Την Ημέρα της Ευρώπης, η ΕΕ εγκαινίασε στο Στρασβούργο το σχέδιο διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο στοχεύει στο άνοιγμα του άξονα της λήψης αποφάσεων στους πολίτες της.
Μια ψηφιακή πλατφόρμα και μια σειρά εκδηλώσεων που σχετίζονται με συνέδρια θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις αλλαγές που θέλουν να δουν στην ΕΕ.
Η σύνοδος ολομέλειας της διάσκεψης θα αποτελείται από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και από εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών και των ομάδων πολιτών, όπως αναφέρει το himara.gr.
Εκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο, Μακρόν, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ο Ντάβιντ Σασσόλι, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας - ο οποίος ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου EU - και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Μακρόν κάλεσε τους πολίτες να εμπλακούν και να δώσουν τη γνώμη τους για βασικά ζητήματα, ρωτώντας τους: "Τι είδους Ευρώπη θέλουμε σε 10 χρόνια, σε 15 χρόνια από τώρα;"
Η Πρόεδρος της Ουρσούλα φορ ντεν Λάινεν δήλωσε ότι η πανδημία ήταν τραύμα και η ΕΕ πρέπει να βρει διέξοδο από αυτήν.
"Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε παρά με την προσφορά προοπτικής, ελπίδας και ικανότητας να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο", είπε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σασσόλι τόνισε τη σημασία της φωνής των πολιτών της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων.
"Είναι ακόμη πιο σημαντικό και επείγον να ακούσουμε τους συμπολίτες μας, να νιώσουμε τις ανάγκες τους, τις προσδοκίες τους για βοήθεια, τις θέσεις εργασίας, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την ευημερία", είπε.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία έχει θεσπίσει τους κανόνες για τη διεξαγωγή των συζητήσεων, αναμένεται να ορίσει ημερομηνία για την πρώτη σύνοδο ολομέλειας της Διάσκεψης.
Οι προετοιμασίες για τα κολέγια των πολιτών βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα ψηφιακών συνεδρίων συνεχίζει να αυξάνεται.
Τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι: Αλλαγή του κλίματος και του περιβάλλοντος, υγεία, οικονομία, χώρες τις ΕΕ στον κόσμο, αξίες της ΕΕ, ψηφιακός μετασχηματισμός, ευρωπαϊκή δημοκρατία, μετανάστευση και εκπαίδευση.
Επίσης, η πλατφόρμα άφησε ανοιχτή τη δυνατότητα συζήτησης άλλων προηγουμένων απροσδιόριστων θεμάτων.