Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 26,6% των Τούρκων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν το βασικό κόστος διαβίωσής τους, ενώ το 54% δηλώνει ότι μόλις και το καταφέρνουν, όπως ανέφεραν τη Δευτέρα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης
Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη από την κορυφαία εγχώρια εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPoll σε 1.752 άτομα τον Απρίλιο, στην οποία οι άνθρωποι που λένε ότι μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες διαβίωσής τους ανήλθαν στο 17,2% των ερωτηθέντων. Ο αριθμός μειώθηκε κατά 8,8 ποσοστιαίες μονάδες από τον Απρίλιο του 2020, ανέφερε η MetroPoll.
Η πανδημία COVID-19, ο διψήφιος πληθωρισμός και η πτώση της αξίας της λίρας πλήττουν το βιοτικό επίπεδο στην Τουρκία, θέτοντας πολλούς ανθρώπους στη φτώχεια.
Παρόλο που τα τελευταία στοιχεία του TurkStat δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια άνεργοι στην Τουρκία, η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων (DİSK-AR) αμφισβητεί την ακρίβειά της, λέγοντας ότι ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 10 εκατομμύρια.
Τα δεδομένα του Μαρτίου 2021 από τη Συνομοσπονδία Τουρκικών Συνδικάτων (Türk-İş) δείχνουν τη γραμμή πείνας, η οποία αναφέρεται στο ποσό που πρέπει να ξοδέψει μια τετραμελή οικογένεια για βασικά έξοδα τροφίμων, δηλαδή 2.736 TL (330,93 $).
Το όριο φτώχειας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το κόστος ενοικίου και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για μια τετραμελή οικογένεια, είναι 8.912 TL (1.077 $).
Εν τω μεταξύ, ο καθαρός κατώτατος μισθός είναι 2.826 TL (341,8 $), ο χαμηλότερος σε δολάρια ΗΠΑ για έναν μηνιαίο καθαρό ελάχιστο μισθό τα τελευταία 11 χρόνια!
Ο πληθωρισμός στη χώρα αυξήθηκε στο 17,1% τον Απρίλιο από 16,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 3 Μαΐου.
Ο τουρκικός πληθωρισμός υπερβαίνει τις ετήσιες αυξήσεις τιμών σε όλες τις μεγάλες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, εκτός από την Αργεντινή που πλήττεται από την κρίση.
Εξάλλου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσε έκθεση του Απριλίου 2021, η οποία έδειξε ότι η Τουρκία έχει το 14ο υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο με 13,6%. Το ποσοστό αυτό είναι επίσης 6,5 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανέρχεται στο 2,1%.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι τρεις πρώτες χώρες όσον αφορά τα ποσοστά πληθωρισμού είναι η Ιαπωνία, η Ελβετία και ο Παναμάς. Τον Απρίλιο, το ποσοστό πληθωρισμού σε αυτές τις χώρες ήταν μόνο 0,1%.
Παγκοσμίως η Τουρκία κατατάσσεται 14η με το ποσοστό πληθωρισμού 13,6%. Όσον αφορά τις χειρότερες χώρες σε ποσοστά πληθωρισμού, αυτές είναι η Βενεζουέλα 5.500%, το Σουδάν 197%, το Σουρινάμ 52.1%, το Νότιο Σουδάν 40%, το Ιράν 39% και η Υεμένη 30,6% της οποίας η οικονομία που έχει από καιρό καταστραφεί λόγω του πολέμου που βιώνει.
Το ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας είναι καλύτερο από την Αγκόλα, την Αϊτή, τη Λιβύη, τη Ζάμπια, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνα.
Ωστόσο η Αιθιοπία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Λιβερία, το Ουζμπεκιστάν και το Ιράκ είναι ελαφρώς καλύτερες από την Τουρκία όσον αφορά τα ποσοστά πληθωρισμού των καταναλωτών.
Στην πολιτική και γεωγραφική "γειτονιά" της Τουρκίας, το ποσοστό πληθωρισμού είναι 1,2% στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 1% στη Βουλγαρία, 7,9% στην Ουκρανία και 3,5% στο Αζερμπαϊτζάν.
Όσον αφορά τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, ο πληθωρισμός του Απριλίου 2021 ήταν 2,3% στις ΗΠΑ και 1,2% στην Κίνα.
Η πολύ πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποτυπώνει το χάλι της τουρκικής οικονομίας, αλλά πολύ περισσότερο τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά της τουρκικής οικογένειας, αφού με τόσο υψηλό πληθωρισμό, το "καλάθι της νοικοκυράς" περιέχει πολύ λίγα αγαθά διαβίωσης.
Εκτίμηση είναι ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πλησιάζει η ώρα κοινωνικής έκρηξης "τσουνάμι" στην Τουρκία, η οποία θα ξεπερνάει κόμματα ,αντιλήψεις και ιδεολογίες, αφού η οικονομική κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει και ο τουρκικός λαός λιμοκτονεί.