποιεί την κάρτα προσφύγων εναντίον της ΕΕ για να πάρει τις επιθυμίες της. Εάν η κλίμακα αυτής της εμπορίας ανθρώπων αποδειχθεί ότι συνδέεται με υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ΕΕ πληρώνει υψηλότερο τίμημα από ότι έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής. Η Γερμανία έχει ξεκινήσει έρευνες για περίπου 500 πιθανούς ύποπτους στη χώρα.

https://youtu.be/csPIrTGgl1s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ