πουτιν ερντογαν
Κόσμος

Toυρκικά ''όνειρα'': Αναμένουν στήριξη από την Μόσχα μετά το ''χαστούκι'' Μπάιντεν

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ενδέχεται να γίνουν πιο στενές μετά την αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δήλωσε ένας Τούρκος πολιτικός στο πρακτορείο TASS το Σάββατο.

"Μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θα γίνουν σίγουρα πιο στενές", δήλωσε ο Ντούγκου Πρίνγκεκ, ο οποίος προεδρεύει του κόμματος Vatan, ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι, "η δήλωση του Μπάιντεν είναι μια επίθεση στην Τουρκία, στη Ρωσία στην Κίνα γενικότερα σε όλη την Ασία"

Συνέχισε λέγοντας ότι, "Η δήλωση του Μπάϊντεν αναφορικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ιστορικής συζήτησης. Ο Μπάιντεν έχει προχωρήσει σε δράση, ξεκινώντας από την Τουρκία, ώστε αργότερα να μπορεί να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας" .

Κατά τη γνώμη του συνέχισε ο Τούρκος πολιτικός, η αναγνώριση του Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων "επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά του να ανατρέψει τη διοίκηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν".

Σε γραπτή δήλωση που κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την"γενοκτονία των Αρμενίων", παρά το γεγονός ότι οι προκάτοχοί του απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο. Η κίνηση πυροδότησε ένα κύμα κριτικής από την τουρκική κυβέρνηση.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Αρμένιοι ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων πέθαναν το 1915 ως αποτέλεσμα απέλασης και συστηματικών δολοφονιών.

Η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει το γεγονός των μαζικών θανάτων των Αρμενίων, αλλά απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία», λέγοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων που έδωσε η αρμενική πλευρά ήταν υπερβολικός.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι θάνατοι των Αρμενίων δεν οφείλονταν σε μια στοχοθετημένη πολιτική της κυβέρνησης, αλλά προήλθαν από εμφύλιο πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία κόστισε τη ζωή επίσης και σε Τούρκους πολίτες.

Εμείς εκείνο το οποίο αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε δεινή θέση και η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν είναι ούτε εύκολη, αλλά ούτε και δεδομένη

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε το κενό γεωπολιτικής παρουσίας των ΗΠΑ επί Προεδρίας Τράμπ και εισέβαλε σε Β.Ιράκ, Συρία , Λιβύη και στήριξε το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παράλληλα σύναψε συνεργασία στην Αστάνα μαζί με Ιράν και Ρωσία για το ζήτημα της Συρίας.

Αγόρασε  επίσης τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 από τη Ρωσία, τους οποίους και κράτησε παρά τα κελεύσματα και τις απειλές των ΗΠΑ. Τελικά οι ΗΠΑ απέβαλλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 οριστικά

Όλο το χρονικό διάστημα της Προεδρίας Τράμπ οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είχαν διακυμάνσεις, ωστόσο πάντα Ερντογάν και Πούτιν έβρισκαν τρόπους συνενόησης και συνυπήρχαν.

Όταν εκλέχθηκε ο Μπάϊντεν για Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι οι κανόνες του παιγνιδιού για αυτόν άλλαξαν προς το χειρότερο, αφού οι ΗΠΑ επανήλθαν στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Σιγά-σιγά ο Ερντογάν άρχισε να δείχνει σημεία αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και να προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει την Ελλάδα, με την οποία είχε φθάσει το περασμένο καλοκαίρι ένα βήμα πρίν τον πόλεμο, την ΕΕ, το Ισραήλ αλλά και χώρες του κόλπου και την Αίγυπτο.

Άπαντες είχαν αντιληφθεί την μετάλλαξη του Ερντογάν η οποία όμως ήταν εμφανέστατα ανειλικρινής και καιροσκοπική και για αυτό επί της ουσίας καμία από τις παραπάνω χώρες δεν ενέδωσε στον τουρκικό θεατρινισμό.

Τότε ο Ερντογάν στράφηκε προς το ΝΑΤΟ, προσφέροντας τις υπηρεσίες της η Τουρκία υπέρ της Συμμαχίας, σε Αφγανιστάν και Ευρώπη αναλαμβάνοντας τις στρατιωτικές  διοικήσεις της, τόσο στο Αφγανιστάν , όσο και της δύναμης άμεσης αντίδρασης, αποσκοπώντας στον εξευμενισμό των ΗΠΑ

Τέλος στο ζήτημα της  Ουκρανία τάχθηκε ακραιφνώς υπέρ της και κατά της Ρωσίας. Μάλιστα εξόπλισε την Ουκρανία με  τουρκικά drone Bayraktar, ενώ στο θέμα της Κριμαίας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της από τη Ρωσία.

Τα παραπάνω εξόργισαν τη Ρωσία που αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι το τι εστί Τούρκος φίλος.

Τώρα ο Μπάϊντεν αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι πολιτικοί διατείνονται ότι θα στραφούν προς Ρωσία -Κίνα και Ιράν τώρα.

Η ερώτηση μας έχει δύο σκέλη  και είναι η εξής:

1.Μέχρι πριν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο η Τουρκία δεν ήταν σύμμαχος και φίλη με τις παραπάνω χώρες;

2. Η Ρωσία θα θέλει ξανά τη φιλία του Ερντογάν ο οποίος αποδεδειγμένα πουλάει και αγοράζει τους πάντες και τα πάντα;
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ